ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Παυλάκης: Πολύ πιθανόν να έχουμε ένα θερινό επιδημικό κύμα και έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα

Καθηγητής Παυλάκης: Πολύ πιθανόν να έχουμε ένα θερινό επιδημικό κύμα και έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα
ΙΝΤΙΜΕ

Την εκτίμηση ότι μπορεί να έχουμε έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα με πολλά θύματα αλλά και ένα επιδημικό καλοκαιρινό κύμα, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής, Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών, Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, ΗΠΑ Δρ. Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ygeia mou. 

«Τρέχουμε πίσω από τον κορωνοϊό και έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος όπου θα υπάρχει πάντα και αν δεν κόψουμε τα κρούσματα και δεν τα φτάσουμε σε μηδενική βάση, τότε αυτός ο φαύλος κύκλος δεν θα τελειώσει» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα σφάλμα της ανθρωπότητας, καθώς κανένας μας δεν είχε προσέξει, με αποτέλεσμα πέρυσι το καλοκαίρι να εκτιναχθεί ο ιός και να αυξηθούν τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας της ΔΕΛΤΑ. Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο καθηγητής Παυλάκης αναφέρθηκε στις πέντε ελπίδες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως: Μάσκες ιδιαίτερα όταν υπάρχει μαζική συγκέντρωση και συγχρωτισμός καθαρισμός του αέρα, εμβόλια τα οποία δεν είναι πανάκεια αλλά είναι πάρα πολύ ασφαλή και σταματούν τις βαριές νοσήσεις, διενέργεια τεστ και αντιικά φάρμακα. Το γρήγορο τεστ αλλά και οι θεραπείες, αποτελούν σημαντικά στοιχεία στη μάχη κατά της πανδημίας τα οποία μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα εμβόλια ο καθηγητής ανέφερε ότι η ανοσία φθίνει και μάλιστα γρήγορα στον κορωνοϊό και σίγουρα θα χρειαστούμε και νέα εμβόλια. Επιπλέον με δισεκατομμύρια κρούσματα είναι αδύνατο να σταματήσουμε τον ιό, αν δεν σταματήσουμε τα κρούσματα. Ο κύριος Παυλάκης μιλώντας για τις μελλοντικές προκλήσεις, υπογράμμισε ακόμη ότι σε τρία με τέσσερα περίπου χρόνια αναμένεται να αντιμετωπίσουμε μία ακόμα υγειονομική πρόκληση η οποία πιθανότατα θα είναι γρίπη.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας ανέφερε ότι την Ελλάδα την έσωσε το αρχικό καθολικό lockdown, που αποδείχτηκε μία κίνηση ματ παρά το γεγονός ότι είχαμε τότε μόλις 60 κρούσματα. Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα και το υγειονομικό μας σύστημα με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, επομένως το καθολικό απαγορευτικό αποδείχτηκε μία σοφή κίνηση. Οι Έλληνες δε, αποδείχτηκαν πολύ καλοί στο σπριντ στην αρχή της πανδημίας, ωστόσο στην συνέχεια η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει σε ένα μεγάλο βαθμό μεσαιωνικές αντιλήψεις. Πάντως και οι δύο καθηγητές ανέφεραν ότι τελικά ήταν ζήτημα ημερών ή και εβδομάδων η Ελλάδα να έχει την τύχη της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα του Μπέργκαμο.

Αναφερόμενος στην ανοσία το επόμενο διάστημα ο καθηγητής Σύψας τόνισε ότι τα εμβόλια του φθινοπώρου δεν είναι έτοιμα και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκεί η ανοσία. Βεβαίως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή 8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, 7 εκατομμύρια με δύο δόσεις και 6 εκατομμύρια με τρεις δόσεις είναι σίγουρα θετικό. Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό ότι οι ανοσοκατασταλμένοι και οι ανεμβολίαστοι, αποτελούν μία κρίσιμη μάζα η οποία μπορεί να αποδειχθεί μία καύσιμη ύλη που θα πυροδοτήσει μία νέα πανδημία. Όπως τόνισε στη συνέχεια, η Όμικρον παρήχθη από ανοσοκατασταλμένους στην Αφρική. Μιλώντας και ο κύριος Σύψας για τις νέες οικονομικές προκλήσεις, τόνισε ότι η φύση μας είχε προειδοποιήσει πως έρχεται μία νέα πανδημία και δεν μπορέσαμε να πείσουμε την πολιτική ηγεσία είχαμε τον Mers, τον Sars και τον Ζήκα, ενώ και ο Έμπολα εξακολουθεί να αποτελεί μία συνεχή απειλή για την ανθρωπότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ