ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Τζωρτζίνας: «Μίλησαν» για την κεταμίνη οι ηλεκτρονικές συσκευές - O ρόλος της Google

Υπόθεση Τζωρτζίνας: «Μίλησαν» για την κεταμίνη οι ηλεκτρονικές συσκευές - O ρόλος της Google
Τι έφερε στο φως η έρευνα των αρχών στις ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου INTIME

Ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο έδειξαν σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες των αρχών που αναζητούν την διαδρομή της κεταμίνης στις ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας για την οποία κατηγορούμενη είναι η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Σε αυτή τη νεότερη εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες της Μίνας Καραμήτρου για την τηλεόραση του Open, στις ηλεκτρονικές συσκευές, ανιχνεύτηκαν ειδοποιήσεις - διαφημίσεις της Google για φαρμακευτικές ουσίες, παρόμοιες με την κεταμίνη. Σημειώνεται ότι οι ειδοποιήσεις της Google συνήθως έχουν να κάνουν με παλαιότερες αναζητήσεις του χρήστη στο Διαδίκτυο και με τις ιστοσελίδες που έχει επισκεφτεί (τα γνωστά cookies).

Οι ειδοποιήσεις αυτές ότι αποδεικνύουν ότι κάποιος -στη συγκεκριμένη περίπτωση πιθανότατα η 33χρονη κατηγορουμένη- είχε αναζητήσει στο παρελθόν φαρμακευτικές ουσίες με χαρακτηριστικά παρόμοια της κεταμίνης.

Σημειώνεται ότι στα χέρια των Αρχών εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται τόσο οι ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα όσο και το tablet που ετάφη -με πρωτοβουλία της κατηγορούμενης- μαζί με το 9χρονο κορίτσι.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αστυνομίας για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, των δύο κοριτσιών της οικογένειας που έφυγαν από τη ζωή πριν από την Τζωρτζίνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου ήδη έχουν ληφθεί περισσότερες από 15 καταθέσεις, ενώ η Αστυνομία έχει μιλήσει ήδη με τουλάχιστον 25 άτομα και στοχεύει να πάρει καταθέσεις από όλους όσους είχαν μπει στα δωμάτια όπου νοσηλεύονταν τα δύο παιδιά.

Από το μηδέν οι τοξικολογικές εξετάσεις για Ίριδα και Μαλένα

Παράλληλα, η επιτροπή των ιατροδικαστών που έχει αναλάβει με εισαγγελική παραγγελία τη σύνταξη νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων, αναμένεται να προχωρήσει σε επανάληψη των τοξικολογικών εξετάσεων και επανέλεγχο των δειγμάτων ιστών της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας.

Στόχος της έρευνας, η οποία θα ξεκινήσει από την αρχή, είναι να φωτιστούν τα αίτια θανάτου των δύο μικρών παιδιών, και ειδικότερα το κατά πόσο τα παιδιά πέθαναν από παθολογικά αίτια ή εάν έπεσαν θύματα εγκληματικής ενέργειας. Ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται μετά το Πάσχα.

Αρχικά θα εξακριβωθεί εάν υπήρξαν ή όχι λάθη στις εκθέσεις που είχαν συνταχθεί μετά το θάνατο των παιδιών. Εάν δηλαδή αποδόθηκαν ή όχι λανθασμένα ή ανακριβή αίτια θανάτου και εάν υπήρξαν ή όχι αστοχίες στα συμπεράσματα.

Ένα ακόμα ερώτημα προς απάντηση, είναι εάν χορηγήθηκε ή όχι τοξική ουσία στην 3,5 ετών Μαλένα. Εάν δηλαδή οι αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στο ήπαρ του παιδιού μπορεί να προκλήθηκαν από τη χορήγηση κεταμίνης ή κάποιας άλλης τοξικής ουσίας.

Σημειώνεται ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στη Μαλένα έδειξαν ότι δεν υπήρξε χορήγηση τοξικής ουσίας. Ωστόσο, μετά την ανίχνευση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα θα γίνει επανέλεγχος του φακέλου της Μαλένας και προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή επανάληψη των τοξικολογικών εξετάσεων.

Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και το σενάριο να είχε χορηγηθεί στο παιδί κάποια τοξική ουσία, η οποία μεταβολίστηκε από τον οργανισμό του με αποτέλεσμα να μην ανιχνευτεί κατά τη διενέργεια των τοξικολογικών εξετάσεων. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις ιστολογικές εξετάσεις στη Μαλένα είχε διαπιστωθεί «κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» και «πνευμονική συμφόρηση», ευρήματα συμβατά, σύμφωνα με κάποιους ιατροδικαστές, με τον ασφυκτικό θάνατο.

Σχετικά με το θάνατο της 6 μηνών Ίριδας, οι ιατροδικαστές θα επανεξετάσουν κατά πόσο υπήρχε ή όχι καρδιολογικό πρόβλημα. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, είχαν βρεθεί ευρήματα συμβατά με τον ασφυκτικό θάνατο.

«Επειδή πρόκειται για μία εξαιρετικά σύνθετη διερεύνηση των δύο αυτών υποθέσεων, το βάρος στην έρευνα πέφτει στην έρευνα των ιατροδικαστών. Και αυτό γιατί οι καταθέσεις φωτίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πέθαναν τα παιδιά αλλά δύσκολα παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό φάνηκε και από την υπόθεση της Τζωρτζίνας, όταν η ανίχνευση κεταμίνης στον οργανισμό του παιδιού ξεκλείδωσε την έρευνα και έφερε τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Τέλος, για την υπόθεση της Ίριδας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις των συγγενών της οικογένειας. Υπενθυμίζεται ότι το βρέφος πέθανε στην κούνια του μέσα στο σπίτι του ζευγαριού στην πόλη της Πάτρας. Παρόντες ήταν η 33χρονη μητέρα του και η αδερφή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ