ΕΛΛΑΔΑ

Εφετείο Χρυσής Αυγής: Ξεκινά η δίκη - ορόσημο για την εγκληματική οργάνωση

Εφετείο Χρυσής Αυγής: Ξεκινά η δίκη - ορόσημο για την εγκληματική οργάνωση
H εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» κάθεται ξανά στο εδώλιο, καθώς ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό #CNNgrNews ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

H εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» που με τον μανδύα του κοινοβουλευτικού νεοναζιστικού κόμματος κλιμάκωσε τις επιθέσεις της κατά μεταναστών, ιδεολογικών αντιπάλων και αντιφρονούντων, κάθεται ξανά στο εδώλιο, καθώς ξεκινά η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Η δίκη «ορόσημο» -που στον πρώτο βαθμό χαρακτηρίστηκε από διεθνή ΜΜΕ ως η μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη- ξεκινά από το μηδέν με 49 πλέον κατηγορούμενους, ενώ η διάρκειά της προοιωνίζεται μεγάλη.

Οι 11 κατηγορούμενοι από τους αρχικούς 69 έχουν αθωωθεί και δύο έχουν πεθάνει, ενώ για επτά έχουν παραγραφεί οι πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες τους.

Ωστόσο, η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης στην ουσία της δεν μειώνει επ' ουδενί τη σημασία της εμπεριστατωμένης πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης:

Η Χρυσή Αυγή υπήρξε εγκληματική οργάνωση με πυρήνα τη ναζιστική ιδεολογία, έχοντας ξεκάθαρη ιεραρχική δομή από την αρχή της ίδρυσης της, με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Δρούσε με απαρέγκλιτη τυφλή και απόλυτη πειθαρχία των κατώτερων στους ανώτερους, έχοντας συγκροτήσει τάγματα εφόδου - τα οποία ήταν πλήρως ελεγχόμενα από το κόμμα και τα ιδεολογικά του όργανα.

Βασικό ρόλο εκπαιδευτή των επίλεκτων ομάδων από στελέχη, μέλη και υποστηρικτές που μετείχαν στα τάγματα εφόδου και ασπάζονταν τους σκοπούς και την ιδεολογία της εγκληματικής οργάνωσης είχε αναλάβει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ρόλο που του είχε αναθέσει ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η αρχή του αρχηγού αποδείχθηκε ότι διαπερνούσε την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ο γενικός γραμματέας, ο αρχηγός, ο ανώτατος ηγέτης Νίκος Μιχαλολιάκος είχε την απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία ως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων.

148 μάρτυρες

Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τη Σοφία Πανουτσακοπούλου, έχει καλέσει συνολικά 148 μάρτυρες, ενώ τα θύματα της οργάνωσης και οι οικείοι τους θα αντιμετωπίσουν εκ νέου τους κατηγορουμένους.

Πρώτοι αναμένεται να καταθέσουν οι γονείς και η αδερφή του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του οποίου -ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά και παρουσία οκτώ αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ- σήμανε την αρχή του τέλους για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Η Μάγδα Φύσσα στο ΔικαστήριοΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν πέντε μήνες μετά την έναρξη της δίκης σε πρώτο βαθμό και δύο χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία, συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2015, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.

Ήταν η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, που πολιτικός αρχηγός ανέλαβε πολιτική ευθύνη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Αιτήσεις αποχής ή εξαίρεσης

Με την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης θα ζητηθεί -κατά πληροφορίες- αναβολή από τους συνηγόρους υπεράσπισης του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα, μετά από περίπου τρεις μήνες νοσηλείας διασωληνωμένος, λόγω κορωνοϊού.

Παράλληλα ένα άλλο θέμα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το δικαστήριο είναι οι αιτήσεις αποχής, που φέρονται να έχουν υποβάλλει δύο από τους δικαστές, οι οποίοι κληρώθηκαν στη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου, καθώς και οι αιτήσεις εξαίρεσης ορισμένων δικαστών που θα υποβάλουν από την πλευρά τους κάποιοι εκ των ήδη καταδικασθέντων.

Πάντως, για το εάν θα γίνουν δεκτές ή όχι οι αιτήσεις αποχής ή αιτήσεις εξαίρεσης δικαστών θα αποφανθεί το Πενταμελές Εφετείο, υπό άλλη σύνθεση.

Ποιοι θα βρεθούν στο εδώλιο

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν συνολικά 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι δύο πυρηνάρχες σε Πέραμα και Νίκαια, 15 καταδικασθέντες πρωτοδίκως για τη δολοφονία Φύσσα, οι τέσσερις καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες το 2012, οι τρεις καταδικασθέντες για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 και οι 10 καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Έφεση κατά της ιστορικής απόφασης της 7ης Οκτωβρίου 2020 έχει ασκήσει (εκτός από τους καταδικασθέντες) και ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλος, κρίνοντας ως χαμηλές τις ποινές που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της ΧΑ και εκείνες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ.

Συνεπώς, η ποινή για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωση μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη κάθειρξης.

Αντίστοιχα μεγαλύτερη ποινή δύναται να επιβληθεί στους πέντε καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ