ΕΛΛΑΔΑ

Συνήγοροι Πισπιρίγκου: Να απαντήσει το «Παίδων» αν διαθέτει ποσότητες κεταμίνης

Συνήγοροι Πισπιρίγκου: Να απαντήσει το «Παίδων» αν διαθέτει ποσότητες κεταμίνης
Ερωτηθείς για την αντίδραση της 33χρονης στην απόφαση της προφυλάκισής της, ο συνήγορός της δήλωσε: «Ξέσπασε σε κλάματα. Δήλωσε την έκπληξή της.» CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Επιμένει στην υπερασπιστική της γραμμή η Ρούλα Πισπιρίγκου, που μετά την πολύωρη απολογία της για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση της 9χρονης κόρης της, κρίθηκε προφυλακιστέα. Η 33χρονη επικαλείται «ιατρικό λάθος» στη χορήγηση κεταμίνης στην Τζωρτζίνας και σύμφωνα με τους δικηγόρους της θα ζητηθεί από το νοσοκομείο Παίδων να απαντήσει εγγράφως εάν διαθέτει ποσότητα της ουσίας αυτής.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, τόνισε: «Σύμφωνα με την κατηγορουμένη και εντολέα μου, η προέλευση της ποσότητας θα μας δείξει και ποιος έχει κάνει την πράξη. Υποβάλαμε αίτημα να ζητηθεί έγγραφη απάντηση από πλευράς του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" σχετικά με το αν υπάρχει διαθέσιμη τελικά αυτή η φαρμακευτική ουσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, κάτι το οποίο θεωρούμε, νομίζω δικαιολογημένα, αρκετά βασικό ζήτημα της δικογραφίας και δεν προκύπτει μέχρι σήμερα ούτε θετικά ούτε αρνητικά, εάν υπάρχει πράγματι η κεταμίνη στη διάθεση των ανθρώπων του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

»Το δεύτερο ερώτημα που θέτουμε εγγράφως είναι εάν υπάρχει βιβλίο που τηρείται σχετικά με τη διακίνηση αυτής της απαγορευμένης φαρμακευτικής ναρκωτικής ουσίας και αν και σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι θετική, τότε θέλουμε το όνομα αυτού ή αυτών που έλαβαν τέτοια φαρμακευτική ουσία κατά την επίδικη ημερομηνία της απώλειας της μικρής Τζωρτζίνας, δηλαδή 29/01/2022.»

Ερωτηθείς για την αντίδραση της 33χρονης στην απόφαση της προφυλάκισής της, ο συνήγορός της δήλωσε: «Ξέσπασε σε κλάματα. Δήλωσε την έκπληξή της. Δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κάλυψη και τα ρεπορτάζ που γίνονται γύρω από την υπόθεση και την κατηγορία που την βαρύνει. Στη συνέχεια διατύπωσε έντονη ανησυχία για τις συνθήκες της κράτησής της και για την ασφάλειά της. Ακόμη η ενοχή της δεν έχει αποδειχτεί.

»Είμαστε σε ένα πρώιμο αρχικό στάδιο απολογίας. Γίνεται έρευνα. Η έρευνα αυτή θα βγάλει κάποια συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να είναι είτε από τη μία πλευρά, μπορεί όμως να είναι είτε από την άλλη. Θα πρέπει άπαντες να σεβαστούν τη νόμιμη αυτή προβλεπόμενη διαδικασία. Είναι αθώα λέει η ίδια μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ο ισχυρισμός αυτός είναι σύμφωνος με το ποινικό δίκαιο που ισχύει στη χώρα μας. Υπάρχει πολύς δρόμος. Εξακολουθούμε να πιστεύομε ότι θα υπάρξουν ανατροπές. Με αυτά που έχουμε, με αυτά θα συνεχίσουμε και θα προχωρήσουμε με σκοπό να βοηθήσουμε να λάμψει η αλήθεια και να μάθουμε τι έγινε τελικά με την περίπτωση της μικρή Τζωρτζίνας.»

Βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος

Παράλληλα, ο έτερος δικηγόρος της 33χρονης, Κωνσταντίνος Ζάρδας δήλωσε ότι θα συγκεντρωθεί όλο το αποδεικτικό υλικό και θα αξιοποιηθεί τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός της κατηγορουμένης, ότι δηλαδή ο χρόνος χορήγησης της ουσίας που επέφερε τον θάνατο του παιδιού είναι τέτοιος που να αποδεικνύει την αθωότητά της.

Ο κ. Ζάρδας επισήμανε ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε όταν η 9χρονη βρισκόταν στα χέρια των γιατρών και νοσηλευτών που διενεργούσαν την ανάνηψη.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της 33χρονης στο άκουσμα ότι θα προφυλακιστεί, ο δικηγόρος δήλωσε ότι εξέφρασε την έκπληξή της και απευθύνθηκε στην ανακρίτρια, την οποία ρώτησε γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αθώα.

Ερωτηθείς για το εάν θα γίνει χρήση τεστ ανίχνευσης ψεύδους όπως είχε προαναγγείλει η 33χρονη, ο κ. Ζάρδας επισήμανε πως πρωτεύει να απαντήσει το νοσοκομείο «Παίδων» για την ύπαρξη κεταμίνης διότι υπάρχουν αντιφατικές καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών. «Άλλοι δεν ξέρουν καν αυτήν την ουσία, άλλος την ξέρει, αλλά λέει δεν την χρησιμοποιούν γιατί δεν έκρινε ότι υπάρχει λόγος» ανέφερε.

Βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος

Υπενθυμίζεται ότι με δήλωσή του το μεσημέρι, ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Εμανουήλ Παπασάββας αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με το «ιατρικό λάθος» στη χορήγηση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα ξεκαθαρίζοντας ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κεταμίνη σε καμία μορφή, καθώς και πως ουδέποτε χορηγήθηκε η ουσία αυτή από γιατρούς στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Θα κρατηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Κορυδαλλό

Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία της η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον βασανιστικό θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, την ίδια στιγμή που διερευνώνται από δύο έμπειρους εισαγγελείς οι δυσεξήγητοι θάνατοι και των άλλων δύο παιδιών της, της μόλις 6 μηνών Ίριδας που πέθανε το Μάρτιο του 2021, καθώς και της 3,5 ετών Μαλένας, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2019.

Παρά τους ισχυρισμούς της 33χρονης ότι ουδεμία σχέση έχει με την προμήθεια, κατοχή και εισαγωγή της θανατηφόρας ουσίας, της κεταμίνης, στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, κάνοντας λόγο για «ιατρικό λάθος» ανακρίτρια και εισαγγελέας όχι μόνο δεν πείστηκαν αλλά ομόφωνα της έδειξαν το δρόμο της φυλακής.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν τη Ρούλα Πισπιρίγκου επικίνδυνη να διαπράξει νέα κακουργήματα και για το λόγο αυτό διέταξαν την προσωρινή κράτησή της. Η 33χρονη θα παραμείνει απόψε στη ΓΑΔΑ, ενώ το πρωί της Τρίτης θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, η Ρούλα Πισπιρίγκου θα οδηγηθεί τελικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού και όχι στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών. Μάλιστα, θα κρατείται σε απομόνωση ώστε να μην έρχεται σε επαφή με συγκρατούμενές της για λόγους προστασίας της.

Ο Κορυδαλλός προκρίθηκε για δύο λόγους:

Πρώτον διότι η ανάκριση για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της Τζωρτζίνας συνεχίζεται και ενδεχομένως απαιτηθούν περαιτέρω εξηγήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη 18η ανακρίτρια Αθηνών, την ίδια στιγμή που ήδη έχουν τεθεί στο εισαγγελικό μικροσκόπιο οι θάνατοι και των άλλων δύο κοριτσιών, της Ίριδας και της Μαλένας.

Δεύτερον διότι στις φυλακές Ελεώνα Θηβών η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν «ανεπιθύμητη» γεγονός που είχε εκφραστεί από τις περίπου 320 κρατούμενες του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος, προκαλώντας "πονοκέφαλο" στις Αρχές αναφορικά με την ασφάλεια της 33χρονης.

Τεθλιμμένη ενώπιον της ανακρίτριας - «Είμαι μητέρα που έχω χάσει τρία παιδιά»

Τεθλιμμένη και πενθούσα για τον χαμό των τριών παιδιών της εμφανίστηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου ενώπιον της 18ης ανακρίτριας.

Η 33χρονη κατηγορουμένη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της 9χρονης Τζωρτζίνας επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ψυχρή, απαθή και συναισθηματικά αποστασιοποιημένη στάση της όλο αυτό τον καιρό, όπως σκιαγραφήθηκε από τις Αρχές φέρεται να είπε κατά τις πληροφορίες στην ανακρίτρια: «Ήδη είχα χάσει δύο παιδιά...» ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε: «Είμαι μητέρα που έχω χάσει τρία παιδιά και είμαι ένα βήμα πριν από τη φυλακή».

Σε ερωτήσεις της ανακρίτριας σχετικά με την εμμονή της αν υπήρχαν τοποθετημένες κάμερες στο νοσοκομείο η κατηγορουμένη φέρεται να απάντησε πως ρωτούσε γιατί είχε σημειωθεί μια κλοπή και ήθελε να είναι σίγουρη για τα προσωπικά της αντικείμενα.

Αναφορικά με το μονόκλινο δωμάτιο που φέρεται να ζήτησε υποστήριξε ότι το αίτημα της αυτό δεν σημαίνει κάτι, διότι όπως φέρεται να είπε, θα είχε ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο δωμάτιο, λόγω της τετραπληγίας της κόρης της.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ερωτηθείσα για το τι ακριβώς εννοούσε στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν καταλήξει η 9χρονη κόρη της όταν έλεγε στους γιατρούς πως «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα» και ότι η μικρή «το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα» φέρεται να απάντησε πως ήταν ένα «καμπανάκι» προς τους γιατρούς, προκειμένου να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, γιατί από προηγούμενα περιστατικά γνώριζε ότι το παιδί της έκανε τρία επεισόδια με ταχυκαρδίες και μία βραδυκαρδία.

Σε ερωτήσεις της ανακρίτριας για τις συνθήκες θανάτου των άλλων δύο κοριτσιών, της Ίριδας και της Μαλένας, η Ρούλα Πισπιρίγκου επικαλέστηκε τις σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις που κατέληγαν σε παθολογικά αιτία θανάτου, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός πως η ίδια η οικογένεια είχε υποβάλει μήνυση για το θάνατο της Μαλένας. «Πώς είναι δυνατόν να έχω προβεί σε εγκληματική ενέργεια και να προσφεύγω στη Δικαιοσύνη» φέρεται να διερωτήθηκε η κατηγορουμένη.

roula-pispirigkou-1.jpg
CNN Greece/Αλέξανδρος Γαστεράτος

Το μεσημέρι, η κατηγορούμενη έφτασε στα δικαστήρια της Ευελπίδων υπό την συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ μεγάλο πλήθος κόσμο την «υποδέχτηκε» με φωνές και ύβρεις.

Βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος

Κατά την μεταφορά της στην ανακρίτρια, επικράτησε μικροένταση, με τον κόσμο να φωνάζει «θάνατος», ενώ οι αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει «ασπίδα» γύρω της για να αποφευχθούν επεισόδια.

Αποκλειστικό: Το διαβιβαστικό του τμήματος Ανθρωποκτονιών

Όπως δημοσιεύει το CNN Greece, από τους αστυνομικούς έχουν καταγραφεί με καταθέσεις και μαρτυρίες όλα τα στοιχεία και δεν αφήνουν κανένα παράθυρο για δικαιολογίες στη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Στο διαβιβαστικό αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«(…) Η Γεωργία υπέστη μία αναταχθείσα καρδιακή ανακοπή στο Καραμανδάνειο δηλαδή ουσιαστικά έναν αιφνίδιο θάνατο. Επειδή σε περιπτώσεις αιφνίδιου νεανικού θανάτου οι αιτίες είναι συντριπτικά καρδιολογικές, διεκομίσθη στο πλέον εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας προκειμένου να της εμφυτευθεί απινιδωτής.

Με την τοποθέτηση του απινιδωτή το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία συμβάντα που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή. Παρ' όλα αυτά, στο γενικό νοσοκομείο Παίδων υπέστη πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στο θάνατο της παρά την λειτουργία του απινιδωτή. Η λειτουργία του απινιδωτή άφηνε ως πιθανές αιτίες της ανακοπής μόνο έξωκαρδιακές όπως αναπνευστικές δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό νευρολογικές η μεταβολικές.

Στο Ωνάσειο της έγινε γενετικός έλεγχος και για τα 128 γονίδια που συνδέονται με μυοκαρδιοπάθειές και αρρυθμιογόνα ηλεκτρικά σύνδρομα που προκαλούν νεανικό αιφνίδιο θάνατο, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ενώ η νευρολογική της κατάσταση ήταν σοβαρή, τα επεισόδια που εμφάνιζε τα οποία δεν ήταν τυπικά επεισόδια επιληψίας αλλά και η πολύωρη ηλεκτροεγκεφαλική καταγραφή που της έγινε δεν επιβεβαίωσαν επιληψία.

Παρά το γεγονός όμως ότι δεν είχε επιβεβαιωθεί επιληψία λάμβανε προληπτικά και αντισπασμωδική αγωγή για να είναι καλύτερα προστατευμένη από πιθανό επιληπτικό επεισόδιο. Επιπλέον και αν ήταν πολύ πιθανό ένα παιδί με την νευρολογική εικόνα της Γεωργίας να καταλήξει από πολυάριθμες ιατρικές αιτιάσεις. Όλες αυτές οι αιτίες θα εντοπίζονταν κατά την νεκροτομή του ωστόσο από την νεκροτομή δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε και δεν προέκυψε αιτία θανάτου. Το ανακοπτικό επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο της εξελίχθηκε ραγδαία. Υπήρξε δηλαδή μία απότομη μετάβαση σε ένα απόλυτα καταστροφικό γεγονός που ήταν η καταστροφή του μυοκαρδίου.

Η μετάβαση όμως από μία φυσιολογική κατάσταση σε μία παθολογική υπό τις συνθήκες που βρισκόταν η Γεωργία, δηλαδή υπό ιατρική παρακολούθηση, και μέσα σε νοσοκομείο θα παρουσίαζε προειδοποιητική και εξέλιξη κάτι το οποίο δεν συνέβη στη περίπτωση της σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς της.

Όλα τα επεισόδια της Γεωργίας παρουσιάζονταν όταν νοσηλευόταν στην παιδιατρική κλινική στην οποία συνοδευόταν όλο το 24ώρο από την Πισπιρίγκου. Αντίθετα όταν το παιδί μεταφερόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου η πρόσβαση ήταν περιορισμένη δεν εμφάνισε κανένα επεισόδιο.

Το ίδιο συνέβη και κατά τη νοσηλεία της σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας.

Αντιθέτως στο γενικό νοσοκομείο Παίδων όπου νοσηλεύτηκε μόλις τέσσερις ημέρες από το δεύτερο κιόλας εικοσιτετράωρο ξεκίνησαν τα επεισόδια συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου που οδήγησε στην καρδιακή ανακοπή.

Από όλα τα παραπάνω και χωρίς το αποτέλεσμα τις τοξικολογικές εξετάσεις συνάγεται σχετικά ασφαλώς το συμπέρασμα ότι η καρδιακή ανακοπή της Γεωργίας που οδήγησε στο θάνατο της οφειλόταν σε εξωγενή παράγοντα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε τελικά πλήρως από την τοξικολογική εξέταση που διενεργήθηκε στο μεταθανάτιο αίμα της Γεωργίας στο οποίο διαπιστώθηκε η ύπαρξη της κεταμίνης σε πολύ υψηλή συγκέντρωση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της υπηρεσίας μας, ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν μαζί με τη Γεωργία στο θάλαμο της τα τελευταία 20 λεπτά της ζωής της τη ζωή της (μέγιστος χρόνος έλευση του θανάτου) πριν ειδοποιηθούν οι γιατροί για το επεισόδιο που έκανε και που οδήγησε στο θάνατο της ήταν η Πισπιρίγκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ