ΕΛΛΑΔΑ

Η ανησυχία των ΗΠΑ για το Αιγαίο και το σχέδιο μονιμοποίησης της παρουσίας του ΝΑΤΟ

Η ανησυχία των ΗΠΑ για το Αιγαίο και το σχέδιο μονιμοποίησης της παρουσίας του ΝΑΤΟ
MoD/NATO via Getty Images/Ideal Image

Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και οι συχνές εντάσεις που παρατηρούνται στο Αιγαίο δεν έχουν προκαλέσει ανησυχία μόνο στο υπουργείο Άμυνας αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικου, καθώς επιθυμία των ΗΠΑ είναι αφενός να μην προκληθούν επεισόδια, αφετέρου να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως βασικό στόχο να επιλυθούν τα όποια προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να παραμείνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για δεκαετίες «επεκτείνοντας με σχέδιο και ένα νέο δόγμα τη δράση του στη Μεσόγειο».

Το προσφυγικό, οι κινήσεις της Ρωσίας στη συγκεκριμένη περιοχή, η προστασία των ενεργειακών οδών και διάφορες άλλες παράμετροι, καθιστούν το Αιγαίο και την Ελλάδα περιοχή μείζονος σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αθήνα είναι ενήμερη για τα νέα δεδομένα, ωστόσο το γεγονός ότι έχει κι άλλα ανοιχτά μέτωπα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν τη βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια για τις τεταμένες σχέσεις που επικρατούν το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες σε διπλωματικό επίπεδο και ήδη έχουν γίνει προσπάθειες να εκτονωθεί η κατάσταση μέσω επαφών με τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η αλλαγή στάσης της Τουρκίας και η αναβάθμιση της επιθετικότητάς της με τη θεώρηση ότι πλέον 17 νησιά δεν αποτελούν «γκρίζα ζώνη» αλλά εδάφη της, αλλάζει τα δεδομένα και για την ελληνική πλευρά.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 15 Απριλίου, έγινε μια πρώτη συζήτηση για εγκατάλειψη της παθητικής άμυνας, όταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποδέχθηκε εισήγηση για κλείδωμα των τουρκικών αεροσκαφών και πλοίων και λειτουργίας της αεράμυνας.