ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Διαγνωστικά τεστ προαναγγέλλει εκπρόσωπος του ΠΟΥ - Τι λέει για την ηπατίτιδα

Ευλογιά των πιθήκων: Διαγνωστικά τεστ προαναγγέλλει εκπρόσωπος του ΠΟΥ - Τι λέει για την ηπατίτιδα
Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε στενή δερματική επαφή ανέφερε ο εκρπόσωπος του ΠΟΥ AP Photo / Jean-Francois Badias

Στην ευλογιά των πιθήκων αλλά και την αγνώστου προέλευσης οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τάρικ Γιασάρεβιτς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ μιλώντας στην ΕΡΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αποκάλυψε πως άμεσα θα υπάρξουν διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως είπε, «προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως προέκυψε. Γνωρίζουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε στενή δερματική επαφή. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα κρούσματα να εντοπιστούν καθώς επίσης και να παρακολουθούνται οι στενές επαφές των ασθενών και οι χώρες πρέπει να κάνουν επιτήρηση προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».

«Γνωρίζουμε ότι το είδος αυτών των ιών είναι πολύ σταθεροί και από όσα ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι δεν είχαμε θανάτους και η πλειονότητα των ασθενών είχαν συμπτώματα όπως εξανθήματα, κοκκινίλες που μετά από λίγο φεύγουν από μόνα τους», σημείωσε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς.

Κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά εμφανίζονται κάθε χρόνο

Ο ίδιος αναφερόμενος στα κρούσματα οξεάις ηπατίτιδας στα παιδιά, είπε ότι «είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτά τα κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο», ωστόσο συμπλήρωσε:

«Όμως φέτος είναι εξαιρετικά υψηλά και εργαζόμαστε από κοινού με με επιστήμονες από τις πληττόμενες χώρες και με επιστήμονες από όλον τον κόσμο για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής αυτές τα κρούσματα είναι αρνητικά στις μολύνσεις της κοινής ηπατίτιδας».

«Διαπιστώσαμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις κρουσμάτων εμφανίστηκαν αδενοϊοί στα παιδιά και υπάρχουν και μολύνσεις στα παιδιά από τον SARS Covid 2. Παρατηρούμε λοιπόν ότι αυτού του είδους οι μολύνσεις οδηγούν σε κρούσματα άγνωστης ηπατίτιδας.

«Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι αυτά τα κρούσματα συνδέεονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα εμβόλια κατά του COVID 19» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ