ΧΑΤΖΗΤΕΓΑΣ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2022: Οι εκτιμήσεις για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων - Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Πανελλήνιες 2022: Οι εκτιμήσεις για το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων - Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι
Οδηγίες και συμβουλές προς τους διαγωνιζόμενους των Πανελληνίων Εξετάσεων INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, με τους χιλιάδες υποψηφίους να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες. Παρά τις αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Χατζητέγας μιλώντας στο CNN Greece, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή διαφοροποίηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν «SOS» θέματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θα αφήσει εκτός πανεπιστημίων έναν σημαντικό αριθμό εισακτέων.

«Δε νομίζω ότι θα υπάρξει σοβαρή διαφοροποίηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων σε σχέση με αυτά τα οποία είδαμε την περσινή χρονιά, στα οποία ίσχυσαν παρόμοιες συνθήκες. Δηλαδή βρισκόμασταν πάνω στην κορύφωση της πανδημίας και επομένως δεν νομίζω ότι θα υπάρξει και φέτος κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση. Και δεν υπάρχει και κανένας λόγος να γίνουν πιο δύσκολα τα θέματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζητέγας και συνεχίζει:

«Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι ανεξάρτητα από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, δεν θα επηρεαστεί με έναν τρόπο ο αριθμός των εισακτέων, που θα είναι ωστόσο σαφώς μικρότερος των τελευταίων ετών. Ήδη με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πέρυσι υπήρξε μία σημαντική μείωση εισακτέων και αναμένεται λίγο μεγαλύτερη φέτος λόγω του γεγονότος ότι έχουμε μία περικοπή 9.000 θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας».

«Ωστόσο, τα ίδια τα θέματα των εξετάσεων είτε είναι εύκολα είτε είναι δύσκολα, κάτι που δεν είναι εύκολο να προκαθοριστεί εκ των προτέρων, δεν πρόκειται τελικά να επηρεάσει τον αριθμό των παιδιών που θα καταφέρουν να υπερβούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής και να βρεθούν στην άλλη μεριά του λόφου και να καταφέρουν ουσιαστικά να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν «SOS» θέματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, απαντά κατηγορηματικά αρνητικά.

«Δεν υπάρχουν SOS θέματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι επιτροπές καταρτίζουν το διαγώνισμα των πανελλαδικών εξετάσεων φροντίζοντας να επιλέξουν θέματα από όλες τις περιοχές. Μάλιστα αυτό αποτελεί ουσιαστικά και τον ορισμό μιας πετυχημένης θεματοδοσίας, όταν καλύπτει όλο το εύρος της ύλης και βεβαίως όταν υπάρξει μια κλιμάκωση της δυσκολίας έτσι ώστε να διευκολυνθεί και η διαβάθμιση των υποψηφίων».

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής αναφέρει ποιες είναι οι τρεις σταθερές, όπως λέει, των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων:

- «Το γεγονός ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα αφήσει εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητα από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων πάλι τον έναν από τους τρεις διαγωνιζόμενους που προέρχονται από το γενικό λύκειο και τον έναν από τους δύο διαγωνιζόμενους που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ. Αυτή θα είναι μια επανάληψη ουσιαστικά του περσινού σεναρίου σε ό,τι αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής».

- «Το γεγονός ότι έρχεται στο προσκήνιο μια γενιά, η οποία δεν έχει δώσει, παρά μόνο πριν από λίγες μέρες κάποιες υποτυπώδεις εξετάσεις στο πλαίσιο του σχολείου. Επομένως έχουμε μια γενιά η οποία δεν διαγωνίστηκε για τις προαγωγικές εξετάσεις ούτε πέρσι, ούτε πρόπερσι», σημειώνει και εξηγεί: «Οι εξετάσεις πάντοτε αποτελούν μια αφορμή για να διαβάσει κανένας περισσότερο. Εκτιμώ λοιπόν, ότι σίγουρα θα αφήσει ένα αποτύπωμα με χαμηλές βαθμολογίες και στις πανελλαδικές εξετάσεις. Που ωστόσο, επαναλαμβάνω, δεν θα επηρεάσει τον τελικό αριθμό των εισακτέων που επηρεάζεται αρκούντως από την ελάχιστη βάση εισαγωγής».

- «Το γεγονός ότι θα έχουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Θα λήξει νωρίτερα η αγωνία των υποψηφίων. Βεβαίως και με την ανακοίνωση των βαθμών που θα συμβεί στο τέλος του Ιουνίου θα γνωρίζουμε αυτόματα και ποιοι από τους μαθητές του γενικού λυκείου και των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί όπως γνωρίζετε λόγω της ΕΒΕ ένας σημαντικός αριθμός των παιδιών όπως προαναφέραμε δεν θα έχουν δικαίωμα συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου και κατά συνέπεια θα πρέπει να αρκεστούν στη συμπλήρωση μηχανογραφικών δελτίων για τα δημόσια ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης».

Οδηγίες και συμβουλές προς τους διαγωνιζόμενους

Ο κ. Χατζητέγας επισημαίνει τι θα πρέπει να προσέξουν οι μαθητές σε όλη αυτή τη διαδικασία, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες στους υποψηφίους. Η θετική σκέψη, η επανάληψη και η συγκέντρωση είναι μερικές από αυτές.

«Καταρχήν θα πρέπει να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις με θετικό πνεύμα. Γιατί ακριβώς το αποτέλεσμα είναι πάντοτε σχετικό. Με τα δύσκολα θέματα δεν πρέπει να απογοητευτεί κανένας γιατί είναι δύσκολα για όλους. Άρα το πρώτο είναι ασφαλώς η θετική σκέψη. Το δεύτερο, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και τις τελευταίες μέρες γιατί και η τελευταία επανάληψη, χωρίς υπερβολές και ξενύχτια μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμη. Πάντοτε αυτό το οποίο λέμε είναι προσεκτική ανάγνωση όλων των θεμάτων, κατανόηση των ζητουμένων και οπωσδήποτε εξάντληση όλου του χρόνου της εξέτασης, γιατί όλα τα θέματα τα οποία έχουμε στις εξετάσεις, είναι θέματα τα οποία εμπεριέχουν και όλα τα στοιχεία προς τον υποψήφιο για να μπορέσει να τα απαντήσει», λέει.

«Άρα προσοχή στα εργαλεία, προσοχή στην αναγνωστική μας ικανότητα για να μπορέσουμε να πάρουμε από τις εξετάσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ο καθένας. Όλα κρίνονται μέσα σε αυτό το τρίωρο που είμαστε συγκεντρωμένοι».

Επιπλέον, οι μαθητές καλό είναι να μην μεταφέρουν τα συναισθήματα της προηγούμενης εξέτασης στην επόμενη.

«Επίσης κάτι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι όταν ολοκληρώνεται μία εξέταση, είναι μία από τις τέσσερις εξετάσεις, επομένως διαγράφουμε τα συναισθήματα που παρήγαγε μια εξέταση, αν τυχόν δεν τα έχουμε πάει καλά συγκεντρωνόμαστε στο επόμενο μάθημα και στο τέλος θα δούμε τη συνολική βαθμολογία-συγκομιδή. Επομένως τα συναισθήματα που γεννά μια εξέταση δεν θα πρέπει να τα μεταφέρουμε στην επόμενη».

Εκτός από τους μαθητές, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γονείς στην όλη διαδικασία, οι οποίοι σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό, δεν θα πρέπει να μεταφέρουν το άγχος τους στο παιδί.

«Το τελευταίο πάρα πολύ σημαντικό είναι το οικογενειακό περιβάλλον να μην μεταδίδει το άγχος στα διαγωνιζόμενα παιδιά. Μπορεί να έχουν οι γονείς πολύ μεγάλο άγχος για την έκβαση και για το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων, θα πρέπει όμως να είναι ενθαρρυντικοί και να διαχειριστούν με ηρεμία τις δυσκολίες αυτών των ημερών. Επομένως να είναι σε μία κατάσταση νηφάλιας αντιμετώπισης και ήρεμης διαχείρισης κάποιων εκρήξεων που πολλές φορές είναι αναπόφευκτες. Καλό φαγητό, καλός ύπνος και οι επαναλήψεις να έχουν μέτρο και ουσία, δεν χρειάζονται υπερβολές», τονίζει.

«Τέλος, αυτό το οποίο αναστατώνει πάρα πολλές φορές τα παιδιά, είναι φήμες περί των εξετάσεων και των SOS. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν θέλουμε να δούμε τα θέματα των φετινών εξετάσεων δεν έχουμε παρά να δούμε τα θέματα των τελευταίων ετών. Πάντοτε η θεματολογία ανακυκλώνεται και τίποτα εντελώς καινοφανές δεν μπορεί να υπάρξει στις πανελλαδικές εξετάσεις», καταλήγει ο κ. Χατζητέγας.

Το CNN Greece στο πλευρό των υποψηφίων

Το CNN Greece, συμμεριζόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και καθηγητών για την αμεσότερη και την πιο έγκυρη ενημέρωση για τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τον μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Όμιλο της χώρας, με 34 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της Εκπαίδευσης, 72 Φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 13.000 μαθητές για τη σχολική χρονιά 2021-2022, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας και μάθετε πρώτοι τα Θέματα και τις Απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ