ΚΟΣΜΟΣ

«Ο κόσμος έχασε μια ιδιοφυία»: Καλλιτέχνες θρηνούν για τον παγκόσμιο Vangelis

«Ο κόσμος έχασε μια ιδιοφυία»: Καλλιτέχνες θρηνούν για τον παγκόσμιο Vangelis
O βραβευμένος Έλληνας συνθέτης πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 79 ετών AP Photo/Aris Messinis, File

Ως «ιδιοφυία» που «δημιούργησε μουσική εξωπραγματικής αυθεντικότητας και δύναμης» χαρακτηρίζει ο κόσμος της μουσικής και του κινηματογράφου -και όχι μόνο- τον συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου ή τον Vangelis όπως είναι γνωστός παγκοσμίως.

Ο θάνατος του Έλληνα μουσικού που κέρδισε το Όσκαρ μουσικής για την ταινία «Οι δρόμοι της Φωτιάς» και συνθέσεις για δεκάδες ακόμη ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, σε ηλικία 79 ετών, σκόρπισε θλίψη μεταξύ των συναδέλφων του.

«Ο Vangelis δημιούργησε μουσική εξωπραγματικής αυθεντικότητας και δύναμης και πρόσφερε το soundtrack για τις ζωές τόσων πολλών από εμάς.

«Η μουσική του θα ζει για πάντα».

Πέρα από το Όσκαρ, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο Bafta για τη σύνθεσή του στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας του Ρίτλεϊ Σκοτ Blade Runner το 1983.

Ο σκηνοθέτης Charles de Lauzirika, παραγωγός του Blade Runner, είπε: «Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου κάνοντας τις Επικίνδυνες Ημέρες ήταν ότι δεν κατάφερα να πάρω συνέντευξη από τον Vangelis».

«Η μουσική του, όχι μόνο για το Blade Runner, ήταν πέρα κάθε περιγραφής, σε στοίχειωνε με τρόπους που τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν».

«Δημιουργούσε φανταστικές ονειρικές πόλεις στις οποίες ακόμη και τώρα μου αρέσει να χάνομαι».

Ο Ολλανδός DJ Armin van Buuren ενημέρωσε τους πάνω από 1,6 εκατομμύρια ακολούθους του ότι ήταν «λυπημένος» για την είδηση του θανάτου του συνθέτη.

«Είχα το προνόμιο να τον συναντήσω πέρσι στο Παρίσι», πρόσθεσε.

«Ήταν ένας από τους ήρωές μου, μια μεγάλη έμπνευση και ένας τόσο όμορφος άνθρωπος».

«Ακόμη ακούω πολύ τα άλμπουμ του» ανέφερε.

Αποτίοντας φόρο τιμής στο Instagram, ο Γάλλος συνθέτης Jean – Michel Jarre είπε:

«Θα θυμόμαστε όλοι για πάντα το μοναδικό σου άγγιγμα και τις συγκινητικές σου μελωδίες».

https://www.instagram.com/p/CdwHdVyNGda

«Εσύ κι εγώ πάντα μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τα synthesizers και την ηλεκτρονική μουσική για πολύ καιρό».

Ομοίως, ο Άγγλος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Πολ Γιανγκ δήλωσε «πολύ θλιμμένος για την είδηση του πρόσφατου θανάτου του Vangelis».

«Πάντα λάτρευα το soundtrack του Blade Runner».

Αλλά και Έλληνες μουσικοί έγραψαν συγκινητικά λόγια για τον Έλληνα συνθέτη με καταγωγή από τον Βόλο.

Ο Στέφανος Κορκολής έγραψε στο facebook: «Είχα την ευλογία να τον γνωρίσω από κοντά. Να παίξουμε μουσική. Εκείνος στα συνθεσάϊζερ και εγώ στο πιάνο. Παρούσα η μεγάλη Ειρήνη Παπά που μας έφερε κοντά. Τα λόγια που μου είπε τα κρατάω σαν φυλακτό. Η μουσική του ταξιδεύει και πέρα από τα σύνορα της γης. Μεγαλοφυής!Φτωχύναμε περισσότερο. Αντίο μέγιστε-παγκόσμιε VANGELIS».

Ο σολίστ Λεωνίδας Καβάκος, ανέβασε μια φωτογραφία του μαζί με τον Παπαθανασίου και έγραψε: «Πένθος για ένα μέγιστο σύγχρονο Έλληνα που έφυγε από τη ζωή. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν ένας τεράστιος μουσικός, εμπνευσμένος δημιουργός και ένα ανήσυχο πνεύμα που ενέπνευσε τους πάντες όσο ήταν εν ζωή. Η μουσική του μας έφερε και θα μας φέρνει πιο κοντά στο υπερπέραν, θα μας ταξιδεύει στο διάστημα. Η σκέψη του και το πνεύμα του θα μας εμπνέουν και καθοδηγούν προς αυτά… Τον αποχαιρετούμε με βαθύ πόνο, απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα μας χάρισε όσο ήταν εν ζωή, και τεράστιο σεβασμό για αυτό που ήταν ως άνθρωπος, ως πνεύμα και ως Έλλην. Αιωνία του η μνήμη!».

Μεταξύ των ανθρώπων που έσπευσαν να αποχαιρετήσουν έναν εκ των σπουδαιότερων συνθετών παγκοσμίως ήταν και ο Ίλον Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος και ισχυρός άνδρας των Tesla, SpaceX και ενδεχομένως και του Twitter, με ανάρτησή του αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Καληνύχτα, γλυκέ μαέστρο, κι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν» έγραψε ο Μασκ, παραθέτοντας στίχους του Σαίξπηρ.

Θυμίζουμε ότι το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: «2001 Οδύσσεια στον Άρη».

Ο βραβευμένος με 'Οσκαρ Έλληνας συνθέτης πέθανε στο Παρίσι μετά από πολύμηνη παραμονή του στην εντατική.

Την είδηση ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Reuters αναμετέδωσε την είδηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραθέτοντας το βιογραφικό του μουσικοσυνθέτη.

«Κάποτε ο Vangelis είπε ότι το μουσικό κομμάτι, που του χάρισε ένα Όσκαρ και ήταν στην κορυφή των charts για εβδομάδες, ήταν εν μέρει ένας φόρος τιμής στον πατέρα του, ο οποίος ήταν δεινός ερασιτέχνης δρομέας», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Reuters.

«Είναι απλώς ένα άλλο μουσικό κομμάτι», είπε σε μια συνέντευξή του, συνεχίζει το πρακτορείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) με έκτακτο τηλεγράφημά του μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Vangelis, παραθέτοντας την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Guardian μετέδωσε με την σειρά του την είδηση, κάνοντας λόγο για «τον Έλληνα συνθέτη που με το βασισμένο σε synths έργο του προσέθεσε τεράστια δραματικότητα σε soundtracks ταινιών όπως το “Blade Runner” και το “Οι Δρόμοι της Φωτιάς”».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ