ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης: Οι διακοπές του Πάσχα καθυστερούν την αποκλιμάκωση - Αύξηση κρουσμάτων στη Μύκονο

Σαρηγιάννης: Οι διακοπές του Πάσχα καθυστερούν την αποκλιμάκωση - Αύξηση κρουσμάτων στη Μύκονο
Kαθυστέρηση στην αποκλιμάκωση της πανδημίας λόγω των διακοπών του Πάσχα, όπου υπήρξε μεγάλος συγχρωτισμός και χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας προέβλεψε ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση της πανδημίας, λόγω των εορτών του Πάσχα, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ, η τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας επιβεβαιώνεται ωστόσο θα υπάρξει καθυστέρηση να τη δούμε λόγω των διακοπών του Πάσχα, όπου υπήρξε μεγάλος συγχρωτισμός και χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα την Μύκονο, όπου όπως είπε τις τελευταίες επτά ημέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί αισθητά.

Όπως είπε μετά την Πρωτομαγιά αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων να κυμανθεί κάτω από τις 5.000, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε γιατί ο ιός ελλοχεύει.

Ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε την αναγκαιότητα της τρίτης αναμνηστικής δόσης στα άτομα που έχουν ήδη κάνει τις δύο προκειμένου να είναι θωρακισμένος ο οργανισμός απέναντι στην Covid-19, ενώ υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην κολλήσουμε covid, αλλά και να τηρούμε πιστά τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά του ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Όπως είπε, ο στρατηγικός σχεδιασμός θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις στόχους: να έχουμε επαρκή αντιικά φάρμακα για την αποφυγή λοιμώξεων κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου, να υπάρχει για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από 4 ημέρες, φαίνεται να έχει σημαντική μείωση των μολύνσεων σε αυτή την ειδική ομάδα και τρίτον να μπορέσουμε να δείξουμε ότι η επιστήμη έχει φτιάξει ίσως ένα εμβόλιο -που έχει τη φιλοσοφία του αντιγριπικού εμβολίου- και να είναι μονοδοσικό ή τουλάχιστον δύο δόσεων και θα αφορά ιδιαίτερες ομάδες.

Επίσης, ανέφερε ότι όσοι έχουν αλλεργικά χρόνια νοσήματα, σύμφωνα με μία τελευταία ελληνική μελέτη, φαίνεται τα άτομα να έχουν ενός είδους προστασίας από τη σοβαρή νόσηση από την Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ