ΕΛΛΑΔΑ

Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό: Τα νέα ξενοδοχεία που έρχονται στην Ελλάδα

Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό: Τα νέα ξενοδοχεία που έρχονται στην Ελλάδα

Μπαράζ νέων αφίξεων ξενοδοχείων και επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ελλάδα φέρνει η επαναφορά του τουρισμού σε προ πανδημίας επίπεδα.

«Ποντάροντας» στην αύξηση των αφίξεων αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ξενοδόχοι αλλά και funds εντός και εκτός συνόρων προσθέτουν χιλιάδες νέα δωμάτια στο δυναμικό της χώρας. Κοινή συνισταμένη, η έμφαση σε υψηλής ποιότητας επενδύσεις, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους τα νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται είναι.

Ανάμεσα στους «πρωταθλητές» των νέων αφίξεων συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα, με κυριολεκτικά δεκάδες νέες επενδύσεις να ανοίγουν τις πόρτες τους ή να βρίσκονται στα σκαριά, ενώ την ίδια στιγμή έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται και σε περιοχές που δεν συγκαταλέγονταν μέσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Τήνος αλλά και η Πάργα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φετινό μπαράζ επενδύσεων έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων νέων ξενοδοχείων που άνοιξαν την προηγούμενη διετία, σε πείσμα της πανδημικής κρίσης. Ενδεικτικό είναι πως, όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), το 2020 άνοιξαν τις πόρτες τους ανά την Ελλάδα επιπλέον 81 ξενοδοχειακές μονάδες, φτάνοντας συνολικά τις 10.052 (με 438.294 δωμάτια και 869.250 κλίνες), ενώ το 2021 προστέθηκαν άλλες 69.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των νέων επενδύσεων αφορά υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, καθώς οι πεντάστερες μονάδες σε όλη την Ελλάδα ανήλθαν συνολικά σε 651, από 610 το 2019, ενώ οι τετράστερες μονάδες αυξήθηκαν σε 1.708 από 1.664 το 2019.

Ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς εντός του 2021 το σχετικό ποσοστό ήταν 17% για τα πεντάστερα ξενοδοχεία, 7% για τα τετράστερα και μόλις 3% για τα διάστερα ενώ ο αριθμός των ξενοδοχείων 1 και 3 αστέρων παρέμεινε σταθερός. Μάλιστα, σύμφωνα με ανάλυση της GBR Consulting, επιπλέον 2.500 δωμάτια βρίσκονται υπό κατασκευή στην Αττική, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα ξενοδοχεία στο Ελληνικό καθώς και αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.

Οι νέες αφίξεις στην Αθήνα

Απτή απόδειξη όλων των παραπάνω είναι το μπαράζ νέων ξενοδοχείων που είτε άνοιξαν είτε βρίσκονται υπό κατασκευή στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώην πλέον ξενοδοχείο Hilton, το οποίο μετονομάζεται σε Conrad και θα περιλαμβάνει δωμάτια αλλά και πολυτελείς κατοικίες. Η σχετική συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο Hilton και την Ιονική Ξενοδοχειακή έκλεισε πέρυσι το Δεκέμβριο και ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες, με το ξενοδοχείο να παραμένει κλειστό.

Αντίστοιχα, ο όμιλος Λασκαρίδη δραστηριοποιείται στο κέντρο της Αθήνας με το πεντάστερο Athens Capital Center Hotel M Gallery, προϊόν συνεργασίας του με τον όμιλο της Accor.

athens-capital-M-gallery.jpg
Athens Capital Center Hotel M Gallery

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται το Xenodocheio Μilos, το Anda Hotel Athens, στο Κολωνάκι, αλλά και το νέο ξενοδοχείο της λιβανέζικης Yazbek στο κτίριο της ΧΑΝ επί της οδού Ακαδημίας.

Milos Hotel Athens

Αντίστοιχα, μια σειρά από επενδύσεις πραγματοποιεί η αλυσίδα Brown Hotels. Ήδη η εταιρεία λειτουργεί τα ξενοδοχεία Brown Acropol, Lighthouse και Dave Red Athens, ενώ σχεδιάζει άλλες δύο μονάδες στην περιοχή πέριξ της Ομόνοιας. Αντίστοιχα, ένα νέο ξενοδοχείο σχεδιάζεται επί των οδών Λυκούργου και Σωκράτους, ενώ οι Prodea και Dimand-EBRD προχωρούν στην ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια, το οποίο και θα λειτουργήσει ως Moxy Hotels.

Αντίστοιχα, επί της οδού Σταδίου επιστρέφει το φημισμένο ξενοδοχείο Εsperia, το οποίο και έκλεισε το 2010 για να μετατραπεί σε πεντάστερη μονάδα με το όνομα Nyx Athens.

Λίγο πιο νότια, επί της Λεωφόρου Συγγρού, το Grand Hyatt επεκτείνεται με στόχο να φτάσει τα 550 δωμάτια (από τα 309 σήμερα) καθώς απέκτησε το γειτονικό κτήριο που στέγαζε τους πολυκινηματογράφους Odeon Starcity.

Τέλος, πηγαίνοντας στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας, προχωρά και η ανακατασκευή των Αστεριών Γλυφάδας, από την Grivalia Hospitality, με το ύψος της επένδυσης να ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας ξενοδοχείο δυναμικότητας 400 κλινών, κατοικίες και εμπορικά καταστήματα.

Μπαράζ επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα

Ταυτόχρονα, με αμείωτο ρυθμό προχωρούν ξενοδοχειακές επενδύσεις στο σύνολο της χώρας, καθώς ακόμα και σχέδια που είχαν «παγώσει» στο παρελθόν, τώρα παίρνουν σάρκα και οστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκταση του Golf Αφάντου Ρόδου που μεταβιβάστηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στον όμιλο του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Μερκούριου Αγγελιάδη. Πλέον, η έκταση μεταφέρεται στο χαρτοφυλάκιο των Mitsis Hotels, ενώ προβλέπεται η δημιουργία γκολφ, τριών ξενοδοχείων, βιλών και μιας σειράς από άλλες εγκαταστάσεις, με το συνολικό πλάνο επένδυσης να ξεπερνά τα 225 εκατ. ευρώ.

Έντονη κινητικότητα καταγράφει και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου στο συγκρότημα Costa Navarino. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο W της αλυσίδας Marriott. Το ξενοδοχείο θα βρίσκεται στο Navarino Waterfront, το οποίο και αποτελεί τη νέα περιοχή ανάπτυξης εταιρείας. Βρίσκεται σε παραθαλάσσια έκταση 130 στρεμμάτων ενώ θα διαθέτει 246 δωμάτια, σουίτες και βίλες.

To ξενοδοχείο W της αλυσίδας Marriott, στο Navarino Waterfront

Αντίστοιχα, στον κόλπο Κισσάμου Χανίων επεκτείνεται ο όμιλος Ανδρεάδη, καθώς απέκτησε έκταση 200 στρεμμάτων στην περιοχή, όπου και θα αναπτύξει το πρώτο Ikos Resort στην Κρήτη. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 400 δωμάτια bungalows και βίλες, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το 2025 και αποτελεί επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στην Κρήτη, μετά τη μεγάλη επένδυση των προηγούμενων ετών, ο όμιλος Stella επεκτείνει τη μονάδα του Stella Resort Palace με νέα δωμάτια, προκειμένου να ανταποκριθεί στην εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση.

Stella Resort Palace

Επένδυση στην Κέρκυρα πραγματοποιεί με τη σειρά της η Wyndham, εγκαινιάζοντας το TRYP by Wyndham Corfu Dassia στην ομώνυμη περιοχή. Στη Σαντορίνη, η MonteRock International σε συνεργασία με την Epoque Collection άνοιξαν το Nobu Hotel and Restaurant Santorini, ενώ παράλληλα εγκαίνια κάνει το ous του ομίλου Donkey Hote.

Ακόμη, στο ξενοδοχειακό δυναμικό της Πάρου προστίθεται το Port Paros και στη Σάμο ανοίγει το Casa Cook.

Τέλος, στην Κέα ξεκινά τη λειτουργία του το One & Only από την Dolphin Capital, ενώ στη Σκιάθο η Radisson Hotel Group επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα μέσα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Plaza Hotel που ανήκει στην Briq Properties.

Tο One & Only από την Dolphin Capital

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον ελληνικό τουρισμό για το καλοκαίρι του 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ