ΕΛΛΑΔΑ

«Βροχή» αστεριών τα ξημερώματα του Σαββάτου

«Βροχή» αστεριών τα ξημερώματα του Σαββάτου
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

“Βροχή” αστεριών, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 6 Μαΐου προς ξημερώματα Σαββάτου 7 Μαΐου.

Πρόκειται για τους διάττοντες Ήτα Υδροχοϊδες, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και η ονομασία τους οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή. Στο νότιο ημισφαίριο, όπου και η παρατήρηση του φαινομένου είναι παραδοσιακά καλύτερη, ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο. Επειδή μόλις θα έχει προηγηθεί Νέα Σελήνη (στις 6 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ σκοτεινός, πράγμα που θα διευκολύνει τις παρατηρήσεις.

Τα συγκεκριμένα “πεφταστέρια” παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ.

Αρχικά η “βροχή” διαρκεί από τις 19/4 έως τις 28/5 με αποκορύφωμα στις 6/5, ενώ τη δεύτερη φορά η “βροχή” (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 έως τις 14 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης Χάλεϊ, γνωστός από πολύ παλιά, πλησίασε στη Γη. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.

Ο κομήτης ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πια διαρκώς από τον πλανήτη μας, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα “ποτάμι” σωματιδίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ