ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Οι επαναμολύνσεις με την Όμικρον οδηγούν την επιδημία σε έξαρση- Πρόταση για 4η δόση

Βασιλακόπουλος: Οι επαναμολύνσεις με την Όμικρον οδηγούν την επιδημία σε έξαρση- Πρόταση για 4η δόση
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλος, «4-6 μήνες μετά την 3η δόση του εμβολίου κάποιος έχει τη μισή πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει» INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Επαναμολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον έχουν ένα μεγάλο ποσοστό νοσούντων στη χώρα μας με αποτέλεσμα η πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. 

Ο ίδιος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα υγειονομικά μέτρα και αναφέρει, ότι «το πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους άνω των 60, δεν είναι τιμωρία αλλά ένας τρόπος για να τους πιέσει ώστε να εμβολιαστούν. Καταργώντας το πρόστιμο, θα τους πείσει να εμβολιαστούν; Δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος γι΄αυτό», δήλωσε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ.

Το θετικό είναι ότι επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον η οποία δεν είναι βαριά νόσος και έτσι οι περισσότεροι που μολύνονται έχουν πολύ ελαφριά συμπτώματα, προσθέτει ο ίδιος. Όμως, αυτό σημαίνει ότι η ανοσία δεν έχει μεγάλη διάρκεια με αποτέλεσμα να μολύνονται εκ νέου τα ίδια άτομα έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, με τα νοσοκομεία να έχουν ακόμη υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων λόγω του κορωνοϊού. Όπως είπε ο ίδιος, τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου, είχαμε πάνω από 400 εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Για τα εμβόλια ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε ότι παρέχουν προστασία κατά 90% από σοβαρή νόσηση με Όμικρον 2.

Σχετικά με το διάστημα που μπορεί να νοσήσει κάποιος, είπε ότι «4-6 μήνες μετά την 3η δόση του εμβολίου κάποιος έχει τη μισή πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει» και πρόσθεσε, ότι «πραγματικά προστατευμένος είναι αυτός, που έχει κάνει και τις 3 δόσεις».

«Η κοινωνία αντέχει να μετατρέψουμε τον κορωνοϊό σε ένα συνάχι», τόνισε εξηγώντας ότι αν επιτραπεί στους ανεμβολίαστους να μπουν στους κλειστούς χώρους ή σε χώρους εστίασης αυτό θα γίνει μόνο για οικονομικούς λόγους. «Επιστημονικά αυτό δεν έχει καμία λογική αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος θέλοντας να δείξει τη διαφωνία του σε σχέση με την απόφαση να καταργηθεί ο έλεγχος πιστοποιητικών κατά την είσοδο των πολιτών σε καταστήματα και εσωτερικούς χώρους.

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όποιον θέλει να κάνει την 4η δόση.

Τέλος, ανέφερε ότι ο ΕΟΔΥ θα αρχίσει να δίνει και τα ποσοστά ασθενών που έχουν κάνει 2 ή 3 δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ