ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη-«Παπανικολάου»: Ένας νεκρός από τη φονική έκρηξη - Χαροπαλεύει τραυματίας στη ΜΕΘ

Θεσσαλονίκη-«Παπανικολάου»: Ένας νεκρός από τη φονική έκρηξη - Χαροπαλεύει τραυματίας στη ΜΕΘ
Για έκρηξη σε φιάλη οξυγόνου κάνουν λόγο οι αυτόπτες μάρτυρες INTIME/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Τραγωδία εκτυλίχθηκε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο  στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη όταν ένας 79χρονος άνθρωπος κάηκε ζωντανός και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από φωτιά που ξέσπασε μετά από έκρηξη οξυγόνου σε θάλαμο πτέρυγας Covid. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο πιο σοβαρά από τους τραυματίες, ο οποίος είναι πολυεγκαματίας και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Το τραγικό περιστατικό, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN Greece η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ελένη Σιώκου, σημειώθηκε όταν ένας ασθενής άναψε τσιγάρο στο θάλαμο.

«Ένας ασθενής με Covid-19 που νοηλευόταν στο θάλαμο με οξυγόνο, άναψε τσιγάρο και πήραν όλα φωτιά. Άναψε τσιγάρο δίπλα στο οξυγόνο. Κάηκε όλη η κλινική. Υπάρχουν ασθενείς με εγκαύματα. Και αυτοί οι άνθρωποι που νοσούν, πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε άλλο χώρο. Υπάρχει και ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή για το πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, δεν ξέρω....επειδή νοσούν», λέει μεταξύ άλλων η κυρία Σιώκου στο CNN Greece.

Στο νοσοκομείο μεταβαίνουν εκτάκτως ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 35 άτομα που νοσηλεύονταν στην κλινική έχουν μεταφερθεί αλλού.

Γιατρός άρπαξε πυροσβεστήρα και έσωσε δυο ασθενείς

Συγκλονίζουν τα όσα περιγράφει στο thestival.gr ότι έζησε ο Διευθυντής πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Σταύρος Τρύφων.

«Στις 8:50 με φώναξε νοσηλεύτρια ότι ένας άνθρωπος είναι στην πόρτα και φλέγεται! Αμέσως άρπαξα έναν πυροσβεστήρα και έσβησα τη φωτιά που έκαιγε τον άνθρωπο. Συννοσηλευόμενός του είπε ότι άκουσε ένα θόρυβο σαν έκρηξη. Στη συνέχεια είδα δεύτερο άνθρωπο να καίγεται. Πήρα δεύτερο πυροσβεστήρα και τον έσβησα», περιγράφει.

Ο κ. Τρύφων σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις στιγμές χάους που ακολούθησαν στη Β’ Πνευμονολογική, αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. «Η τεχνική υπηρεσία έκοψε την παροχή οξυγόνο για να μην έχουμε χειρότερα. Έπεσε και το ρεύμα και έτσι νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί εγκλωβίστηκαν στα γραφεία τους από τους πυκνούς καπνούς», περιγράφει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο 79χρονος που βρέθηκε νεκρός, εξαϋλώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων.

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης στον δεύτερο όροφο της πνευμονολογικής πτέρυγας και συγκεκριμένα στον θάλαμο έξι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής Covid-19 «Παπανικολάου» κ. Δημήτρη Χλώρο:

«Το νοσοκομείο έχει προβλήματα υποδομών. Το κτήριο δεν είναι ασφαλές. Υπάρχουν καπνοί. Δεν έχουμε καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει στον όροφο. Οι νοσηλευόμενοι είναι εδώ λόγω Covid, άρα έχουν αναπνευστικά προβλήματα και σίγουρα κάποιοι θα έχουν πρόβλημα λόγω των καπνών», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 11 οχήματα και 30 πυροσβέστες.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά έχει περιοριστεί ενώ έχουν απομακρυνθεί για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο και κάποιοι ασθενείς από την πτέρυγα που υπέδειξαν οι γιατροί στους Πυροσβέστες.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική ελέγχει όλους τους χώρους της πτέρυγας προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ