ΕΛΛΑΔΑ

Παγώνη: Η ευλογιά των πιθήκων διαρκεί τέσσερις εβδομάδες - Χρειάζεται καραντίνα

Παγώνη: Η ευλογιά των πιθήκων διαρκεί τέσσερις εβδομάδες - Χρειάζεται καραντίνα
Η νόσος κρατάει 4 εβδομάδες και χρειάζεται καραντίνα (CDC via AP, File)

«Δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων» διευκρίνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Την ξέραμε ως ενδημική νόσο στην κεντρική Αφρική», είπε η γιατρός ενώ τόνισε ότι κολλάει δύσκολα. Εξήγησε, όμως, ότι η νόσος κρατάει περίπου 4 εβδομάδες και μετά είναι σε αποδρομή, γι’ αυτό χρειάζεται καραντίνα για όσο διαρκεί.

Ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί ενημέρωση κάθε Πέμπτη για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα υπάρχουν και θα προχωρεί σε συστάσεις προς τους πολίτες έτσι ώστε να γνωρίζουν τι να προσέχουν και πως να προφυλάσσονται ειδικά κατά τις μετακινήσεις τους λόγω διακοπών.

Τόνισε ότι δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και πως το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα εξανθήματα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι με τα σωματίδια δια της αναπνευστικής οδού είναι ακόμα πιο σπάνια η μετάδοση.

Για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, επεσήμανε ότι «δεν κολλάς αν κάθεσαι δίπλα με τον άλλον, εκτός αν αγκαλιαστείς και φιληθείς».

Τι πρέπει να ξέρουμε για την ευλογιά των πιθήκων

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα και η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας.

Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:

α. Στενή προσωπική επαφή,

β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά,

γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού).

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος, κυρίως σε παλάμες, πέλματα, γεννητικά όργανα, προκαλώντας πόνο.

Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική και υποστηρικτική ενώ αντιικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την ευλογιά θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat (εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς σε ενήλικες και παιδιά) και τα brincidofovir και cidofovir.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα νόσου, όμως ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατασταλμένα άτομα). Στις χώρες της Αφρικής η θνητότητα κυμαίνεται μεταξύ 1-10%. Στις άλλες χώρες δεν έχει καταγραφεί θάνατος.

Ένδειξη μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της ευλογιάς για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μπορεί να γίνει όμως εμβολιασμός σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση. Επίσης, προληπτικά μπορούν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ