ΕΛΛΑΔΑ

Σε δίκη 14 στελέχη του ΔΣ του Ταμείου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού για κακουργήματα του 2012-2014

Σε δίκη 14 στελέχη του ΔΣ του Ταμείου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού για κακουργήματα του 2012-2014
Για την υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία φέρονται να εμφάνιζαν, ως βοηθήματα και δάνεια σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟ κατηγορούνται τα 14 στελέχη INTIME

Σε δίκη για κακουργηματικές κατηγορίες παραπέμπονται 14 μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού της περιόδου 2012-2014 για την υπόθεση υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών, τα οποία φέρονται να εμφάνιζαν, ως βοηθήματα και δάνεια σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟ.

Με βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου οι 14 παραπέμπονται να δικαστούν
ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις κακουργηματικές κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας μετά χρήσεως και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και και υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου.

Aντίθετα οι δικαστές του Συμβουλίου, κρίνουν ότι οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να παραπεμφθούν για απιστία. Σύμφωνα με το βούλευμα, που αποδέχθηκε την εισήγηση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ευγενίας- Μαρίας Σιδέρη για την παραπομπή των κατηγορουμένων, την περίοδο 2012-2014 εκταμιεύθηκαν από το Ταμείο συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τις 660 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων τα 426 χιλιάδες ευρώ είχαν την μορφή βοηθημάτων και τα υπόλοιπα δανείων προς συνολικά 572 περιπτώσεις δικαιούχων.

Από την έρευνα της Εισαγγελίας , αποδείχθηκε πως 88 υπάλληλοι εκ των φερομένων δικαιούχων με υπεύθυνη δήλωση τους ενημέρωσαν πως ουδέποτε έλαβαν χρήματα από το Ταμείο ενώ για πλείστους άλλους «πιθανολογείται βάσιμα», σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι ουδέποτε έλαβαν χρήματα.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να πλαστογραφούσαν τις αιτήσεις για δήθεν δανειοδότηση υπαλλήλων του ΥΠΠΟ, φροντίζοντας έναν ή δύο μήνες μετά την εκταμίευση των ποσών να μετατρέπουν, πάλι μέσω ψευδών παραστατικών, τα δάνεια σε βοηθήματα και επομένως να ακολουθεί παραγραφή της οφειλής.

Τα ποσά, σύμφωνα με την κατηγορία, κατέληγαν να καρπώνονται από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους χωρίς ποτέ να φθάνουν τους εμφανιζόμενους δικαιούχους.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές 22 υπάλληλοι του ΥΠΠΟ οι οποίοι διαπίστωσαν πως εμφανίζονταν να έχουν πάρει χρήματα από το επίμαχο Ταμείο, τα οποία ουδέποτε είχαν πιστωθεί σε λογαριασμούς τους. Για την υπόθεση είχε υποβληθεί και μηνυτήρια αναφορά, το 2018, από το ΥΠΠΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ