ΕΛΛΑΔΑ

Οξεία ηπατίτιδα: Τα σενάρια για την ασθένεια που χτυπά τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών

Οξεία ηπατίτιδα: Τα σενάρια για την ασθένεια που χτυπά τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών
Τζανάκης: Οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία AP Photo/Carolyn Kaster

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την οξεία ηπατίτιδα που χτυπάει τα παιδιά ηλικίας 2-5 ετών, ενώ οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα σαφείς απαντήσεις για το πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει.

Σημείωσε ωστόσο πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία αυτής της έξαρσης της ασθένειας, αν και όπως φαίνεται οφείλεται σε έναν αδενοϊό, ο οποίος μέχρι πρότινος προκαλούσε ένα κοινό κρυολόγημα.

«Έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος σε 13 παιδιά στη Σκωτία. Στα 3 από αυτά αποδείχτηκε ότι νοσούν με κορωνοϊό, τα 5 ήταν αρνητικά, τα 2 φαίνεται ότι έπασχαν πριν μερικούς μήνες από κορωνοϊό. Στα 11 που έγιναν ειδικές εξετάσεις για αδενοϊό, τα 5 ήταν θετικά. Ενδεχομένως, αυτός ο αδενοϊός που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα φαίνεται να είναι ο ένοχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συσχέτιση της ηπατίτιδας με τον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι υπάρχουν εικασίες ότι η καραντίνα τοποθέτησε τα παιδιά «σε μια γυάλα» με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να μην αναπτυχθεί καλά και ο αδενοϊός να βρει έδαφος να δράσει κατά αυτόν τον τρόπο.

«Το δεύτερο είναι ότι εμμέσως ο κορωνοϊός σε κάποια παιδιά τροποποίησε το ανοσοποιητικό τους με τέτοιο τρόπο ώστε μια επόμενη λοίμωξη από έναν κοινό ιό να προκαλεί αυτά τα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, είπε ότι έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, να έχουν ικτερική χροιά στα μάτια αλλά και στο δέρμα τους, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα.

«Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στις ηλικίες, οι οποίες πλήττονται, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι έως 16 ετών, αλλά το 80%-90% των περιπτώσεων είναι από 2 έως 5 ετών.

Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώνται στο σπίτι, ελάχιστες έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία και 3-4 περιπτώσεις ήταν τόσο μεγάλη η ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

«Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε και πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια είναι η αιτία, πως μπορούμε να προφυλαχτούμε και τι έκταση θα έχει αυτό το φαινόμενο», κατέληξε.

Υπουργείο Υγείας: Δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα στην Ελλάδα

Καθησυχαστικό είναι το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη περιστατικό οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί».

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στην Ελλάδα

Την Μ. Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτηςάφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας που χτυπά τα παιδιά στο εξωτερικό και στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης στην ΕΡΤ «δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ».

Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα.

Παράλληλα, κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα, σημείωσε.

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του ήπατος.

Συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης, μπορεί επίσης να προκληθεί από έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και ορισμένων γενετικών διαταραχών.

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ηπατίτιδας που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς - γνωστούς ως A, B, C, D και E - αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τη φλεγμονή του ήπατος σε αυτά τα παιδιά μέχρι στιγμής.

Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μπορεί να περάσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως ο ίκτερος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ