ΕΛΛΑΔΑ

Μέτρα κορωνοϊός: Έρχεται ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης – Ανακοινώσεις Πλεύρη

Μέτρα κορωνοϊός: Έρχεται ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης – Ανακοινώσεις Πλεύρη
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνωv ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού μετά το Πάσχα θα παρουσιάσει σήμερα στις 11:00 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με πληροφορίες του CNN Greece να αναφέρουν πως όσα θα ανακοινωθούν θα τεθούν σε ισχύ από την Πρωτομαγιά και όχι νωρίτερα. 

Μάλιστα, φαίνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει δώσει το «πράσινο φως» για τα νέα αυτά μέτρα εδώ και 15 ημέρες και τα όσα θα ανακοινώσει ο υπουργός δεν σχετίζονται με τη σημερινή τους συνεδρίαση, η οποία άλλωστε ξεκινά στις 14:00.

Κατά πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές σε βασικούς πυλώνες και πιο συγκεκριμένα στο πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα τεστ.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει πως αυτό που συζητείται είναι να μην ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και πιστοποιητικά νόσησης για πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εμβολιασμένοι και μη πολίτες θα έχουν «ελευθέρας» για όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους -όπως για παράδειγμα θερινά σινεμά, θέατρα, συναυλίες και εξωτερικούς χώρους εστιατορίων- και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων φαίνεται πως αφορά στα self test, τα οποία όπως όλα δείχνουν οδεύουν προς χαλάρωση μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Κατά πληροφορίες, τα υποχρεωτικά τεστ (PCR, rapid και self) βαίνουν προς κατάργηση για εργαζόμενους σε σχολεία και μαθητές.

Ωστόσο, ο τρίτος πυλώνας προστασίας από τον κορωνοϊό, δηλαδή η χρήση μάσκας θα παραμείνει ως μέτρο προστασίας.

Και αυτό γιατί θεωρείται ήπιου χαρακτήρα και εφαρμόζεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους πολίτες 70-79 ετών

Σήμερα, Τετάρτη, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών.

Την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω και έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού.

Ήδη από τις 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-9 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Όπως είχε εξηγήσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές.

Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Η 2η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ