ΕΛΛΑΔΑ

Γλυπτά Παρθενώνα - Πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης: Δεν αποτελεί λύση η βρετανική πρόταση διαμοιρασμού

Γλυπτά Παρθενώνα - Πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης: Δεν αποτελεί λύση η βρετανική πρόταση διαμοιρασμού
Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής έκανε λόγο για τοποθετήσεις ελιγμού ώστε να σταματήσει ο «θόρυβος» γύρω από το ζήτημα της επιστροφής INTIME/ ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στην πρόταση του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για δυνατότητα συμφωνίας διαμοιρασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία των Γλυπτών του Παρθενώνα, απαντά ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, κάνοντας λόγο για τοποθετήσεις ελιγμού ώστε να σταματήσει ο «θόρυβος» γύρω από το ζήτημα της επιστροφής. 

Ο κ. Παντερμαλής, απάντησε στον κ. Όσμπορν για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τονίζοντας: «το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείο, εκτίμησε πως υπάρχει πιθανότητα μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

«Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία μόνο του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου να μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές», ανέφερε και πρόσθεσε «πιστεύω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι ότι δεν υπάρχει καμία συνεισφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Ερωτηθείς αν αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεταφορά κάποιων από αυτά στην Ελλάδα και μετά πίσω στο Λονδίνο ο ίδιος απάντησε: «Γι'αυτό το είδος διευθέτησης μιλάω. Oι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να βρουν κάτι ώστε να μπορείς να δεις όλο το μεγαλείο τους στην Αθήνα, και να μπορείς να τα δεις ανάμεσα στα μεγαλείο άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

Σημειώνεται πάντως ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική πλευρά έκανε λόγο για δυνατότητα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μητσοτάκης: «Η συζήτηση για τα γλυπτά ωριμάζει ταχύτατα»

Στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ.

«Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας και έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση. Γιατί η επανένωση των γλυπτών θα αποτελεί ουσιαστικά ένα μοναδικό γεγονός το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ούτε το βρετανικό μουσείο. Η ζωφόρος του Παρθενώνα αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για τα γλυπτά ωριμάζει ταχύτατα».

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι άμεσα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σε αυτή τη θητεία ή στην επόμενη αυτή η συζήτηση θα εξελιχθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτέλεσε μία φωτοβολίδα. Θα έχει βάθος χρόνου, καθώς είναι ιστορικές εκκρεμότητες, οι οποίες δεν μπορούν να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Και πρόσθεσε: «Η βρετανική κοινή κοινή γνώμη μας δίνει τη δυνατότητα να πιέσουμε και το Βρετανικό μουσείο να δώσουμε ένα πλαίσιο θέσεων προκειμένου και το βρετανικό μουσείο να δει ότι είναι μια ελκυστική πρόταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ