ΕΛΛΑΔΑ

Open House Athens: «Έσπασε» τα ρεκόρ η πρεσβεία της Ιταλίας

Open House Athens: «Έσπασε» τα ρεκόρ η πρεσβεία της Ιταλίας
Στις δύο ημέρες που άνοιξε τις πύλες της, η πρεσβεία της Ιταλίας υποδέχθηκε 1.528 επισκέπτες Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα

Στο κτήριο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Open House Athens» αναδείχθηκε ο «οίκος» της πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα -το αρχιτεκτονικό κόσμημα με την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ επί της οδού Σέκερη 2.

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου, η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα συμμετείχε για πρώτη φορά, όπως είχε προαναγγείλει και το CNN Greece, στην πρωτοβουλία «Open House Athens», που φέτος διανύει την 9η έκδοσή της, ανοίγοντας κάθε χρόνο δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στο κοινό και μετατρέποντας την πόλη σε ένα μεγάλο μουσείο.

Στις δύο ημέρες που άνοιξε τις πύλες της, η πρεσβεία υποδέχθηκε 1.528 επισκέπτες, και έγινε έτσι το κτήριο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ολόκληρης της πρωτοβουλίας.

Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το «Petit Palais», ένα από τα αριστουργήματα του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, που χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1870: Κατοικία του πρίγκιπα Νικολάου της Ελλάδας και, από τις αρχές της δεκαετίας του 30', έδρα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί το 1955, όταν το κτήριο αγοράστηκε από το ιταλικό κράτος.

Στην κατοικία της Ιταλίδας πρέσβεως, οι επισκέπτες μπόρεσαν να θαυμάσουν τους πίνακες ζωγραφικής που αποτελούν τη συλλογή της πρεσβείας και το γραφείο στο οποίο ο πρέσβης Γκράτσι μετέφρασε το ολέθριο φασιστικό τελεσίγραφο του 1940: Μια σκοτεινή σελίδα των ελληνο-ιταλικών σχέσεων, με την οποία ο Γκράτσι ήταν βαθιά αντίθετος.

Το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, όπου αφηγείται τις τραγικές εκείνες στιγμές, προσφέρθηκε ως δώρο από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής επίσκεψης το 2018, η οποία επιβεβαίωσε τα βαθιά αισθήματα φιλίας και συμμαχίας που συνδέουν την Ιταλία με την Ελλάδα και αντίστοιχα τους λαούς τους.

Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ