ΕΛΛΑΔΑ

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Κακοκαιρία τέλος- Μπαίνουμε σε καλοκαιρινή τροχιά με υψηλές θερμοκρασίες

Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Κακοκαιρία τέλος- Μπαίνουμε σε καλοκαιρινή τροχιά με υψηλές θερμοκρασίες
Υποχωρεί η κακοκαιρία - εξπρές που εκδηλώθηκε με ισχυρές καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους οι οποίοι ξερρίζωσαν δένδρα και προκάλεσαν προβλήματα σε πολλές περιοχές INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρελθόν αποτελεί η κακοκαιρία εξπρές που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και έφερε πολλά ποβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς σύμφωνα τις μετεωρολογικές προβλέψεις τα φαινόμενα υποχωρούν και από την Κυριακή, αναμένονται ξανά καλοκαιρινές θερμοκρασίες.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο Διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μπαίνουμε σε καλοκαιρινή τροχιά με τη θερμοκρασία να φθάνει έως και τους 32 βαθμούς Κελσίου.

«H κακοκαιρία δηλαδή, αυτό το γρήγορο πέρασμα του μετώπου που προκάλεσε τα φαινόμενα καθώς κατέβαινε από βορρά προς νότο δηλαδή την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους, έχει ουσιαστικά τελειώσει. Οι βροχές έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Από αύριο και κυρίως από το Σάββατο θα μπούμε πάλι σε τροχιά καλοκαιρινή», ανέφερε ο κ. Λαγουβάρδος και πρόσθεσε:

«Η θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά και θα φθάσουμε στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών δηλαδή στους 28-30 βαθμούς. Από ότι φαίνεται και η επόμενη εβδομάδα θα είναι ζεστή με πιθανόν κάποια αστάθειες, δηλαδή κάποιες τοπικές βροχές, όχι όμως στο μέγεθος της γενικευμένης κακοκαιρίας που είδαμε. Από το Σάββατο υποχωρούν οι ενισχυμένοι βοριάδες και οι θερμοκρασίες που θα είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σε κάποιες περιοχές μπορεί να φθάσουν και τους 32 βαθμούς Κελσίου».

Προβλήματα σε Αττική και Εύβοια έφερε η κακοκαιρία

Η παροδική κακοκαιρία που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, δοκίμασε αρκετά την Αττική και την Εύβοια, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ υπήρξαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Συνολικά σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 157 κλήσεις από χθες στις 10 το βράδυ έως τις 7 το πρωί της Πέμπτης, λόγω της πρόσκαιρης επιδείνωσης του καιρού. Παράλληλα, στην Αττική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 5 οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί με τα οχήματά τους στη Λεωφόρο Σταμάτα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Λεωφόρο Σταμάτα στο ύψος της 25ης Μαρτίου είχαν ακινητοποιηθεί 5 οχήματα λόγως υψηλής στάθμης των υδάτων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο βοήθησαν τους οδηγούς να βγουν από τα οχήματά τους, ενώ στο σημείο παραμένει ένα όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβει. Όσον αφορά τις κλήσεις για άντληση υδάτων και για κοπές δέντρων αυτές έγιναν από τις περιοχές Μοσχάτο, Λυκόβρυση, Νέα Ιωνία, Φιλοθέη, Διόνυσο, Αγία Παρασκευή και Χαϊδάρι. Ακόμη η Πυροσβεστική δέχτηκε και 3 κλήσεις για άντληση υδάτων από τον δήμο Ωρωπού.

Αναλυτικά, στην Περιφέρεια Αττικής 133 κλήσεις και συγκεκριμένα:

  • 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • 94 κλήσεις για κοπές δέντρων
  • 27 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων
  • 1 κλήση για απεγκλωβισμό 5 οχημάτων λόγω υψηλής στάθμης υδάτων.

Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 12 κλήσεις και συγκεκριμένα:

  • 9 κλήσεις για κοπές δέντρων και
  • 3 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένου

Εύβοια: Εντοπίστηκε σώος ο 36χρονος περιπατητής

Αίσιο τέλος στην αναζήτηση 36χρονου περιπατητή στην Εύβοια, καθώς το πρωί της Πέμπτης ο άνδρας εντοπίστηκε σώος στην στην περιοχή Λούτσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ο περιπατητής είχε χάσει τον προσανατολισμό του στην προσπάθειά του να φτάσει στο καταφύγιο στην Δίρφυς κι επικοινώνησε με την πυροσβεστική για να τον εντοπίσουν.

Μικροπροβλήματα κυρίως σε πορθμειακές γραμμές, λόγω ισχυρών ανέμων

Μικροπροβλήματα κυρίως σε ορισμένες πορθμειακές γραμμές, προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και σύμφωνα με την ΕΜΥ έφθασαν τοπικά στα πελάγη τα 8, πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως τα 9 μποφόρ.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι, ύστερα από απόφαση του πλοιάρχου. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πάχη Μεγάρων και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Κλειστό το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου λόγω ισχυρών ανέμων

Ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από το πρωί της Πέμπτης στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό Κόλπο, είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου για τα φέρι-μποτ που εκτελούν δρομολόγια στο πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τη «Γέφυρα ΑΕ», λόγω των ανέμων, ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η διέλευση σε πεζούς, σε δίκυκλα, σε τροχόσπιτα και σε οχήματα χωρίς φορτίο με υψηλές πλευρές.

Αποκολλήθηκε το πλοίο «Νήσος Σάμος» που είχε επικαθήσει στο λιμάνι της Χίου

Με τη βοήθεια ρυμουλκού αποκολλήθηκε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» που, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν στη θαλάσσα περιοχή επικάθησε σε αμμώδη αβαθή κατά τη διαδικασία πρόσδεσης.

Το πλοίο αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία πρόσδεσης, προκειμένου να αποβιβάσει τους επιβάτες για τη Χίο.

Το «Νήσος Σάμος» αναμένεται να επιθεωρηθεί και μετά από βεβαίωση του παρακολουθούντα νηογνώμονα θα αναχωρήσει προς εκτέλεση του προγραμματισμένου του δρομολογίου.

Στο πλοίο με 86 άτομα πλήρωμα, επιβαίνουν 332 επιβάτες 104 φορτηγά 83 ΙΧ και 18 δίκυκλα.

Βόρεια Εύβοια: Νέα αποζημίωση για τους κατοίκους που επλήγησαν χθες από την κακοκαιρία

Δύσκολη ήταν η νύχτα για την Βόρεια Εύβοια που δοκιμάστηκε ξανά από την πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού που επηρέασε τον Νομό και σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην περιοχή σημειώθηκαν από νωρίς την Τετάρτη (18/5) έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες που δημιούργησαν πολλά προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα σε σπίτια, μαγαζιά και δρόμους οι οποίοι κόπηκαν στα δύο.

Σύμφωνα με το evima.gr, ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, επικοινώνησε με αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος τον ενημέρωσε πως οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την χθεσινή κακοκαιρία μπορούν να αιτηθούν αποζημίωση στο Δημαρχείο της Αγίας Άννας. Ενώ παράλληλα, έγινε αναγγελία στον ΕΛΓΑ για τις μεγάλες ζημιές που έγιναν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Σφοδρή χαλαζοπτώση σε Τρίπολη, Οίτη και Λαμία

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το χθες απόγευμα στο χωριό Λαύκα Στυμφαλίας, στην ορεινή Κορινθία, στην Τρίπολη -με το χαλάζι να είναι στο μέγεθος καρυδιού, αλλά και στις πλαγιές της Οίτης προς το χωριό Μαυρολιθάρι στη Λαμία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ