ΕΛΛΑΔΑ

Δικηγόρος Πισπιρίγκου: «Οι αναζητήσεις για κεταμίνη έγιναν στις 30 Μαρτίου»

Δικηγόρος Πισπιρίγκου: «Οι αναζητήσεις για κεταμίνη έγιναν στις 30 Μαρτίου»
Ο συνήγορος υπεράσπισης της 33χρονης Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθων Παπαδόπουλος INTIME

Απαντήσεις σε δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, ιδίως σχετικά με τις ψηφιακές αναζητήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου για κεταμίνη και τον χρόνο κατά τον οποίον αυτές έγιναν, καθώς και για την ύπαρξη της ουσίας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έδωσε ο δικηγόρος της 33χρονης κατηγορουμένης, Όθων Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Μ. Δευτέρας, ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, ανέφερε, καταρχήν, ότι την πρωτοβουλία της έρευνας διατηρούν οι δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, εκφράζοντας την επιθυμία της 33χρονης, να απαντήσει επιγραμματικά σε ορισμένα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε.

Όπως είπε, το πρώτο ζήτημα, που αφορά στην «απάντηση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, σχετικά με τις ψηφιακές αναζητήσεις από λογαριασμό της κατηγορουμένης, έχουμε τρία θέματα, είναι σε τρεις άξονες η απάντηση της Υπηρεσίας».

«Η πρώτη αναζήτηση για κεταμίνη έγινε στις 30 Μαρτίου 2022» - Έψαξε «για αναισθητικά φάρμακα, όχι ουσίες που σκοτώνουν»

«Ο πρώτος είναι, ότι δικαιώνεται ο ισχυρισμός της, ότι έκανε για πρώτη φορά έρευνα για την ουσία κεταμίνη στις 30 Μαρτίου 2022, σε χρόνο δηλαδή μεταγενέστερο του θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας και ακριβώς στον χρόνο, που είχε δημοσιευτεί στα Μέσα, η είδηση για την ύπαρξη της ουσίας κεταμίνης στις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής».

«Υπάρχει ένα δεύτερο στοιχείο, η αναζήτηση της για αναισθητικά φάρμακα, αναισθητικά φάρμακα, όχι ουσίες που προκαλούν θάνατο, δηλητήρια ή οτιδήποτε άλλο έχει ακουστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, που προηγήθηκε. Η έρευνα είχε γίνει στις 17 Ιανουαρίου 2020. Είναι το βράδυ της ημέρας, μέσα στην οποία η μικρή Τζωρτζίνα είχε υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και η μητέρα αναζήτησε στο διαδίκτυο ουσίες αναισθητικές, που της χορηγήθηκαν κατά την συγκεκριμένη εξέταση στην οποία είχε υποβληθεί. Δεν αναζήτησε ποτέ την ουσία που μας ενδιαφέρει, που είναι η κεταμίνη».

«Ο τρίτος άξονας είναι ότι η αναζήτησή της αυτή, είχε ως συνέπεια, την αποστολή μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας σχετικών διαφημίσεων και δημοσιεύσεων που αφορούν ανάλογες ουσίες, με τον τρόπο του αναδυόμενου παραθύρου, τα pop up banners που λέμε στη γλώσσα του διαδικτύου, για τα οποία είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την αποστολή τους από την πλατφόρμα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η ίδια η χρήστης ουδέποτε τα άνοιξε, για να επισκεφτεί τις σχετικές σελίδες. Αυτό είναι το ένα έγγραφο της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Μόνιμα διαθέσιμη η κεταμίνη σε πέντε φιαλίδια των 100 μιλιγκράμ» στο Αγλαΐα Κυριακού - «Τοποθετήθηκαν λίγα εκατοστά από την άτυχη Τζωρτζίνα»

«Το δεύτερο στοιχείο που έχουμε», συνέχισε ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης, «είναι η απάντηση από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού", την παιδιατρική κλινική, όπου τελικά η απάντηση που δίνεται εγγράφως, κατόπιν δικού μας αιτήματος, που τέθηκε διαμέσου των ανακριτικών αρχών, η φαρμακευτική ουσία κεταμίνη υπάρχει στη συγκεκριμένη παιδιατρική κλινική, σε τέσσερις διαφορετικές πτέρυγες, μία από τις οποίες είναι η ΜΕΘ».

«Η επιπλέον πληροφορία είναι, ότι η ουσία αυτή υπάρχει διαθέσιμη και στο βαλιτσάκι επειγουσών περιπτώσεων εκτάκτων αναγκών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και μάλιστα υπάρχει μόνιμα διαθέσιμο, σε πέντε φιαλίδια των 100 μιλιγκράμ το καθένα, συνολική δηλαδή ποσότητα 500m κεταμίνης, τα οποία με βάση τις καταθέσεις, τοποθετούνται λίγα εκατοστά μακριά από την άτυχη Τζωρτζίνα, κατά τη διάρκεια της φιλότιμης προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε, για την καρδιοαναπνευστική της αναζωογόνηση».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε στη συνέχεια, πως «τα αντικειμενικά στοιχεία είναι τα δύο αυτά έγγραφα, από τα οποία έχει σχηματιστεί η δικογραφία από την Παρασκευή και με άγνωστο τρόπο διοχετεύτηκαν στον Τύπο, ενώ εμείς τηρούμε την υποχρέωσή μας για τη μυστικότητα της ανακριτικής διαδικασίας, σχολιάστηκαν από διάφορες πλευρές, με τρόπο που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδει ακριβώς στην πραγματικότητα και για αυτόν το λόγο, κατόπιν εντολής της κατηγορουμένης, δίνουμε την δική μας απάντηση, σε σχέση με το περιεχόμενο και την αποδεικτική αξία των συγκεκριμένων εγγράφων».

«Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, από όλα τα αρμόδια όργανα. Οι επιστήμονες που έχουν επιληφθεί ερευνούν σημαντικά ζητήματα, τα οποία για τα οποία δεν είναι ακόμη απάντηση. Δεν ξέρουμε το κυριότερο ή αν θέλετε ένα από τα κυριότερα, τον ακριβή χρόνο του θανάτου για την μικρή Τζωρτζίνα, είναι ένα χρονικό σημείο πάρα πολύ σημαντικό, γιατί από αυτό γίνεται η εκκίνηση προς τα πίσω του υπολογισμού του χρόνου, έστω κατά προσέγγιση του χρόνου, κατά τον οποίο χορηγήθηκε στο παιδάκι η κεταμίνη».

«Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ακούμε στοιχεία στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία δεν υπάρχουν μέσα στη δικογραφία, δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε, δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία τους. Παρακολουθούμε απλώς και μόνο τα έγγραφα που βρίσκονται στον φάκελο, που βρίσκεται ενώπιον των ανακριτικών Αρχών», προσέθεσε.

«Δεν αλλάζει η επιθυμία της για αίτημα αποφυλάκισης - Είναι νόμιμο δικαίωμά της»

Ακόμη, ο δικηγόρος της 33χρονης, έδωσε απάντηση σε σχέση με το αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης, που επιθυμεί να καταθέσει η κατηγορουμένη και για το οποίο δημοσιεύτηκε ότι αλλάζει την απόφασή της. «Αυτό δεν είναι ακριβές, η επιθυμία της δεν αλλάζει, είναι ένα νόμιμο δικαίωμά της που προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, θα ασκηθεί μόλις θα είναι έτοιμα τα έγγραφα που θα το συνοδεύουν», είπε.

Τέλος, «για λογαριασμό της ίδιας της κατηγορουμένης, αλλά και των μελών της οικογένειάς της που υφίστανται αυτή τη στιγμή αφόρητη πίεση, στιγματισμό και μάλιστα χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει, σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση», ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση για τον σεβασμό των διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ