ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: «Όχι» πριν την Πρωτομαγιά άρση μέτρων - Ναι, στην 4η δόση σε όλους με ηλικιακά κριτήρια

Σαρηγιάννης: «Όχι» πριν την Πρωτομαγιά άρση μέτρων - Ναι, στην 4η δόση σε όλους με ηλικιακά κριτήρια
Το Πάσχα είναι μία κρίσιμη περίοδος που θα καθορίσει την εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού, λέει ο κ. Σαρηγιάννης INTIME

«Όχι» στην κατάργηση των μέτρων που ισχύουν για τον κορωνοϊό πριν την Πρωτομαγιά, «ναι» στη διατήρηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και 4η δόση σε όλους άνω των 60 ετών, λέει στο CNN Greece ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος εξηγεί πως ακόμα είναι πολύ νωρίς να κάνουμε λόγο για χαλάρωση των μέτρων αφού τα κρούσματα είναι πολλά ενώ παράλληλα ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους στη ΜΕΘ Covid παραμένει διψήφιος και υψηλός.

Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περίοδο του Πάσχα και λέει ότι:

«Πρέπει να αποφύγουμε τον συνωστισμό τόσο κατά το εορταστικό τραπέζι όσο και την Πρωτομαγιά. Μπορούμε να κάνουμε κανονικό Πάσχα αλλά με την τήρηση όλων των μέτρων, κρατώντας αποστάσεις στο βαθμό που μπορούμε για να αποφύγουμε τη διασπορά. Εάν μπορέσουμε να είμαστε σε εξωτερικό χώρο και όχι σε εσωτερικό, τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για όλους», επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το Πάσχα είναι μία κρίσιμη περίοδος που θα καθορίσει την εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού.

«Εάν καταφέρουμε και κρατήσουμε αποστάσεις μέσα στις γιορτές και μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, εάν έχουμε αποφύγει τη διασπορά, τότε μόνο μπορούμε να προχωρήσουμε στη σταδιακή άρση μέτρων», λέει ο ίδιος.

Ο καθηγητής Δημοσθένης ΣαρηγιάννηςINTIME/ Φωτογραφία αρχείου

Οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το γεγονός ότι τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν ως επί το πλείστων στους εξωτερικούς χώρους, θα συμβάλλει θετικά στην πανδημία.

«Με καλό αερισμό στους εσωτερικούς χώρους η μάσκα μπορεί να καταργηθεί, το επόμενο διάστημα και σε καμία περίπτωση πριν το Πάσχα. Άλλωστε, το έχουμε δει να συμβαίνει και στο παρελθόν αυτό το λάθος, που οδηγεί σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Είμαστε σχετικά αργοί στο να πάρουμε τα μέτρα και σχετικά γρήγοροι στο να τα άρουμε. Και αυτό μας έχει κοστίσει σε χρόνο, σε ανθρώπους στις ΜΕΘ και δυστυχώς σε θανάτους. Στα χρόνια της πανδημίας, διαπιστώσαμε ότι, η πρόωρη άρση μέτρων, μας οδήγησε σε νέα κύματα της πανδημίας και σε διακυμάνσεις. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να μην προχωράμε σε γρήγορη άρση των μέτρων», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής τονίζει πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ασφάλεια στους εσωτερικούς χώρους αφού σε αυτούς γίνεται η διασπορά, επενδύοντας στην ποιότητα του περιβάλλοντος, κάνοντας απολύμανση του αέρα για να μην νοσούμε.

Πότε μπορεί να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τα μέτρα που παίρνουμε έχουν έναν προστατευτικό χαρακτήρα γιατί μειώνεται η διασπορά.

«Το να άρουμε ένα μέτρο νωρίς το μόνο που κάνουμε είναι να χάσουμε την αξία του μέτρου. Δεν πρέπει να συζητάμε ακόμα για άρση μέτρων. Οι γιατροί λένε, ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τη διασπορά αλλά και τους δείκτες. Αυτό είναι λάθος, κατά τη γνώμη μου. Το λέω αυτό γιατί μπορεί να μην έχουν αυξηθεί οι δείκτες, ούτε έπεσαν όμως. Οι θάνατοι, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», λέει ο ίδιος και συγκρίνει την περίοδο της προηγούμενης χρονιάς με αυτή που ήδη διανύουμε.

«Πέρσι, ο Μάιος ήταν σε χαμηλά επίπεδα ενώ τον μήνα Ιούνιο είχαμε μέχρι και μονοψήφιο αριθμό θανάτων. Από τη στιγμή που θα φτάσουμε σε χαμηλό επίπεδο διασποράς, μπορεί να αρθεί και αυτό το μέτρο. Ίσως μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα μπορούσε να γίνει άρση του μέτρου», καταλήγει ο ίδιος.

Πού οφείλεται ο μεγάλος αριθμός θανάτων

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει αντισώματα, με αποτέλεσμα να νοσεί και να μην το γνωρίζει.

Τα αντισώματα οφείλονται σε δύο αιτίες:

  • Πρώτον, λόγω εμβολιασμού
  • Δεύτερον, λόγω φυσικής νόσησης

«Αν ο ασθενής είναι εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 56% του πληθυσμού, έχει μεγάλη πιθανότητα να το περάσει ήπια. Εάν είναι με δύο δόσεις, όπως συμβαίνει με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Επειδή οι περισσότεροι έχουμε αντισώματα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι με τα συμπτώματα όπως είναι το συνάχι ή ο βήχας. Είναι πολύ πιθανό ένα τεστ να δείξει αρνητικό, λόγω των αντισωμάτων που έχουμε. Το σωστό είναι να φορέσουμε τη μάσκα μας και να κρατήσουμε αποστάσεις από τους άλλους γιατί μπορεί να τους μολύνουμε» εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει:

«Σήμερα έχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων γιατί έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού. Όταν νοσούν τόσοι πολλοί, κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με αποτέλεσμα να καταλήγουν στις ΜΕΘ» εξηγεί ο καθηγητής.

«Ναι» στην 4η δόση σε όλους

Στην Αμερική, όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε να γίνει η 4η δόση σε όλους άνω των 50 ετών.

Ωστόσο, τα ηλικιακά κριτήρια διαφέρουν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στις ευρωπαϊκές που κρίνεται απαραίτητο να γίνει σε όλους άνω των 60 ετών. «Σίγουρα οι ευπαθείς ομάδες έχουν προτεραιότητα και ειδικά όσοι είναι άνω των 60 ετών που έχουν διάφορα προβλήματα υγείας και σε αυτούς ο ιός προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Γι΄αυτό λέμε οπωσδήποτε άνω των 60 ετών.

»Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τον αριθμό των κρουσμάτων, καλό είναι να γίνει η 4η δόση σε όλο τον πληθυσμό. Σε αυτή την περίπτωση, ο εμβολιασμός θα γίνει πάλι με κριτήριο το χρονικό διάστημα που έγινε η τρίτη δόση και τα ηλικιακά κριτήρια», υποστηρίζει ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ