ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2022: Πώς σχολιάζει φιλόλογος στο CNN Greece τα θέματα των Νέων Ελληνικών

Πανελλήνιες 2022: Πώς σχολιάζει φιλόλογος στο CNN Greece τα θέματα των Νέων Ελληνικών
Πρεμιέρα για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις σήμερα CNN Greece/Αλέξανδρος Γαστεράτος

Τα θέματα των Νέων Ελληνικών, στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων από τα ΕΠΑΛ, και τη δυσκολία τους σχολίασε ζωντανά στο CNN Greece ο κ. Γιώργος Χρυσουδάκης Φιλόλογος και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Ομίλου Φροντιστηρίων «Πουκαμισάς».

Όπως αναφέρει αρχικά ο καθηγητής, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ είχαν να προσεγγίσουν δύο κείμενα. Ένα Νεοελληνικής Γλώσσας και ένα Λογοτεχνίας, τα οποία και τα δύο είχαν ως θέμα την υγιεινή διατροφή στις μέρες μας.

Στην πρώτη περίπτωση ένα κείμενο από την WWF – Ελλάς το οποίο αναφερόταν στις διατροφικές συνήθειες της σύγχρονης εποχής και καταδείκνυε την αξία της υγιεινής διατροφής.

Αντίστοιχης θεματικής ενότητας ήταν και το κείμενο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας που αφορούσε ένα απόσπασμα στο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ».

Όπως εκτιμά ο κ. Χρυσουδάκης και «στις δύο περιπτώσεις, είχαμε δραστηριότητες κλιμακούμενης δυσκολίας, ωστόσο ως μέσος όρος, ανταποκρίνονταν στις δυνατότητες των μαθητών».

«Ένα πρώτο σχόλιο που θα έκανα είναι πως οι περισσότερες απαιτήσεις συγκεντρώνονταν στις δύο παραγωγές λόγου των κειμένων, όπου εκεί οι υποψήφιοι θα έπρεπε να ήταν πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι έπρεπε ακριβώς να γράψουν» λέει και συνεχίζει:

«Στις δραστηριότητες της θεωρίας θεωρώ ότι ο μέσος όρος ανταποκρίνονταν στις δυνατότητες τους. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η πλήρης αποκωδικοποίηση της διατύπωσης, ώστε να έχουν στην αντίληψή τους τα παιδιά τι ακριβώς πρέπει να γράψουν είναι κομβικής σημασίας. Εάν δηλαδή οι υποψήφιοι κατάλαβαν τι έπρεπε να γράψουν στις ασκήσεις θεωρίας, νομίζω πως αυτές δεν συγκέντρωναν ιδιαίτερες δυσκολίες».

Τα θέματα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ

Δείτε τα θέματα εδώ.

Υπενθυμίζεται πως τη «σκυτάλη» παίρνουν αύριο, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), που εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά.

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά ('Αλγεβρα), ενώ επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Το CNN Greece, συμμεριζόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον μαθητών, γονέων και καθηγητών για την αμεσότερη και την πιο έγκυρη ενημέρωση για τα θέματα και τις απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς, τον μεγαλύτερο Εκπαιδευτικό Όμιλο της χώρας, με 34 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της Εκπαίδευσης, 72 Φροντιστήρια σε όλη την Ελλάδα και περισσότερους από 13.000 μαθητές για τη σχολική χρονιά 2021-2022, καθ’ όλη τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα σας προσφέρει την πληρέστερη ενημέρωση.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ