ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη μητέρα των τριών κοριτσιών - Προσάγεται στη ΓΑΔΑ

Πάτρα: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη μητέρα των τριών κοριτσιών - Προσάγεται στη ΓΑΔΑ
INTIME

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα. Στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών παραδόθηκε η δικογραφία για την υπόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας, μετά τα νεότερα στοιχεία που προκύπτουν από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν. Η μητέρα των τριών κοριτσιών, Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγείται στη ΓΑΔΑ και ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Νωρίτερα, νέα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση του θανάτου της Τζωρτζίνας, ενός από τα τρία κορίτσια της οικογένειας από την Πάτρα που έχασαν τη ζωή τους αιφνιδιαστικά. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, στο αίμα της 9χρονης εντοπίστηκε κεταμίνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Mega, στο αίμα της Τζωρτζίνας εντοπίστηκε κεταμίνη, μια φαρμακευτική ουσία που δεν χορηγήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Μιλώντας στο Mega, ο ιατροδικαστής Χαράλαμπος Κούτσης δήλωσε ότι «μια μεγάλη δόση μπορεί να σκοτώσει σε λίγα λεπτά».

Στα εργαστήρια του ΑΠΘ συνεχίζονται οι αναλύσεις προκειμένου να διευκρινιστεί εάν η ποσότητα κεταμίνης που εντοπίστηκε στο αίμα της 9χρονης ήταν τοξική για την μικρή.

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, από τις τοξικολογικές εξετάσεις στην Τζωρτζίνα εντοπίστηκε μία φαρμακευτική ουσία σε αυξημένο βαθμό γεγονός που απομακρύνει το σενάριο του θανάτου από παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», στις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής θάνατος της 9χρονης, προέκυψε ότι υπάρχει αυξημένη ουσία τροπονίνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ουσία της καρδιάς, που ο φυσιολογικός δείκτης κυμαίνεται έως το 15 ενώ στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας εμφανίζεται στο…485!

Τι είναι η τροπονίνη

Η τροπονίνη ή σύμπλεγμα τροπονίνης είναι σύμπλεγμα τριών ρυθμιστικών πρωτεϊνών (τροπονίνης C, τροπονίνης I και τροπονίνης T) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μυϊκής συστολής στους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ, αλλά όχι στους λείους μύς. Οι μετρήσεις των καρδιακών ειδικών τροπονινών Ι και Τ χρησιμοποιούνται εκτενώς ως διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες στη διαχείριση του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου. Τα επίπεδα τροπονίνης στο αίμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και η ευαισθησία αυτής της μέτρησης είναι χαμηλή.

Ιατροδικαστής Λέων: «Οι τοξικολογικές είτε θα δείξουν την αιτία θανάτου είτε θα αποκλείσουν μία»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μιλάει στο CNN Greece και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα από όλα αυτά τα εργαστηριακά και κλινικά δεδομένα, σίγουρα θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό, για τον ιατροδικαστή που χειρίζεται την υπόθεση.

Όπως εξήγησε ο κ. Λέων, σχετικά με την αύξηση της τιμής της τροπονίνης κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας, «πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η τροπονίνη σε έναν ενήλικα που παρουσιάζει πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία, πράγματι, μπορεί να σημαίνει ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι όμως ένας καρδιακός δείκτης ο οποίος μπορεί να επηρεαστεί και από άλλα δεδομένα», λέει και αναφέρει τα εξής:

  • Πρώτον, ένας από του λόγους που μπορεί να αυξηθεί αυτός ο δείκτης είναι, διάφορες λοιμώξεις.

Αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί από την ιστολογική εξέταση, δηλαδή εάν το παιδί είχε κάποια βαριά λοίμωξη σε εξέλιξη.

  • Δεύτερον, αυτό το ένζυμο θα μπορούσε να αυξηθεί από φαρμακευτικές ουσίες ή όχι.

Και πάλι αυτή η εικόνα θα ξεκαθαριστεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις.

  • Τρίτον, αυτός ο δείκτης μπορεί να αυξηθεί και από έλλειψη οξυγόνου.

Και αυτή η περίπτωση θα επιβεβαιωθεί ή θα αποκλειστεί, τόσο από τους θεράποντες ιατρούς, όσο και από την ιστολογική εξέταση.

Σχετικά με την τρίτη περίπτωση, ο κ. Λέων αναφέρει ότι «παραμένει ένα από τα σενάρια της έλλειψης οξυγόνου για τον θάνατο του τρίτου παιδιού. Ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων».

Με λίγα λόγια, «τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων είτε θα μας δώσουν την αιτία θανάτου είτε θα αποκλείσουν μία αιτία θανάτου. Επίσης, ένα φάρμακο μπορεί να οδηγήσει ή να συμβάλει στο θάνατο ενός ατόμου. Δηλαδή μπορεί να έχουμε χορήγηση ενός φαρμάκου και μετά μία άλλη ενέργεια να έχει επιφέρει το θάνατο», λέει ο κ. Λέων και προσθέτει ότι μπορεί αυτό το φάρμακο να μην έχει καμία σχέση με τον θάνατο και να είναι απλώς ένα τυχαίο εύρημα στην υπόθεση μετά την έρευνα.

Εν τω μεταξύ, έχει παραδοθεί το πόρισμα στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πηγή της που επικαλείται η εφημερίδα Πελοπόννησος, η οικογένεια της Τζωρτζίνας, μόλις τη Δευτέρα ζήτησε και πήρε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών τον ιατρικό φάκελο της 9χρονης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γονιδιακός έλεγχος έχει ολοκληρωθεί χωρίς να βρεθεί κάποιο πρόβλημα και συνεπώς χωρίς να μπορεί να γίνει συσχετισμός κληρονομικότητας στους θανάτους των τριών κοριτσιών.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των γιατρών και να κληθούν οι γονείς της 9χρονης που βρίσκονται στη Πάτρα.

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, την Πέμπτη 31 Μαρτίου αναμένεται η έκθεση για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

«Η ιατροδικαστική εξέταση πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά ευρήματα. Προφανώς ο θάνατος οφείλεται ή σε ένα κοινό παθολογικό αίτιο που μπορεί να μην έχει εντοπιστεί, αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο ή σε εγκληματική ενέργεια», ανέφερε ο ίδιος.

Ο ίδιος, διευκρίνισε ότι το πόρισμα που αναμένεται, θα δώσει απαντήσεις μόνο για ένα από τα τέσσερα γεγονότα. «Στην οικογένεια υπάρχουν 2 θάνατοι και στο τρίτο παιδί, μια ανακοπή κι ένας θάνατος. Ο ιατροδικαστής με την έκθεσή του θα δώσει τα ευρήματα, τα οποία θα αποτελέσουν πειστήρια, σε σχέση με τον θάνατο του τρίτου παιδιού», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ