ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα διέταξε το υπ. Δικαιοσύνης για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για την Μαλένα και την Ίριδα

Έρευνα διέταξε το υπ. Δικαιοσύνης για τις ιατροδικαστικές εκθέσεις για την Μαλένα και την Ίριδα
Πειθαρχική έρευνα ζήτησε ο Τσιάρας για τους δύο ιατροδικαστές ΙΝΤΙΜΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των θανάτων των παιδιών στην Πάτρα, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητά να διερευνηθούν μέσω εσωτερικής έρευνας οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που συντάχθηκαν για την μικρή Ίριδα και την Μαλένα

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας ζήτησε πειθαρχική έρευνα, σε βάρος των δύο ιατροδικαστών, αλλά και έλεγχο της ορθότητας των αναφορών και των εκθέσεων.

Η έρευνα θα γίνει γύρω από τους ιατροδικαστές, κ. Τσάκωνα και κυρία Τσόλια για να εξακριβωθεί τι συνέβη με αυτές τις εκθέσεις βάσει του νόμου 3772/2009 /άρθρο 6.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Αθηνών έχει καθήκοντα ελέγχου των ενεργειών των ιατροδικαστών που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, αφού όπως αναφέρεται:

«Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι προϊστάμενοι των Περιφερειακών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών και οι προϊστάμενοι των Τοπικών Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών έχουν τις αρμοδιότητες των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων αντιστοίχως και τις πάσης φύσεως αρμοδιότητες που προσήκουν στους λοιπούς υπαλλήλους που ασκούν τα καθήκοντα αυτά, όπως αρμοδιότητες πειθαρχικού χαρακτήρα, σύνταξης εκθέσεων αξιολόγησης των ιατροδικαστών και του λοιπού προσωπικού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας».

Δηλαδή, ο επικεφαλής έχει δικαίωμα και πειθαρχικού ελέγχου, αφού η νομική δυνατότητα είναι σαφής, αλλά και ελέγχου εσωτερικού της ορθότητας των αναφορών και των εκθέσεων.

Σημειώνεται πως η εσωτερική έρευνα είναι ανεξάρτητη από την ιατροδικαστική εξέταση που έχει αναλάβει ο κ. Καρακούκης μαζί με τον κ. Καλογριά, μετά την παραγγελία της εισαγγελίας, η οποία αφορά ποινικό έλεγχο για τις συνθήκες θανάτου των δυο μικρών κοριτσιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ