ΕΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 14 Απριλίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Πέμπτη 14 Απριλίου
Σε ποιους θα πούμε χρόνια πολλά σήμερα Pixabay

Σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου είναι του Αγίου Αριστάρχου Αποστόλου, της Αγίας Θωμαΐδος μάρτυρος και του Όσιου Σάββα του Νέου εν Καλύμνω.

Σύμφωνα με το eortologio.net σήμερα γιορτάζουν όσοι έχουν τα ονόματα:

  • Αρίσταρχος
  • Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή
  • Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Ο Αρίσταρχος ήταν συνεργάτης του Απόστολου Παύλου και συναιχμάλωτός του. Ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους, διετέλεσε επίσκοπος Απαμείας στη Συρία. Η μνήμη του τιμάται δύο φορές το χρόνο: στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 14 Απριλίου.

Η Αγία Μάρτυς Θωμαΐς γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια και διακρινόταν για την ευσέβεια και την πνευματική της μόρφωση. Από μικρή ηλικία είχε επιδοθεί στα έργα της φιλανθρωπίας και του ελέους, συνοδεύοντας την μητέρα της. Τη διακονία αυτή εξακολούθησε να την ασκεί ακόμα και όταν νυμφεύθηκε.

Κάποτε που η Θωμαΐδα ήταν μόνη της στο σπίτι, επειδή ο σύζυγός της έλειπε σε δουλειές, δέχθηκε ανήθικη επίθεση από τον πεθερό της, ο οποίος ήθελε να έχει μαζί της ερωτική σχέση.

Η Αγία, προσπάθησε να τον πείσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει, επειδή είναι αντίθετο με το θέλημα του Θεού, το οποίο ήταν γι’ αυτήν τρόπος ζωής και πηγή εμπνεύσεως. Τυφλωμένος όμως εκείνος από το πάθος, επέμενε απειλώντας την με θάνατο. Η Αγία Θωμαΐς συνέχισε να αντιστέκεται και προτίμησε τον θάνατο.

Εκείνος την μαχαίρωσε θανάσιμα και μετά το τραγικό αυτό περιστατικό έχασε το φως του και γύριζε μέσα στο σπίτι σαν χαμένος.

Ένας ακόμη άγιος, θαυματουργός είναι ο όσιος Σάββας ο νέος, ο εν Καλύμνω Δωδεκα­νήσου.

Ο άγιος Σάββας υπήρξε συνασκητής και διακονητής -επί 2ετίαν περίπου στην Αίγινα- του μεγάλου αγίου του αιώνα μας Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, τον οποίον και εκήδευσε. Ο αοίδιμος ιερομόναχος Σάββας (1862-1948) διετέλεσε εφη­μέριος της Γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Καλύμνου, και πνευματικός πατέρας επί 22 έτη των Καλυμνίων, με πανθο­μολογούμενη ανεπίληπτη και θεάρεστη βιοτή.

Αναδείχθηκε θαυμαστά μέγας νηστευτής, εργάτης της νοεράς προσευχής και προστάτης των πτωχών και αδυνάτων. Διέπρεψε σε οσιότητα και αγιότητα βίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ