ΕΛΛΑΔΑ

Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στον τουρισμό για το 2022

Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στον τουρισμό για το 2022

Η πανδημία άλλαξε ολοκληρωτικά τον τρόπο που ταξιδεύουμε, ενώ αυτή η πλήρης - για πολλούς από εμάς - «παύση» στα ταξίδια έδωσε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να εδραιωθούν αλλαγές, ιδίως προς την «πράσινη» κατεύθυνση.

Ο Τουρισμός το 2022 βασίζεται στην ανάδειξη νέων τάσεων, που εκπορεύονται τόσο από τις ανάγκες και τη ζήτηση εκ μέρους των ταξιδιωτών, όσο και εκείνες των επαγγελματιών της τουριστικής βιομηχανίας. Η εξ αποστάσεως εργασία, τα βιώσιμα ταξίδια (ή sustainable travel), αλλά και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών, διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο τοπίο.

Ακολουθούν οι τάσεις που διαμορφώνουν τον τουρισμό του 2022, όπως προκύπτουν από τους παράγοντες του κλάδου, διεθνώς:

Η ασφάλεια το πρώτο ζητούμενο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η ασφάλεια είναι αυτή τη στιγμή το «νούμερο ένα» ζητούμενο των ταξιδιωτών. Η τάση είναι «ταξιδεύω με ασφάλεια» και σε καμία περίπτωση αυτό δεν αφορά μόνο στον τρόπο μετακίνησης ή τη διαμονή. Αφορά στην ίδια την υγεία μας, τόσο από τη νόσο Covid-19 όσο και από κάθε τι που ενδεχομένως αποτελεί απειλή: Η καθαρή ατμόσφαιρα, η υγιεινή, τα μέτρα προστασίας και η τήρησή τους, παραμένουν προτεραιότητα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν. Πρόσφατη μελέτη από το πρακτορείο Amadeus, επιβεβαίωσε ότι βασικό ζήτημα για τους ταξιδιώτες παραμένει το να μην ασθενήσουν με Covid-19 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ενώ ακολουθεί το ενδεχόμενο αναγκαστικής απομόνωσης ή καραντίνας, αλλά και οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω αλλαγής των δεδομένων της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές ότι οι ταξιδιώτες θα προτιμήσουν να επιλέξουν προορισμούς χωρίς περιορισμούς ή προορισμούς που μέχρι πρόσφατα απαγόρευαν τις διεθνείς πτήσεις – όπως, για παράδειγμα, η Αυστραλία.

Βιωσιμότητα και στροφή στα «πράσινα» ταξίδια

Ο πλανήτης χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή στάσης και ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση – τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα. Η νέα τάση, που επικρατεί με ταχείς ρυθμούς είναι τα βιώσιμα ταξίδια (sustainable travel), τα οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν το μέλλον του κλάδου. Ο οικοτουρισμός και η πολιτιστική ανάμειξη αποτελούν ανερχόμενες τάσεις, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τον κόσμο με βιώσιμο τρόπο, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων, εισχωρώντας στις τοπικές κουλτούρες και γνωρίζοντας πραγματικά και εις βάθος τον προορισμό.

Workations: Εργασία και διακοπές, ο συνδυασμός που «ήρθε για να μείνει»

Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα, η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις και έκανε και τους πιο δύσπιστους να συμφωνήσουν πως η εξ αποστάσεως εργασία είναι εφικτή και εξίσου αποδοτική. Έτσι, όλο και περισσότεροι αξιοποιούν αυτή τη δυνατότητα και είτε παρατείνουν τον χρόνο παραμονής τους στο μέρος των διακοπών, συνδυάζοντας την εξ αποστάσεως εργασία με τη διασκέδαση τον υπόλοιπο χρόνο. Τα πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο, αλλά και για την τουριστική βιομηχανία είναι εμφανή, όμως η αλήθεια είναι πως πολλοί εργοδότες παραμένουν διστακτικοί, θεωρώντας πως οι «περισπασμοί» του εργαζόμενου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ανυπέρβλητα εμπόδια για την απόδοσή του. Εν τούτοις, οι ίδιοι οι εργοδότες διασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα από την εξ’ αποστάσεως εργασία, επομένως η τάση αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος. Πολλοί τουριστικοί προορισμοί ανά τον κόσμο άλλωστε προσφέρουν «εργατική visa» σε ταξιδιώτες που επιλέγουν να δημιουργήσουν εκεί, για ένα διάστημα έξι μηνών ή και ενός έτους, τη βάση τους.

Επανεκκίνηση για τα μακρινά ταξίδια

Το 2022 θα είναι η χρονιά των μακρινών ταξιδιών, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Αυτό που πολλοί στερήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων από τη μία αλλά και του φόβου της πανδημίας από την άλλη, φαίνονται τώρα έτοιμοι να πραγματοποιήσουν. Ήδη,ε εδώ και λίγους μήνες, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει νέους προορισμούς στα δρομολόγιά τους, που πλέον θα συνδέουν πολύ συχνότερα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, για παράδειγμα.

Τουρισμός extreme εμπειριών

Ομοίως, αυτά που πολλοί στερήθηκαν παραμένοντας σπίτι, επιζητούν τώρα να τα ζήσουν στο έπακρο. Φαίνεται πως μία από τις τάσεις που διαμορφώνουν το τουριστικό τοπίο του 2022, είναι η αντιμετώπιση σωματικών προκλήσεων μέσω ακραίων αποστολών στο εξωτερικό. Ταξιδιωτικά πρακτορεία προσφέρουν σαφάρι με τετράτροχο ποδήλατο από το Δέλτα του Οκαβάνγκο στη Μποτσουάνα έως τις αλυκές Makgadikgadi, περιπέτειες σε καταφύγια στη Βενεζουέλα, πεζοπορίες μέσω του διαδρόμου Wakhan στο Αφγανιστάν, ή καταδύσεις σε βαθιά νερά στα νησιά Κόκος – όπου ζουν οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί καρχαριών στον πλανήτη!

Επιλογή… streaming προορισμών

Μια αναπάντεχη συνέπεια της πανδημίας και του εγκλεισμού για τον πληθυσμό αφορά στην επιλογή τουριστικών προορισμών για το 2022. Όσοι από εμάς παρακολουθήσαμε ταινίες και σειρές, ιδίως μέσω streaming υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανακαλύψαμε περιοχές του κόσμου που ξαφνικά, επιθυμούμε να επισκεφθούμε! Αυτό το ουσιαστικά τυχαίο promotion κάποιων προορισμών φαίνεται πως δημιουργεί μία από τις τάσεις του 2022, με τα τηλεοπτικά τοπία να γίνονται πόλος έλξης επισκεπτών.

Ο τουρισμός ανακάμπτει, οι ταξιδιώτες διαμορφώνουν νέα δεδομένα και το ζητούμενο για φέτος είναι να ξεπεραστούν οι προσδοκίες, ακόμα και οι πιο αισιόδοξες!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον ελληνικό τουρισμό για το καλοκαίρι του 2022

ΔΗΜΟΦΙΛΗ