ΕΛΛΑΔΑ

«Πρωτόγνωρη η ηχορύπανση από τα νυχτερινά κέντρα» - Κλείνει τον «διακόπτη» ο δήμαρχος Αλίμου

«Πρωτόγνωρη η ηχορύπανση από τα νυχτερινά κέντρα» - Κλείνει τον «διακόπτη» ο δήμαρχος Αλίμου
Οι κάτοικοι πρέπει να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και όχι να καταστούν όμηροι των dj λέει στο CNN Greece ο δήμαρχος Αλίμου (Φωτογραφία αρχείου) Pixabay

Αποφασισμένος να τηρήσει τον περιορισμό ωραρίου όσον αφορά την ένταση της μουσικής στα παραλιακά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης είναι ο δήμαρχος Αλίμου Aνδρέας Κονδύλης, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες με την ηχορύπανση τις βραδινές ώρες.

Ο δήμος Αλίμου αποφάσισε να εφαρμόσει το ωράριο που προβλέπει ο νόμος για τη μουσική στα καταστήματα, δηλαδή να παίζει δυνατά μόνο μέχρι τις 23:00, καθώς όπως εξηγεί ο δήμαρχος σε επικοινωνία του με το CNN Greece η κατάσταση αν δεν ληφθούν μέτρα, τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.

«Αυτό που έχει γίνει φέτος είναι πρωτόγνωρο. Είχαμε συζητήσει με τους επιχειρηματίες να είναι πιο προσεκτικοί με την ηχορύπανση, αλλά το πράγμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Από την παραλία η μουσική ακούγεται σε βάθος 3 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη» μας εξηγεί, περιγράφοντας μια τριτοκοσμική - όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος - εικόνα στην αθηναϊκή ριβιέρα, με ζωντανές συναυλίες και μπουζούκια πάνω στην άμμο και βεγγαλικά μέχρι το πρωί.

«Δεν μπορεί σε μια καντίνα πάνω σην άμμο να επεκτείνεται και να φθάνει τα 300 τ.μ να φέρνεις τράπερ και να κάνεις συναυλία. Πού έχει ξανακουστεί το ίδιο συγκρότημα που βλέπουμε στις πίστες το χειμώνα να το βλέπουμε ξανά πάνω στην αμμουδιά και με τα ηχεία στραμμένα στην πόλη», αναρωτιέται τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμιμο ωράριο διαφορετικά οι επιχειρηματίες που δεν συμμορφώνονται θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

«Εάν δεν συμμορφωθούν θα πάμε μέχρι την πλήρη ανάκληση όλων των αδειών. Αν πάλι οι επιχειρηματίες θέλουν να ενεργήσουν με τρόπο που να σέβεται τους κατοίκους της περιοχής, να μην τους κρατάει ξάγρυπνους δεν έχουμε πρόβλημα να συνεχίσουν να λειτουργούν. Δεν προτίθεμαι όμως να υπογράψω καμμία άδεια να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο πέραν των 23:00 που ορίζει ο νόμος», σημειώνει ο δήμαρχος Αλίμου.

Η απόφαση για το ωράριο της μουσικής, ξεκίνησε από χθες, Τετάρτη, πιλοτικά για μια εβδομάδα. Οι πολίτες όπως σημειώνει ο κ. Κονδύλης, πρέπει να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και όχι να καταστούν όμηροι των dj. Ωστόσο δηλώνει ανοιχτός σε νέα συζήτηση με τους επιχειρηματίες, καθώς όπως λέει στόχος του είναι να μην βασανίζεται ο κόσμος και να κοιμάται κάθε βράδυ αλλά και οι επιχειρηματίες να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Πρέπει και οι επιχειρηματίες να κάνουν μια προσπάθεια - σημειώνει ο δήμαρχος - να μην ενοχλούν τη γειτονιά, που σημαίνει, ότι αν θέλουν να παίζουν στην ίδια ένταση θα πρέπι να κάνουν ηχομονώσεις, να τοποθετήσουν υαλοπετάσματα και ηχοπετάσματα στα καταστήματά τους και να διατηρούν χαμηλότερη την ένταση στα ηχεία.

«Παίζουν με τα όρια της αντοχής και της υπομονής του κόσμου. Είναι μια μορφή πολιορκίας, στέρησης της ελευθερίας των ανθρώπων, η οποία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Πιστεύω ότι τελικά ότι θα δείξουν επιχειρηματική εξυπνάδα όσον αφορά την ηχορύπανση, θα αναδιπλωθούν και για δικό τους όφελος και κέρδος να χαμηλώσουν την ένταση», μας λέει ο δήμαρχος.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προβλέπει την μουσική στα καταστήματα μέχρι τις 23:00 το βράδυ.

Η παραβίαση του ωραρίου συνεπάγεται μήνυση από την αστυνομία και αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη. Στη τρίτη μήνυση το κατάστημα σύμφωνα με το νόμο σφραγίζεται, ενώ προβλέπεται και η επιβολή προστίμου 2.000-3.000 ευρώ.

Την Tετάρτη που εφαρμόστηκε η απόφαση οι επιχειρηματίες συμμορφώθηκαν και δεν έπαιξαν δυνατά τη μουσική πέραν μια λογικής ώρας, όπως μας αναφέρει ο κ. Κονδύλης.

«Δεν μπορούμε να έχουμε εδώ μια κατάσταση μαφίας να κάνουμε ότι θέλουμε. Ή θα λειτουργήσουμε σε αρμονία στην τοπική κοινωνία, ή θα προηγηθεί το δικαίωμα του ανθρώπου στην υγεία και την ξεκούραση και μετά το δικαίωμα του επιχειρηματία. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια έντιμη συνενόηση με τους επιχειρηματίες των νυχτερινών κέντρων» καταλήγει ο δήμαρχος Αλίμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ