ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στους συνηγόρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου

Απάντηση Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στους συνηγόρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου
INTIME

«Οι συνήγοροι αποτελούν αναπόσπαστο και καίριο παράγοντα της ποινικής δίκης, ουσιαστικό εγγυητή των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε διαδίκου για δίκαιη δίκη, πλην όμως η έκφραση προς το δικαστήριο των θέσεων τους θα πρέπει να γίνεται με τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την εκδίκαση υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας και τις δηλώσεις πληρεξουσίων δικηγόρων διαδίκου σε βάρος του εισαγγελέα της έδρας και των δικαστών μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου», η Ένωση Εισαγγελέων επισημαίνει ότι:

«Οι συνήγοροι αποτελούν αναπόσπαστο και καίριο παράγοντα της ποινικής δίκης, ουσιαστικό εγγυητή των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε διαδίκου για δίκαιη δίκη, πλην όμως η έκφραση προς το δικαστήριο των θέσεων τους θα πρέπει να γίνεται με τήρηση των διατάξεων του ΚΠΔ, που ρυθμίζουν σχετικά και περαιτέρω με ευπρέπεια και κοσμιότητα, χωρίς οξύτητες και προσωπικές επιθέσεις, οι δε δημόσιες δηλώσεις δεν θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη κοινωνικής αντίδρασης προς τους δικαιοδοτικούς φορείς.

»Απαράδεκτα δε αιτήματα που υποβάλλονται προς το δικαστήριο, με προφανή σκοπό όχι την εξασφάλιση της απροσωπόληπτης κρίσης των δικαστών, αλλά τη ματαίωση της δίκης ή την παρέλκυση της διαδικασίας και τον ονειδισμό της Δικαιοσύνης, απορρίπτονται ως τέτοια.

»Τέλος υπενθυμίζουμε ότι τα δικαστήρια δεν εκφράζουν τη βούληση παραγόντων της δίκης ή τρίτων εξωθεσμικών προσώπων, αλλά εφαρμόζουν και ερμηνεύουν τους νόμους, στη δε συγκεκριμένη περίπτωση το δικαίωμα και η έκταση συμμετοχής των διαδίκων στη συγκεκριμένη δίκη έχει ήδη κριθεί με τη με αριθμό 2/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την οποία το δικαστήριο εφαρμόζει».

«Δεν άξιζε το ελαφρυντικό στον Κορκονέα» είπε ο εισαγγελέας

«Δεν άξιζε το ελαφρυντικό στον Κορκονέα» παραδέχθηκε την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ζητώντας να επιβληθεί στον πρώην ειδικό φρουρό η ανάλογη ποινή, δηλαδή τα ισόβια, για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Όπως είναι γνωστό, η αναγνώριση ελαφρυντικού και συγκεκριμένα του «πρότερου σύννομου βίου» από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, είχε οδηγήσει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα εκτός φυλακής, το καλοκαίρι του 2019, καθώς παρά την καταδίκη του για τη συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Από αυτά είχε ήδη εκτίσει τα 11 χρόνια, ενώ προσμετρήθηκε και ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, τα λεγόμενα «μεροκάματα», με συνέπεια να αποφυλακιστεί μόλις ένα 24ωρο μετά την ετυμηγορία του Εφετείου.

Η εισαγγελική πρόταση «δικαιώνει την οικογένεια Γρηγορόπουλου, ότι έδρασε δολοφονικά εναντίον του μικρού Αλέξανδρου ένας αποφασισμένος, ψυχρός, εγωιστής και έντονα αντικοινωνικός αστυνομικός, πράγμα που κάνει πιο επιβαρυντικές τις περιστάσεις» σχολίασε ο δικηγόρος Νίκος Κωνσταντόπουλος.

«Οι περιστάσεις ενός εγκλήματος συνεκτιμώνται από τον νόμο. Επίσης θα ήθελα να σχολιάσω την απαράδεκτη, παρά τον νόμο, εντελώς αυθαίρετη συμπεριφορά της προέδρου του δικαστηρίου, της κυρίας Πάπαρη. Μόνη της αποφάσισε ότι δεν δικαιούνται ότι παριστάμενοι της οικογένειας για την υπεράσπιση κατηγορίας να έχουν λόγο, παρά το γεγονός ότι η ίδια στην απόφασή της έκρινε ότι έπρεπε να κλητευτούμε ως διάδικοι» συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Μετά τη χθεσινή αγόρευση του εισαγγελέα, η έδρα ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης για τις 28 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να αγορεύσουν οι συνήγοροι του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει επιστρέψει τη δευτεροβάθμια απόφαση επί των ελαφρυντικών στο Εφετείο Λαμίας, κρίνοντας ότι η αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με το σύννομο βίο και πως η απόφαση δεν έλαβε υπόψη «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ