ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για το Πάσχα - Τι ισχύει για μάσκες και self test

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για το Πάσχα - Τι ισχύει για μάσκες και self test
«Προχωράμε σε νέα φάση, με προσωπική εκτίμηση του κινδύνου. Ξέρουμε πού πρέπει να φοράμε μάσκα» δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου INTIME / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με σχετικά χαλαρούς περιορισμούς θα περάσουμε το φετινό, τρίτο κατά σειρά Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες, όμως, να επισημαίνουν ότι από τις πασχαλινές δραστηριότητές μας δεν θα πρέπει να λείπει η προστατευτική μάσκα, ιδιαίτερα όπου υπάρχει συνωστισμός.

Δίνοντας το πλαίσιο για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα οι επιστήμονες κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκαν αναλυτικά στα μέτρα που θα ισχύσουν φέτος κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Συγκεκριμένα όπως είπαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, φέτος θα γιορτάσουμε με:

  • Μάσκες στις εκκλησίες και
  • Μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός

Παράλληλα γίνονται συστάσεις για:

  • Εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και
  • self test πριν να ξανασυναντήσουμε τα οικεία πρόσωπα και ιδιαίτερα τα ευπαθή στους τόπους όπου θα ταξιδέψουμε

«Δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης», υπενθύμισε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής και πρόσθεσε ότι αυτονόητο είναι πως η μάσκα θα παραμείνει:

  • σε χώρους συγχρωτισμού
  • στα μέσα μαζικής μεταφοράς,
  • στις υγειονομικές δομές και
  • στα σχολεία

«Θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας. Θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε την οικογένειά μας και τους φίλους μας, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την απλή τήρηση των μέτρων όπως η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια self test πριν συναντήσουμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε καλό Πάσχα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παπαευαγγέλου και τόνισε:

«Προχωράμε σε νέα φάση με προσωπική εκτίμηση του κινδύνου πρέπει να ξέρουμε που πρέπει να φοράμε μάσκα, δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια μέτρα».

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, ευχήθηκε καλό Πάσχα σε όλους, υπογραμμίζοντας όμως «ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό»

Η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, είπε, προσθέτοντας ότι ο καιρός φτιάχνει και «ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά».

Τι αλλάζει από την Πρωτομαγιά

Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνο Πλεύρη ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη για την χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Μαΐου έως τις 31/08 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Το συγκεκριμένο μέτρο θα επανεξεταστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους ισχύει μέχρι τις 31/5, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που μένει να διευκρινιστούν.

Όσον αφορά στα σχολεία, από την 1η Μαΐου καταργούνται και τα self test.

Ακόμη, έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, το Πάσχα θα εορταστεί με τα τρέχοντα μέτρα με σύσταση μόνο για χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ