ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού για φέτος το καλοκαίρι

Το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού για φέτος το καλοκαίρι

Στο κατώφλι μιας ιδιαίτερα κρίσιμης και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενης σεζόν βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Έχοντας διανύσει δύο σεζόν εν μέσω πανδημίας, ο τουριστικός κλάδος φιλοδοξεί να επανέλθει δυναμικά στην κανονικότητα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος και βάζοντας τις βάσεις της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με το υπουργείο Τουρισμού να κάνει λόγο για επιστροφή στα επίπεδα του 2019 όσον αφορά στις αφίξεις και ενδεχόμενο νέο ρεκόρ τουριστών και εσόδων.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις, τόσο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όσο και στην Αθήνα δείχνουν ότι στο «στοίχημα» του ελληνικού τουρισμού πιστεύουν και κορυφαίες εταιρείες, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργείο, ο ΕΟΤ αλλά και οι κατά τόπους περιφέρειες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια, κάνοντας μια σειρά από στοχευμένες κινήσεις για την προσέλκυση επισκεπτών.

3492308.jpg
Από τις αρχές Μαΐου, το κέντρο της Αθήνας γεμίζει καθημερινά με επισκέπτες από όλο τον κόσμο / ΙΝΤΙΜΕ

Οι μεγάλες προκλήσεις

Την ίδια στιγμή, καθώς ξεκινά η μετα-πανδημική εποχή, πολιτεία και ξενοδόχοι καλούνται να κερδίσουν μια σειρά από μεγάλα στοιχήματα, τοποθετώντας τη χώρα σε θέση ισχύος στη νέα πραγματικότητα.

Το πρώτο από αυτά έχει να κάνει με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, με στόχο την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Άμεσα συνυφασμένη με τον στόχο αυτόν είναι η ανάπτυξη των City Break προορισμών, με έμφαση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς μπορούν να φιλοξενήσουν τουρίστες όλο το χρόνο. Η ανάπτυξη μιας σειράς από ξενοδοχεία πόλης καταδεικνύει τη σημασία που δίνεται σε αυτό το μέτωπο, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για ανάπτυξη δελεαστικών δραστηριοτήτων στις πόλεις με παράλληλη αναβάθμιση των γαστριμαργικών επιλογών.

Το δεύτερο στοίχημα σχετίζεται με την ανάπτυξη του λεγόμενου θεματικού τουρισμού, με συγκεκριμένες δραστηριότητες που επεκτείνουν τη σεζόν αλλά και προσελκύουν επισκέπτες σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές. Ο οινοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ακόμα και οι καταδύσεις είναι χαρακτηριστικοί τομείς προς αξιοποίηση.

pixabay.com

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η ανάπτυξη και άλλων προορισμών, πέρα από τους «συνήθεις ύποπτους», ώστε οι αφίξεις αλλά και τα έσοδα να διαχυθούν σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το μέτωπο, η αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων αλλά και των μεγάλων οδικών αξόνων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Όπως αναφέρει η κυρία Σοφία Βλάσση, ξενοδόχος στην περιοχή της Πάργας, «οι επισκέπτες ανακαλύπτουν την περιοχή και ευρύτερα την Ήπειρο περισσότερο από ποτέ. Αυτό οφείλεται σαφώς στην Ιόνιο οδό που συνδέει πολύ εύκολα πλέον την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και την Εγνατία. Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο παίζει και η εξωστρέφεια της Περιφέρειας ενώ η αλλαγή συντελείται σαφώς και λόγω των αναβαθμισμένων προϊόντων που προσφέρει η περιοχή σε επίπεδο διαμονής, γαστρονομίας καθώς και συνολικής εμπειρίας». Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναβάθμισης, το οποίο καλούνται να ακολουθήσουν μια σειρά από περιοχές, νησιωτικές αλλά και ηπειρωτικές.

Η Πάργα, στις ακτές της Ηπείρου / Pixabay.com

Τέλος, μεγάλο στοίχημα που έχει πάρει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα είναι και η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού για εργασία στον κλάδο. Ήδη ξενοδόχοι κάνουν λόγο για έλλειψη εργατικού δυναμικού, που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ από την πλευρά τους εργαζόμενοι κάνουν λόγο για χαμηλές αμοιβές, κακές συνθήκες εργασίας, περιορισμένη σεζόν και έλλειψη προοπτικών.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, κοινή συνισταμένη είναι πως η κατεύθυνση για βιώσιμη ανάπτυξη, υψηλές υπηρεσίες και απόλυτα εξειδικευμένο προσωπικό είναι μονόδρομος. Η κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί σε επίπεδο συζητήσεων, επενδύσεων και προγραμμάτων ανάπτυξης μόνο αισιοδοξία μπορεί να προκαλεί για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον ελληνικό τουρισμό για το καλοκαίρι του 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ