ΕΛΛΑΔΑ

Καθεστώς ΠΟΠ και για τις ελιές Καλαμάτας

Καθεστώς ΠΟΠ και για τις ελιές Καλαμάτας
Intime

Μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»). Αντίθετα οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Άμφισσα).

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του κάνοντας δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης».

Ο εν λόγω Σύλλογος ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Kalamata».

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην αίτηση η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.

Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου) ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ