ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι επέλεξαν τη χώρα μας για διακοπές το 2021 και πόσα χρήματα ξόδεψαν

Ποιοι επέλεξαν τη χώρα μας για διακοπές το 2021 και πόσα χρήματα ξόδεψαν

Ήλιος και θάλασσα, μνημεία και πολιτισμός, συνθέτουν εν πολλοίς το τουριστικό αφήγημα της χώρα μας. Είτε πρόκειται για μία επίσκεψη στα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας, είτε για μία ρομαντική απόδραση στη Σαντορίνη με το «ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο», μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, αλλά και όποια άλλη δραστηριότητα κι αν επιλέξει κάθε επισκέπτης, είναι γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί ηγετική δύναμη στον παγκόσμιο τουρισμό, συγκεντρώνοντας ετησίως – και υπό κανονικές συνθήκες – εκατομμύρια επισκεπτών.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που προτίμησαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους τα τελευταία χρόνια; Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ και με βάση τα στοιχεία της περιόδου 2010-2020, την πρώτη θέση στις αφίξεις από την ΕΕ κατέχει η Γερμανία – μια πρωτιά που διατηρήθηκε και για το 2021. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αποτελούν τις κορυφαίες χώρες εισερχόμενου τουρισμού, κάτι που ανετράπη την προηγούμενη χρονιά λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Αναλυτικά στο infographic που ακολουθεί βλέπουμε πόσοι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα για διακοπές το 2021, πόσα ξόδεψαν συνολικά στη χώρα μας και πόσα καθένας τους, κατά μέσο όρο:

Από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ, προκύπτει ότι ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα κατανέμεται σε ποσοστό 60% και 40% μεταξύ των χωρών εντός και εκτός της ΕΕ. Για παράδειγμα, το 2019, 18 εκατομμύρια τουρίστες που έφτασαν στη χώρα μας προέρχονταν από την ΕΕ και 13 εκατομμύρια από τον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Refundit, όσον αφορά στα χρήματα που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, οι επισκέπτες από την ΕΕ ξόδεψαν περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ οι επισκέπτες από τον υπόλοιπο κόσμο περίπου 8 δισ. ευρώ. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα από χώρες εκτός ΕΕ, τείνουν να έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό, να μένουν περισσότερο διάστημα στη χώρα μας και να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα κατά τη διαμονή τους. Το 2019 την πρώτη θέση στις δαπάνες από τουρίστες εντός της ΕΕ κατείχαν οι Γερμανοί με 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στις πρώτες θέσεις από χώρες εκτός ΕΕ βρίσκονταν οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί τουρίστες με δαπάνες ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων και 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον ελληνικό τουρισμό για το καλοκαίρι του 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ