ΕΛΛΑΔΑ

Ζαούτης στο CNN Greece: Η Ελλάδα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης στους θανάτους

Ζαούτης στο CNN Greece: Η Ελλάδα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης στους θανάτους
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Η Ελλάδα ακολουθεί το μοντέλο καταγραφής θανάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και φαίνεται ότι αυτό είναι περισσότερο σαφές όπως τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης.

Οι άνθρωποι δηλαδή που καταλήγουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταγράφονται ως απώλειες με Covid και όχι από Covid.

Επίσης ο δείκτης αυτός περιλαμβάνεται στο δείκτη υπερβάλλουσας θνησιμότητας- excess mortality- τον οποίο παρουσίασε ο κύριος Ζαούτης σήμερα στο υπουργείο Υγείας, στην ενημέρωση στην οποία συμμετείχε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Έρευνα του «The Lancet» που επικαλέστηκε ο καθηγητής υποκαταγράφουν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη τους θανάτους, και αυτό διότι ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν είναι ενιαίος στα κράτη όπως είπε.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον δείκτη υπερβάλλουσας θνησιμότητας, είναι πολύ πιο κάτω από πολλές ευρωπαϊκές χώρες {127.1 θανάτους και 140 θάνατοι στη Δυτική Ευρώπη} και κάτω από άλλες χώρες.

Από την πλευρά της, η κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, σε ερώτηση του CNN Greece σχετικά με το νέο μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης της πανδημίας, υπογράμμισε ότι φυσικά θα υπάρχει μία εκτεταμένη επιδημιολογική επιτήρηση, δεν καταργούμε κάποια μέτρα όπως η χρήση της μάσκας απλά καταργείται η υποχρεωτικότητα αυτών και δίνουμε αυξημένες ελευθερίες στους πολίτες, ώστε να λειτουργήσει και η οικονομία και η κοινωνία.

«Είναι μία περίοδος δοκιμής καθώς περνάμε πλέον στο καλοκαίρι και τον περισσότερο χρόνο θα είμαστε σε εξωτερικούς χώρους» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Τόνισε δε πως:

«Χρειαζόμαστε κοινωνικές συμμαχίες και είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα πρόσθεσε».

Νωρίτερα ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό, γιατί μπαίνουμε πλέον στη φάση συνύπαρξης μαζί του και κινούμαστε ανάλογα,

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν πιστεύουμε στην λογική της Κίνας για μηδενικά κρούσματα - zero Covid.

Επανέλαβε δε ότι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας για την Ελλάδα ήταν ο χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο, όπως είπε, βρίσκεται πάντα ο πολίτης, ακόμη και όταν είχαμε λάβει σκληρά μέτρα.

«Θα παρακολουθούμε την πανδημία και θα κινούμαστε ανάλογα όμως είναι σημαντικό ότι το ΕΣΥ δεν βρίσκεται σε πίεση κι εμείς είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ