ΕΛΛΑΔΑ

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Επί ποδός για να αποκατασταθεί η λειτουργία του μετά τη φονική φωτιά

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Επί ποδός για να αποκατασταθεί η λειτουργία του μετά τη φονική φωτιά
Eξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου o 79χρονος ΙΝΤΙΜΕ / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Νοσοκομείου Παπανικολάου για την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί και η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν 79χρονο, ενώ τραυματίστηκαν δύο ασθενείς και ακόμη δύο άτομα από το προσωπικό νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Νοσοκομείου έχει ως εξής: «Σήμερα 6 Απριλίου και περί ώρα 08.50 πρωινή εκδηλώθηκε αιφνιδίως φωτιά σε θάλαμο νοσηλείας της κλινικής COVID (Πέτρινο Κτίριο, 2ος όροφος) του Νοσοκομείου. Ενημερώθηκαν άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας - Χορτιάτη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος.

»Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε με μεγάλη δύναμη και ειδικά οχήματα, και κατορθώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο να τεθεί σε έλεγχο και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επίσης, μονάδες του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ προσήλθαν στο Νοσοκομείο για την διαχείριση τυχόν επειγόντων περιστατικών, ενώ από την Αστυνομική Αρχή λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα τάξης.

»Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση η αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID και των υπηρεσιών του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του συμβάντος. Κατορθώθηκε να διασφαλιστεί σε ελάχιστο χρόνο η διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικών αερίων στο χώρο της Κλινικής, και η μη περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς. Επίσης, πραγματοποιήθηκε απολύτως ασφαλής μεταφορά όλων των νοσηλευόμενων ασθενών της Κλινικής COVID σε άλλους χώρους νοσηλείας με κατάλληλες συνθήκες αναπνευστικής υποστήριξης.

»Κατά τον αρχικό χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς και πριν ακόμη καταφθάσει η Πυροσβεστική υπέστησαν εγκαύματα δύο νοσηλευόμενοι, οι οποίοι χάρη στην παρέμβαση ιατρών και νοσηλευτών απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Η κατάσταση του ενός εξ αυτών είναι βαρύτερη και εισήχθη στο χειρουργείο. Δυστυχώς, στον ίδιο θάλαμο νοσηλευόταν και τρίτος ασθενής, ο οποίος εξαιτίας των απολύτως επικίνδυνων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί (υψηλό θερμικό φορτίο, πυκνός καπνός κ.λπ.) δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί και να διασωθεί από το προσωπικό του Νοσοκομείου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

»Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε κίνδυνος για τη ζωή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής COVID, οι οποίοι εξετάστηκαν στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, ενώ εξ αυτών δύο νοσηλεύτριες παρέμειναν νοσηλευόμενες για προληπτικούς λόγους.

»Διενεργείται έρευνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

»Από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου συντονίζονται οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργικότητα των χώρων της Κλινικής COVID και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου».

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο Πλεύρης, Γκάγκα

Σε δηλώσεις τους αφού ενημερώθηκαν για το τραγικό περιστατικό, αρχικά εξέφρασαν τη λύπη τους για τον θάνατο του 79χρονου ασθενή και για τον τραυματισμό των υπολοίπων και τόνισαν, ότι η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική, εάν δεν είχε διακοπεί εγκαίρως η παροχή οξυγόνου.

«Θα μπορούσε να “λαμπαδιάσει” με τις παροχές οξυγόνου που έχει αυτήν τη στιγμή. Ευτυχώς, η φωτιά περιορίστηκε σε ένα θάλαμο», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Γκάγκα.

Επίσης, υπογράμμισαν πως τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς θα φανούν από το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής.

Πλεύρης: Σωτήρια η άμεση διακοπή παροχής του οξυγόνου

«Πρέπει πρώτα να υπάρξει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής, αλλά από εκεί και πέρα και το Υπουργείο Υγείας εξετάζει ό,τι αφορά την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας και συνέχισε:

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από την στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μέχρι την κατάσβεσή της, ήταν τάχιστος».

«Υπήρξε άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής και έγινε άμεσα η διακοπή παροχής οξυγόνου. Είναι ένα βασικό σημείο του πρωτοκόλλου, γιατί όπως καταλαβαίνετε αν παρέμενε η παροχή οξυγόνου θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετική κατάσταση».

«Είναι πολύ σημαντική η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής για να δούμε τα αίτια της πυρκαγιάς».

«Το νοσοκομείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη λειτουργική κατάσταση εκτός από το συγκεκριμένο θάλαμο», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Γκάγκα: Λυπούμαστε για τον ασθενή που πέθανε και για τους τραυματίες

«Το Νοσοκομείο θα έχει Κλινική Covid. Ήδη, όλα τα περιστατικά είναι μέσα στο νοσοκομείο», τόνισε με τη σειρά της η κα Γκάγκα εεκφράζοντας τη λύπη της για το θάνατο του ασθενούς.

«Θα μπορούσε να “λαμπαδιάσει” με τις παροχές οξυγόνου που έχει αυτήν τη στιγμή. Ευτυχώς, η φωτιά περιορίστηκε σε ένα θάλαμο. Λυπούμαστε πολύ και για τον ασθενή που πέθανε και για τους υπόλοιπους τραυματίες. Υπάρχει ένας ασθενής που είναι σοβαρά τραυματισμένος και οι υπόλοιποι είναι καλά», υπογράμμισε η κα Γκάγκα.

Με μηχανές έφθασαν στο νοσοκομείο Πλεύρης και Γκάγκα

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, μετέβησαν με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί έφθασαν στο νοσοκομείο με μηχανές, συνοδεία της Ασφάλειας.

Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του νοσηλευτικού ιδρύματος για να ενημερωθούν για το συμβάν, όπως δείχνουν οι εικόνες από τη τοπική ιστοσελίδα Voria gr.

Ο κ. Πλεύρης και η κα Γκάγκα συμμετείχαν σε σύσκεψη μαζί με τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη, τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογατζίδη αλλά και τις ηγεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ