ΕΛΛΑΔΑ

Δεσμεύουν ελληνικές περιοχές μέσω παράνομων Navtex οι Τούρκοι

Δεσμεύουν ελληνικές περιοχές μέσω παράνομων Navtex οι Τούρκοι
Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δεσμεύει τρεις περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο IHA via AP/ (Φωτογραφία αρχείου)

Μία τεράστια θαλάσσια περιοχή δεσμεύουν οι Τούρκοι ανάμεσα σε Σκύρο, Χίο και Μυτιλήνη και μία μικρότερη ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Χίο για να προχωρήσουν σε ασκήσεις NAVTEX.

Προκλητική στάση κρατάει η Άγκυρα καθώς δεσμεύει δύο θαλάσσιες περιοχές στην καρδιά του ελληνικού αρχιπελάγους για την πραγματοποίηση ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στις 6, 7, 12 και 13 Μαΐου.

Η κίνηση αυτή διατηρεί σε υψηλούς τόνους την ένταση στο Αιγαίο, συντηρώντας παράλληλα τις παράνομες διεκδικήσεις τους, μέσω της παράνομης τουρκικής Navtex.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό που δεσμεύει τρεις περιοχές στο κεντρικό Αιγαίο, αναφέρεται σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται εντός του ελληνικού FIR. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος τους συμπεριλαμβάνει, πέρα από διεθνή, και ελληνικά χωρικά ύδατα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα εντάσσει ελληνική περιοχή στη Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις. Η συγκεκριμένη άσκηση εντάσσεται στην προσπάθειά της να κατοχυρώσει δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, Ανατολικά του 25ου παράλληλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ