ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τέταρτη δόση - Όσα πρέπει να ξέρετε

Εμβόλιο: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τέταρτη δόση - Όσα πρέπει να ξέρετε
Μέχρι στιγμής τέταρτη δόση έχουν πραγματοποιήσει κάποιες ευάλωτες ομάδες μεταξύ των οποίων και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Τις λεπτομέρειες αναφορικά με την υλοποίηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 σε πολίτες άνω των 60 και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ανέλυσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. 

Όπως έγινε γνωστό, από αύριο, Πέμπτη 7 Απριλίου, η πλατφόρμα ανοίγει για την τέταρτη δόση εμβολίου, για πολίτες άνω των 80 ετών ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πρόσβαση στα ραντεβού θα έχουν οι πολίτες ηλικίας 70 έως 79 χρόνων. Έπειτα θα ακολουθήσουν όσοι είναι ηλικίας 60 έως 69 χρόνων, σύμφωνα με την ηλικιακή προτεραιοποίηση που είχε γίνει και στην πρώτη φάση του εμβολιασμού.

Ειδικότερα:

  • Για τους πολίτες ηλικίας 80 ετών και άνω η πλατφόρμα θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου
  • για τους πολίτες ηλικίας 70 - 79 ετών από την ερχόμενη εβδομάδα και
  • για τους πολίτες ηλικίας 60 - 69 ετών από τη μεθεπόμενη εβδομάδα

«Σταδιακά το άνοιγμα της πλατφόρμας, ανά 10ετία. Για τους 80 και άνω ανμοίγει την Πέμπτη 7 Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα για τους 70 -79 και την επόμενη για τους 60 - 69», είπε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: Τέταρτη δόση εμβολιασμού σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (σ.σ. η 4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, τέσσερις μήνες μετά από την πρώτη αναμνηστική δόση (σ.σ. την 3η δόση).

  • Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών, με ανοσοκαταστολή προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του τρίτης δόσης.
  • Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
  • Στις οκτώ εβδομάδες επιμηκύνεται το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer.

Σε ποιες άλλες πληθυσμιακές ομάδες θα χορηγηθεί η τέταρτη δόση εμβολίου έναντι της Covid-19

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου:

  • Το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε άτομα που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας
  • Το ίδιο ωφέλιμη θα είναι και η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (α, β και γ΄δόση) σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ