ΕΛΛΑΔΑ

Θετικοί οιωνοί για τον τουρισμό: Έως και 100% πληρότητα το Πάσχα – Τι λένε στο CNN Greece ξενοδόχοι

Θετικοί οιωνοί για τον τουρισμό: Έως και 100% πληρότητα το Πάσχα – Τι λένε στο CNN Greece ξενοδόχοι
Γέμισαν τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Στο 100% έφτασε η πληρότητα σε δημοφιλείς προορισμούς το Πάσχα, με τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να κάνουν λόγο για «τον ίδιο αριθμό τουριστών με την περίοδο του 2019» και να βλέπουν θετικούς οιωνούς για την τουριστική σεζόν που τώρα ξεκινά. 

Σε ορισμένες περιοχές λειτούργησαν όλα τα ξενοδοχεία, ωστόσο πανελλαδικά άνοιξε μόλις το 30% αυτών.

Παρά τις αυξήσεις στα καύσιμα, οι Έλληνες αποφάσισαν μετά από δύο χρόνια απαγορεύσεων να επιστρέψουν στα χωριά τους ή να ταξιδέψουν σε αγαπημένους προορισμούς για να περάσουν το Πάσχα και να κάνουν Ανάσταση με τους αγαπημένους τους.

Ως επί το πλείστον, οι τουρίστες ήταν Έλληνες ενώ οι ξένοι που επέλεξαν τη χώρα μας για τις ολιγοήμερες διακοπές τους, ήταν κυρίως από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία.

ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παρά τις αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, οι τιμές στα δωμάτια κινήθηκαν ανά περιοχή στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2019 για την περίοδο του Πάσχα.

Το CNN Greece μίλησε με προέδρους ξενοδόχων και αρμόδιους στα θέματα τουρισμού σε πέντε δημοφιλείς περιοχές που είδαν τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους γεμάτα, δύο χρόνια μετά την έναρξη της περιπέτειας του κορωνοϊού.

Ιωάννινα

Σχεδόν στο 100% έφτασε η πληρότητα σε όλο τον νομό Ιωαννίνων τόσο στην πόλη όσο και στους ορεινούς προορισμούς, το Πάσχα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι λειτούργησαν όλα τα καταλύματα, τα οποία ήταν γεμάτα από τους τουρίστες που επέλεξαν να βρεθούν στην όμορφη πόλη.

«Οι περισσότεροι τουρίστες ήταν Έλληνες ενώ ήδη πολλοί ξένοι επέλεξαν να περάσουν τις πασχαλινές τους διακοπές στο νομό των Ιωαννίνων. Γάλλοι, Ισραηλινοί, Βέλγοι, Γερμανοί επιλέγουν τη χώρα μας για τις ολιγοήμερες διακοπές τους», λέει στο CNN Greece ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Στάθης Σιούτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Ιωάννινα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για πολιτιστικά δρώμεν και σχολικές εκδρομές ενώ η λειτουργία του Θεάτρου Δωδώνης αποτελεί πόλο έλξης.

«Από τις 13 Μαΐου και για πρώτη φορά θα υπάρχει απευθείας πτήση από το Βελιγράδι προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα», λέει ο κ. Σιούτης.

Τονίζει, επίσης, ότι το λειτουργικό κόστος είναι μεγάλο, ωστόσο δεν παρουσιάστηκε αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων την περίοδο του Πάσχα.

Ναύπλιο

«Βούλιαξε» το Ναύπλιο από κόσμο το τετραήμερο του Πάσχα με αποτέλεσμα η πληρότητα να φτάσει στο 100%.

H περιφορά του Επιταφίου στο Ναύπλιο / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ - ΑΠΕ ΜΠΕ

Γεμάτα ήταν όλα τα καταλύματα στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, με τους περισσότερους τουρίστες να προέρχονται από την Αθήνα αφού είναι κοντινός προορισμός ενώ αρκετοί ήταν και οι ξένοι τουρίστες γι΄αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ξενοδόχων Ναυπλίου, κ. Παναγιώτη Μωριάτη:

«Οι ξένοι τουρίστες, ήταν περίπου το 30% επί του συνόλου. Πρόκειται για Ευρωπαίους, κυρίως Γάλλους και Γερμανούς που μας επισκέπτονται αυτή την περίοδο τα τελευταία χρόνια».

Ύδρα

Πληρότητα πάνω από 95% κατέγραψαν και οι ξενοδόχοι της Ύδρας, με όλα τα καταλύματα να είναι ανοιχτά την περίοδο του Πάσχα.

Οι τιμές αυτή την περίοδο ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο.

Οι περισσότεροι τουρίστες ήταν Έλληνες ωστόσο και Ευρωπαίοι επέλεξαν την Ύδρα για τις ημέρες του Πάσχα. Γάλλοι, Βρετανοί, Ελβετοί και Αυστριακοί επιλέγουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού για τις διακοπές τους αυτή την περίοδο.

«Πήγαμε πολύ καλά αφού η πληρότητα ξεπέρασε το 95%. Αυτό δείχνει ότι θα έχουμε μία καλή σεζόν, αν δεν επηρεαστεί ο τουρισμός από άλλους παράγοντες. Ο κόσμος μετά από δύο χρόνια πανδημίας θέλει να ταξιδέψει», λέει στο CNN Greece η πρόεδρος Ξενοδόχων Ύδρας, Μαρία Κλαδάκη.

H ίδια τονίζει ότι «το λειτουργικό κόστος είναι ένα σοβαρό θέμα για όλους τους ξενοδόχους αφού οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στα ύψη».

Κέρκυρα

Συνολικά 55.000 τουρίστες επέλεξαν το νησί των Φαιάκων για την περίοδο του Πάσχα.

Τα ξενοδοχεία που λειτούργησαν αυτή την περίοδο είχαν πάνω από 95% σε πληρότητα.

Η Κέρκυρα είναι ένας από τους πιο αγαπημένους και γραφικούς προορισμούς για το ΠάσχαΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ/INTIME

Οι ξένοι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Κέρκυρα για να πάρουν μια... γεύση από ελληνικό Πάσχα προέρχονται από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αυστρία και τη Γερμανία.

«Είμαστε στα επίπεδα του 2019. Μία μικρή πτώση παρουσιάζουν τα στοιχεία στο λιμάνι όμως είχαμε άνοδο στις αερομεταφορές. Σε σχέση με το 2019 έχουμε αύξηση του τζίρου, επομένως πήγαμε πολύ καλά το Πάσχα και αυτό είναι ενθαρρυντικό για την καλοκαιρινή περίοδο», είπε στο CNN Greece o Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Απασχόλησης, Παναγιώτης Βαρούχας.

Μονεμβασιά

Υψηλά ποσοστά κατέγραψε και η Λακωνία την περίοδο του Πάσχα όσον αφορά τον τουρισμό.

monemvasia-ga55312429_1280.jpg
Pixabay

«Η πληρότητα άγγιξε το 90% ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πανελλαδικά άνοιξαν περίπου το 30% των ξενοδοχείων. Η Μονεμβασιά είναι ένας ανταγωνιστικός προορισμός και πάντα το Πάσχα μας επισκέπτονται ως επί το πλείστων, Έλληνες. Φιλοξενήσαμε και λίγους Ιταλούς οι οποίοι έκαναν Πάσχα μαζί μας», λέει στο CNN Greece o πρόεδρος Ξενοδόχων Μονεμβασιάς, Δημήτρης Πολλάλης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η οδική πρόσβαση είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την περιοχή μας, αν κρίνουμε και από το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αύξηση των τιμών. Επειδή οι διακοπές στοιχίζουν περισσότερο σε όποιον επιλέξει να ταξιδέψει και με άλλα μέσα για να φτάσει στον προορισμό του, θεωρώ ότι η απευθείας πρόσβαση με το όχημα θα φέρει περισσότερους τουρίστες στα μέρη μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ