ΕΛΛΑΔΑ

«Η Τζωρτζίνα είχε δει το θάνατο της Ίριδας»: Παιδοψυχολόγος αναλύει τις ζωγραφιές του παιδιού

«Η Τζωρτζίνα είχε δει το θάνατο της Ίριδας»: Παιδοψυχολόγος αναλύει τις ζωγραφιές του παιδιού
Τι αποκαλύπτει η ζωγραφιά της Τζωρτζίνας που είχε φτιάξει ένα δέντρο – κρεμάλα μαυρίζοντας ολόκληρο το κεφάλι της μητέρας Clip grab

Ανατριχιαστικές είναι οι διαπιστώσεις της παιδοψυχολόγου Χριστίνας Μπογιατζή που διάβασε τις ζωγραφιές της 9χρονης Τζωρτζίνας.

«Ενα παιδί που απομακρύνεται από αυτό που ζει γιατί δεν το αντέχει. Ζωγράφισε δέντρο – κρεμάλα πάνω από παιδί που κάνει κούνια, δήθεν χαμογελαστό. Και μαύρισε ολόκληρο το κεφάλι ζωγραφίζοντας την μάνα», τόνισε η Χριστίνα Μπογιατζή, περιγράφοντας στην ΕΡΤτα συμπεράσματα που κοινοποίησε από την πρώτη στιγμή βλέποντας τι είχε ζωγραφίσει η 9χρονη Τζωρτζίνα.

«Μέσα στην καρδιά της ίδιας ζωγραφιάς, βρίσκεται ένα πουλί- άγγελος» που η παιδοψυχολόγος θεωρεί ότι είναι η αδερφή της Τζωρτζίνας, η Ίριδα, που πέθανε ενώ ήταν έξι μηνών. «Κατάλαβα ότι η Τζωρτζίνα είχε δει τον θάνατο της Ίριδας», τόνισε η Χριστίνα Μπογιατζή.

Η Χριστίνα Μπογιατζή, με ανάρτησή της είχε προειδοποιήσει ότι οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας δείχνουν «φόβο, κυριαρχία και θάνατο». Το ίδιο βράδυ της τηλεφώνησε η «μητέρα» της Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου που κατηγορείται ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της, και την πίεσε να αποσύρει την ανάρτηση και να απολογηθεί.

«Συγγνώμη φυσικά δεν είπα, γιατί ήξερα τι ζητούσε», είπε η Χριστίνα Μπογιατζή.

Η κ. Μπογιατζή προτείνει σε όλους την Κυριακή στις 11.30 να αφήσουν συμβολικά να πετάξουν μπαλόνια στον ουρανό, με αφορμή την άλλη ζωγραφιά της Τζωρτζίνας, «με το σπίτι που φεύγει δεμένο με μπαλόνια».

Η ερμηνεία της «προφητικής» ζωγραφιάς της Τζωρτζίνας, όπως έγραφε τότε στην ανάρτησή της:

Η ζωγραφιά που είχε δημιουργήσει η 9χρονη Τζώρτζίνα λίγο καιρό πριν πεθάνει, είχε παρουσιαστεί σε μία από τις εκπομπές «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη στην προσπάθειά της να ρίξει φως στην υπόθεση.

Η παιδοψυχολόγος είχε εντοπίσει, μεταξύ άλλων, συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας και αίσθησης κινδύνου εκ μέρους του παιδιού, κάνοντας αναφορά στους γονείς της και τις αδερφές της.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

1. Θέση παιδιού στην κούνια χρώμα μπλε: νιώθω ανασφάλεια να μπω στο σχήμα της ζωγραφιάς, σας προσέχω και σας παρατηρώ από μακριά.

2. Κάνω κούνια: παραμένω παιδί. Είμαι δυναμική μου αρέσει η κίνηση.

3. Σχήμα δέντρου: κορμός σε σχήμα κρεμάλας. Πρέπει να βρω τις λέξεις για να μην κρεμαστώ. Κινδυνεύω.

4. Κίτρινη κούνια: η θέση μου είναι αυτή της αντίληψης, η δυνατότητα μου να κινούμαι και να βλέπω από άλλη οπτική γωνία με βάζει σε ισχυρή θέση αντίληψης.

5. Ένωση δέντρου με καρδιά: συνδέομαι αλλά μένω μακριά.

6. "ΓΙΑ ΕΣΑΣ": Δώστε προσοχή στη ζωγραφιά του πλαισίου καρδιάς. Όποιος μπορεί να το καταλάβει; Για όλους εσάς! Κραυγή βοηθείας. Γραμμένο με κόκκινο χρώμα σημαίνει πως ζητάω βοήθεια απο εκείνους που αισθάνομαι ότι ανήκω μαζί τους, πχ. όποιον ενδιαφέρεται.

7. Φωτεινότητα στην καρδια: Στο πλαίσιο της καρδιάς είναι ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

8. Σχήμα αγγέλου/ πτηνού με μύτη που εξέχει: Η αδερφή μου έγινε άγγελος, πέθανε. Η μύτη της κάτι λέει για το θάνατό της, όμως έγινε ΚΑΙ πουλί/πτηνό πράγμα που με φοβίζει και εμένα και νιώθω ανασφάλεια.

9. Πράσινο πλαίσιο σε σχήμα καρδιάς: Βάζω αυτο που συμβαίνει στην αδερφή μου σε θέση ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ για να μη μου συμβεί το ιδιο.

10. Κεντρική φιγούρα με μαυρισμένο πρόσωπο: το πρόσωπο δίπλα στην αδερφή μου ειναι επιθετικό, μη προσβάσιμο, πολύ συγκεχυμένο, τερατώδες, με χέρια που παραβιάζουν τα όρια της αδερφής μου όμως εκείνη βγαίνει απο το σχήμα σιγα σιγα και σώζεται από αυτό το πρόσωπο. Το πρόσωπο είναι ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ, δεν είναι η αδερφή μου.

11. Πράσινος άγγελος: Η αδερφή μου ΦΕΥΓΕΙ από το μαυρισμένο πρόσωπο με τα μακριά χέρια. Διαφοροποιείται.

12. Δεξιά θέση αγγέλου στη ζωγραφιά: Η αδερφή μου (ΙΡΙΔΑ) είναι πλέον ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, γιατί μετά την παιδική ηλικία της κούνιας, ΓΙΝΕΣΑΙ ΑΓΓΕΛΟΣ στο μέλλον αν και εγώ απέχω από αυτό γιατί βρίσκομαι αριστερά, μακριά.

13. Πατέρας πουθενά. ΑΦΑΝΤΟΣ.

14. Μεικτά χρώματα πλαισίου καρδιάς: Το πράσινο είναι γιατί θέλω να είμαι μακριά του, δεν θέλω να γίνω άγγελος, το κόκκινο είναι γιατί συμπεριλαμβάνομαι εφόσον το βλέπω από μακριά.

15. Μαύρο πρόσωπο: Αμφιθυμία συναισθημάτων, απροσδιόριστο ον που προκαλεί σκοτάδι, κυριαρχία, θάνατο".

Ασκητής: Πρέπει να εξεταστούν ψυχιατρικά όσοι εμπλέκονται στο περιβάλλον της οικογένειας

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι είναι δύσκολο να κάνουμε μια αναφορά αυτή τη στιγμή για το τι δείχνει η ζωγραφιά της Τζωρτζίνας, η οποία απεικονίζει την ίδια και τα δύο αδέλφια της που έχουν φύγει από τη ζωή.

Στα αριστερά είναι εκείνη με ροζ κεφάλι, σε μια κούνια και μέσα σε μια καρδιά δύο αγγελάκια που είναι τα αδέλφια της.

Όσο για την κεταμίνη είπε ότι στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί σε τραυματισμένους στρατιώτες στον πόλεμο, καθώς έχει αναλγητική δράση και προκαλεί και απώλεια μνήμης, ενώ έχει κατηγορηθεί και για χάπι βιασμού.

Στην ψυχιατρική, επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί ως αντικαταθλιπτικό ωστόσο η δράση της και η αποτελεσματικότητά της είναι αμφιλεγόμενη.

Τέλος, ο κ. Ασκητής τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν ψυχιατρικά όσοι εμπλέκονται στο περιβάλλον της οικογένειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ