ΕΛΛΑΔΑ

Ο Νίκος Γκάλης, ο αθλητής που έγραψε Ιστορία, μπαίνει τώρα και στη Νεοελληνική Γλώσσα

Ο Νίκος Γκάλης, ο αθλητής που έγραψε Ιστορία, μπαίνει τώρα και στη Νεοελληνική Γλώσσα
Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε το 2018 με αφορμή την ένταξη του Νίκου Γκάλη στο Hall of Fame του ΝBA, στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ AP Photo/Jessica Hill

Στo βιβλίo της Νεοελληνικής Γλώσσας της A’ Γυμνασίου θα διδάσκονται πλέον τα καταρθώματα του αθλητή - φαινόμενο Νίκου Γκάλη, καθώς στο μάθημα αυτό θα ενταχθεί κείμενο με θέμα τον θρυλικό Έλληνα μπασκετμπολίστα. 

Το κείμενο έχει τίτλο «Ο μικρόσωμος θεός» και μιλάει για την παρουσία του Hall of Famer στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1987. Αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο του Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τίτλο: «Ο Γκάλης ή η τέχνη του απρόβλεπτου».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται λίγο πριν την έναρξη του κειμένου, το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2018 στον δικτυακό τόπο του slpress.gr με αφορμή την ένταξη του Νίκου Γκάλη στο Hall of Fame του ΝBA, στην ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο συντάκτης του κειμένου θυμάται τον Ιούνιο του 1987, όπου η Εθνική Ελλάδος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Νίκος Γκάλης πρώτος σκόρερ. Το πρωτάθλημα έλαβε χώρα στον Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο συγγραφέας του άρθρου μίλησε στην ΕΡΤ για το γεγονός ότι τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου θα έχουν έτσι την ευκαιρία να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να μάθουν για τα κατορθώματα του «Γκάνγκστερ».

Είπε ότι δεν περίμενε ότι το κείμενό του θα ενταχθεί στα δημοτικά σχολεία και άκουσε με μεγάλη χαρά την είδηση. «Το ουσιαστικό είναι ότι ελπίζουμε ότι μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο εκπαίδευσης στα σχολεία, όπου πολλά πράγματα είναι πια αρμονικά συνδυασμένα με τον παραστατικό κύκλο των παιδιών. Θεωρώ ότι ο Νίκος Γκάλης είναι ένα πρότυπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ