ΕΛΛΑΔΑ

Πώς αναμένεται να κινηθεί η τουριστική κίνηση το 2022

Πώς αναμένεται να κινηθεί η τουριστική κίνηση το 2022

Τη μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού διεθνώς αναμένει η παγκόσμια κοινότητα. Η πανδημία έπληξε τον κλάδο του τουρισμού δραματικά, με τα ταξίδια να διακόπτονται εντελώς για σημαντικό χρονικό διάστημα το 2020. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης επηρέασαν την υφήλιο για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από το αρχικά αναμενόμενο, κάτι που δυσκόλεψε – και δυσκολεύει έως σήμερα – την επιχείρηση ανάκαμψης.

Πολλοί ήταν εκείνοι που παρομοίασαν το 2020 με «μαύρη τρύπα» για τον τουρισμό. Το 2021, η χρονιά που ακολούθησε ήταν μεν καλύτερη, εν τούτοις παρέμεινε αρκετά μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα. Το μεγάλο ζητούμενο πλέον είναι το πώς θα κινηθεί η κατάσταση τη φετινή χρονιά. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2022 θα φτάσει περίπου στο 80-90% του 2019, με αυτό όμως πρόσφατα να αναθεωρείται προς τα πάνω, καθώς οι tour operators παγκοσμίως θεωρούν ότι η κατάσταση ενδέχεται να είναι καλύτερη.

Ειδικά για την Ελλάδα, δύο από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία παγκοσμίως εκτιμούν πως οι επιδόσεις του 2022 ενδέχεται ακόμα και να ξεπεράσουν τα ιστορικά ρεκόρ του 2019. «Η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον προορισμό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, με το 30% των κρατήσεών μας είναι για την Ελλάδα, ενώ οι κρατήσεις για ορισμένα δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, είναι ήδη επτά φορές περισσότερες από πέρυσι», δήλωσε πρόσφατα ο Alan French, Διευθύνων Σύμβουλος της Thomas Cook. Αντίστοιχα θετικές ήταν οι εκτιμήσεις και του γερμανικού τουριστικού κολοσσού TUI για τον παγκόσμιο τουρισμό. Σε εσωτερική ενημέρωση, ο διευθύνων σύμβουλος TUI AG, Fritz Joussen αναθεώρησε «προς τα πάνω» τις εκτιμήσεις του, αναφέροντας ότι θα ανακτήσει τουλάχιστον το 80% των μεγεθών του 2019, της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία (έναντι 50% κατά το 2021), αλλά μπορεί να αγγίξει και το 100%.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον ελληνικό τουρισμό για το καλοκαίρι του 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ