ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής παρουσίας στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής παρουσίας στο ΑΠΘ
Nωρίτερα τα επεισόδια μεταφέρθηκαν έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ INTIME

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα φοιτητές και αντιεξουσιαστές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική παρουσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει στη σύλληψη τριών ατόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το thestival.gr, το επεισόδιο ξεκίνησε από φραστική αντιπαράθεση μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Ένας κύριος που δήλωσε καθηγητής του πανεπιστήμιου κινήθηκε κατά των αστυνομικών με συνέπεια να ξεσπάσουν επεισόδια.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών για την απώθηση των φοιτητών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας φοιτητής τραυματίστηκε καθώς έσκασε μπροστά του μία βομβίδα κρότου - λάμψης.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, από το μεσημέρι της Τρίτης (10/5) επικρατούσε μεγάλη ένταση στη Θεσσαλονίκη καθώς ξέσπασαν επεισόδια στο ΑΠΘ.

Αφορμή ήταν η πορεία διαμαρτυρίας που διεξήχθη από φοιτητές, μετά το «σπάσιμο» κατάληψης που υπήρχε στον χώρο του Βιολογικού για περισσότερα από 30 χρόνια, τη διάλυση του «στεκιού» που είχε δημιουργηθεί στον χώρο και η δημιουργία βιβλιοθήκης.

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε γίνει αντιληπτό ότι άγνωστοι είχαν εισβάλει στον χώρο και είχαν διαλύσει όλα όσα είχαν φτιάξει τα συνεργεία τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επιτήρηση από την Αστυνομία στο ΑΠΘ.

Οι φοιτητές και οι οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία της Αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να γενικευτεί η ένταση.

Το μεσημέρι της Τρίτης μερίδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να αποκλείσει την είσοδο της ΣΕΘ του ΑΠΘ, ενώ πέταξε πέτρες προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι τελευταίοι απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, με τα επεισόδια να λαμβάνουν έκταση. Σαν αποτέλεσμα των επεισοδίων, ήταν τρεις συλλήψεις που έγιναν ως το απόγευμα, ενώ η ένταση συνεχίστηκε.

Μάλιστα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ, με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να προσπαθούν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους και οι τελευταίοι να πετούν και πάλι αντικείμενα προς το μέρους τους.

Σύγκλητος ΑΠΘ: Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της διάρρηξης στο Βιολογικό

Την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών που διέρρηξαν τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου τον ισόγειο χώρο του Κτηρίου Βιολογίας και ισοπέδωσαν ο,τι είχε κατασκευαστεί στην πρώτη φάση των εργασιών δημιουργίας της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών, ζητεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ στην ομόφωνη απόφαση που κατέληξε, σε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασης των ζημιών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου..

Τα μέλη της Συγκλήτου ομόφωνα καταδίκασαν την εγκληματική επίθεση, η οποία, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Έλληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Εξέφρασαν δε τη στήριξη τους «στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Μαΐου για την τέλεση αυτών των πράξεων και αναμένουν από το Κράτος Δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του Πανεπιστημίου να μη μείνει ατιμώρητη».

Η Σύγκλητος καταδίκασε επίσης ομόφωνα τις σημερινές επιθέσεις και φθορές τόσο στη ΣΘΕ όσο και στο Κτίριο Διοίκησης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιβεβαιώνοντας «τη σθεναρή και αταλάντευτη αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στα μέλη της, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο» η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα πως «οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες».

«Οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων. Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν πως με συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τον θεσμικό και ακαδημαϊκό τους ρόλο προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον Έλληνα φορολογούμενο, στέκονται ενωμένα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και επί δεκαετίες επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας», καταλήγει το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Διαβάστε επίσης:

Με 24ωρη παρουσία ΜΑΤ οι εργασίες για τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ