ΕΛΛΑΔΑ

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το παράπονο του μεγάλου συνθέτη από το Βόλο

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Το παράπονο του μεγάλου συνθέτη από το Βόλο
Η ανιψιά του περιέγραψε έναν πολύ ταπεινό άνθρωπο και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παράπονο που είχε ο μεγάλος συνθέτης από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Βόλο ΑΠΕ-ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Για τον αγαπημένο της θείο που πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού, σκορπίζοντας παγκόσμια θλίψη μίλησε η ανιψιά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, του μεγάλου συνθέτη ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 79 ετών. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κυρία Ελένη Παπαθανασίου ο μεγάλος συνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στο Παρίσι όπου νοσηλευόταν για αρκετούς μήνες.

Η ανιψιά του εκλιπόντα αναφέρθηκε κατόπιν σχετικής ερώτησης και στην πολύ συγκινητική ανάρτηση που έκανε, περιγράφοντας έναν πολύ ταπεινό άνθρωπο και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παράπονο που είχε ο μεγάλος συνθέτης από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Βόλο.

«Ο Βαγγέλης πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων» ήταν τα λόγια της στενής συγγενούς του, η οποία πρόσθεσε ότι «τιμήθηκε όσο κανείς για το έργο του και όμως παρέμεινε σεμνός και ταπεινός μέχρι παρεξηγήσεως».

Περιέγραψε έναν άνθρωπο που απέφευγε τη δημοσιότητα γιατί απλώς δεν την είχε ανάγκη καθώς τα έργα του μιλούσαν στις ψυχές των ανθρώπων και η μουσική του συντρόφευε και θα συντροφεύει γενιές και γενιές σε όλο τον πλανήτη.

Αναφερόμενη στο παράπονο που είχε από τον Βόλο ανέφερε ότι «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Μάιο του 2018 τον είχε ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα και ο τότε πρύτανης ο κύριος Πετράκος είχε ταξιδέψει στο Παρίσι για να τον τιμήσει με το Χρυσό Σταυρό. Η πόλη του όμως ο Βόλος δεν τον τίμησε όπως, και όταν έπρεπε. Αυτό το είχε καταφέρει ο δήμος Αγριάς όπου εκεί έζησε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου τα πρώτα χρόνια της ζωής με τον τότε δήμαρχο να του απονέμει ένα στεφάνι από ελιά κάτι το οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος, με την ανιψιά του να επισημαίνει τη σεμνότητά του».

Ωστόσο, το 2007, στο τελευταίο του ταξίδι στον Βόλο το 2007, κατέφθασε με επιστήμονες της NASA δεν του είχε επιτραπεί να πάει βόλτα με την Αργώ στον Παγασητικό αν και το είχε από πριν κανονίσει από πριν με αυτό να είναι το μεγάλο παράπονό του. Μάλιστα ερωτώμενη για τους λόγους, η Ελένη Παπαθανασίου δήλωσε ότι αυτό δεν έγινε δυνατό ήταν διότι δεν το επέτρεψε ο τότε πλοίαρχος και δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τον τότε δήμαρχο.

Ο αστεροειδης 6354 Vangelis και ο άγνωστος εικαστικός

Η Ελένη Παπαθανασίου αναφέρθηκε και στην αγάπη που είχε ο μεγάλος συνθέτης στο διάστημα και την τιμή που είχε το 1995 με το Minor Planet Centre να δίνει το όνομά του στο σε αστεροειδή της Κυρίας Ζώνης που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Η ανιψιά του μεγάλου συνθέτη έδωσε στη δημοσιότητα και μία άγνωστη πτυχή του έργου του καθώς ο Βαγγέλης Παπαθανασίου το 2003 αποκάλυψε και την τεράστια ικανότητά του στη ζωγραφική παρουσιάζοντας 70 δικά του έργα ζωγραφικής στο πλαίσιο της Biennale της Βαλένθια, ενώ επισήμανε ότι ο μεγάλος συνθέτης ήταν αυτοδίδακτος στη μουσική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ