ΕΛΛΑΔΑ

Διαμαρτυρία στην ισραηλινή πρεσβεία για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Διαμαρτυρία στην ισραηλινή πρεσβεία για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ  και τη βία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, πραγματοποίησε η Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων το απόγευμα της Δευτέρας, δύο ημέρες μετά την απαγόρευση της αντίστοιχης προγραμματισμένης κινητοποίησης.

Η Παλαιστινοαμερικανίδα δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Άκλεχ -μία από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera- σκοτώθηκε την Τετάρτη από τα πυρά του ισραηλινού στρατού την ώρα που κάλυπτε τις συγκρούσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ η κηδεία της αμαυρώθηκε από το όργιο καταστολής της ισραηλινής αστυνομίας.

Η Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων κάλεσε σε παράσταση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, διαμαρτυρόμενη για τη δολοφονία της δημοσιογράφου και τη βία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που κλιμακώθηκε κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, με έμφαση στην περιοχή του ιστορικού τεμένους Αλ ‘Ακσα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε «συγκλονισμένη» από την δολοφονία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ενώ ο Λευκός Οίκος κάλεσε για «διεξοδική έρευνα» του περιστατικού.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι από τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγει, δεν έχει προσδιοριστεί η προέλευση των πυρών που ευθύνονται για τον θάνατό της.

«Το συμπέρασμα της προκαταρκτικής έκθεσης είναι πως δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί από πού προήλθε ο πυροβολισμός που σκότωσε τη δημοσιογράφο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, ενώ σημειώνει ότι η σφαίρα θα μπορούσε να είναι παλαιστινιακής ή ισραηλινής προέλευσης.

Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι και οι αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ δολοφονία, παρά το γεγονός ότι έφερε χαρακτηριστικά που προσδιόριζαν την ιδιότητά της, όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος με τη λέξη «press».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ