ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε 5-10 βαριά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε 5-10 βαριά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά
Αναμένεται να καταγραφούν 5-10 βαριά περιστατικά οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Γκίκα Μαγιορκίνη (AP Photo/Christian Chavez)

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα θα έχουμε μικρό αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εξέφρασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένεται να καταγραφούν 5-10 βαριά περιστατικά. Μάλιστα επισήμανε ότι «εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον Μαγιορκίνη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ "ορφανά", κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».

Προς το παρόν είναι άγνωστοι οι λόγοι όσον αφορά στα αίτια της νέας μορφής της ηπατίτιδας.

«Πιθανότατα να βλέπουμε κρούσματα αυτή την περίοδο σε παιδιά επειδή η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι πλέον έχουν αποκτήσει ανοσία.

Κορωνοϊός

Σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε είτε σε επιπέδωση των μολύνσεων είτε σε μία μικρή αύξηση, ωστόσο δεν θα υπάρξει έξαρση του ιού που θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της κατάργησης της χρήσης της μάσκας στα σχολεία λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό εάν όχι το επόμενο διάστημα, τότε από τον Σεπτέμβριο.

«Είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία, συζητάμε ήδη αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα», δήλωσε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό επισήμανε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια απόφαση», προσθέτοντας ότι, εάν τελικά αυτό χρειαστεί θα είναι από τους μήνες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ