ΕΛΛΑΔΑ

Γαλιατσάτος: Έχουμε τα εργαλεία για να ζήσουμε με τον κορωνοϊό

Γαλιατσάτος: Έχουμε τα εργαλεία για να ζήσουμε με τον κορωνοϊό
Χαλαρώνουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό από σήμερα, 1η Μαΐου ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

«Έχουμε τα εργαλεία για να ζήσουμε με τον κορωνοϊό. Στα νοσοκομεία δε βλέπουμε πολλούς ασθενείς στην Αμερική. Έχουμε τα εμβόλια και τα φάρμακα. Εγώ ακόμη φοράω μάσκα όταν είμαι έξω. Αν κάνουμε όλοι τις σωστές επιλογές, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, χωρίς να έχουμε πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος, με «φόντο» τη χαλάρωση των μέτρων από σήμερα, 1η Μαΐου.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα όσα γίνονται στην Κίνα αυτή την περίοδο.

«Στην Κίνα, με τα αυστηρά lockdowns, πιστεύω ότι λειτουργούν με βάση τον πολιτισμό τους. Δε θέλουν ούτε ένα κρούσμα. Αλλά για εμένα είναι περίεργο ό,τι γίνεται, αφού έχουμε τα εργαλεία για να ζήσουμε με τον κορωνοϊό. Υπάρχει η υπόθεση να υπάρχει μια μετάλλαξη για την οποία να μη μας έχουν ενημερώσει. Ελπίζω να είναι θέμα μόνο του πολιτισμού τους αυτό που γίνεται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρωτομαγιά της ελευθερίας: Τι αλλάζει από σήμερα

Πρωτομαγιά της… ελευθερίας σήμερα, καθώς, ενόψει του καλοκαιριού και ενώ μπαίνουμε σε μια φάση συνύπαρξης με τον ιό που τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά τη ζωή μας, χαλαρώνουν λίγο περισσότερο τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Έτσι, από σήμερα καταργείται η χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι υποχρεούνται πλέον να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα.

Παράλληλα η χωρητικότητα στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας επανέρχεται στο 100%, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναστέλλεται και η χρήση πιστοποιητικού EUDCC για τους τουρίστες.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, η χρήση παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους μέχρι τέλος Μαΐου ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να παραταθεί και πέραν της 1ης Ιουνίου, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τι ισχύει από την 1η Μαΐου

Αναλυτικά όσα θα ισχύουν με τη νέα χαλάρωση των μέτρων:

- Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

- 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου διατηρούνται τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

- 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα υπάρξουν από το υπουργείο Παιδείας.

Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

Σε ισχύ παραμένει ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμώνων για τη χρήση προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Στους εξωτερικούς χώρους δεν χρειάζονται μάσκες.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα μας δείξουν αν μπορούμε να τις βγάλουμε κάποια στιγμή και σε ποιους χώρους», ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση και οδηγούμαστε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό, ο οποίος συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και συνεπώς ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του.

Οι αλλαγές στα σχολεία - Τι ισχύει για self test και μάσκες

Η διενέργεια υποχρεωτικών self test περιορίζεται μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, και δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές, εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα διενεργούν προληπτικά ένα ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022)

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου, οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ οι πρώτοι και ράπιντ τεστ οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ οι πρώτοι και ράπιντ τεστ οι δεύτεροι την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

  • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες. Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση. Σε αντίθετη περίπτωση παρατείνεται η απομόνωση.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ