ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Καμία νέα άρση περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου

Παπαευαγγέλου: Καμία νέα άρση περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου
Η κυρία Παπαευαγγέλου ζήτησε την προσοχή όλων, καθώς είπε ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες ΙΝΤΙΜΕ NEWS

«Δεν είναι ακόμα η ώρα να ξεχάσουμε την covid», τόνισε η καθηγήτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας πως γι αυτό η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε να μη γίνει καμία νέα άρση περιοριστικών μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία προσέθεσε ότι η πανδημία εξακολουθεί να είναι γύρω μας καθώς βλέπουμε ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα.

Μάλιστα επισήμανε ότι καταγράφονται καθημερινά πάνω από 500 εισαγωγές ασθενών με covid-19 προσθέτοντας ωστόσο ότι ευτυχώς είναι αυξημένα και τα εξιτήρια. Η ίδια είπε πως η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι μεγάλη αλλά σημαντική.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για «σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας» και ζήτησε την προσοχή όλων, καθώς είπε ότι τα νέα κρούσματα αφορούν σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες.

Έκανε λόγο για 176.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα και είπε ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση της παραλλαγής Ομικρον 2.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να υποεκτιμάται σήμερα, καθώς αρκετοί άνθρωποι κάνουν self test και παραμένουν στο σπίτι, χωρίς να δηλώνουν στον ΕΟΔΥ ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

Η ίδια μίλησε και θετικότητα επταημέρου στο 8,2% και επικράτηση της παραλλαγής Ο2 σε ποσοστό 77% στο σύνολο των κρουσμάτων. «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μας ανησυχεί», είπε καθώς έχει φτάσει στα 41 έτη, προσθέτοντας ότι υπάρχει αύξηση στα κρούσματα και στους άνω των 60 ετών, κάτι που «ίσως συμβάλει στην αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες εβδομάδες».

Αισιόδοξο είναι το γεγονός, ότι όπως είπε, παραμένουν σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Αύξηση εισαγωγών κατα 15%

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται 15% αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid και μικρή αποκλιμάκωση στις διασωληνώσεις και στους θανάτους.

Η ίδια είπε ότι η έξαρση οφείλεται στην παραλλαγή Ομικρον 2 και εκτίμησε ότι το κύμα θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Το θετικό, όπως είπε, είναι ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί ήπια νόσο «γι' αυτό βλέπουμε καθημερινά την ψαλίδα μεταξύ νέων κρουσμάτων και σκληρών δεικτών να ανοίγει».

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση για ακόμη μία φορά σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν να προσέχουν ακόμη περισσότερο. Κι αυτό γιατί «οι θάνατοι των δύο τελευταίων εβδομάδων δείχνουν να είναι περισσότεροι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ