ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μεγάλο μέτωπο έξω από τον Κρεμαστό - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Φωτιά στην Εύβοια: Νέο μεγάλο μέτωπο έξω από τον Κρεμαστό - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Ένα νέο μεγάλο μέτωπο απειλεί το χωριό Κρεμαστός καθώς βρίσκεται μία «ανάσα» από το χωριό Screen Grab / Video Facebook evima.gr ((Φωτογραφία αρχείου)

Ενισχύονται κι άλλο οι δυνάμεις που επιχειρούν στην φωτιά που ξέσπασε από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στον Κρεμαστό Ευβοίας του δήμου Κύμης με τις φλόγες να έχουν πλησιάσει επικίνδυνα το χωριό με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσής του.

Πρώτη δημοσίευση, Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 16:36

Συγκεκριμένα, συνολικά επιχειρούν 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά εκτυλίσσεται σε δύο κύρια μέτωπα: το ένα μέτωπο (δυτικό) έχει οριοθετηθεί.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τον Κρεμαστό,σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το evima.gr, ένα νέο μεγάλο μέτωπο φαίνεται πως απειλεί εκ νέου το χωριό, καθώς βρίσκεται μία «ανάσα» από το χωριό.

Την ίδια ώρα οι άνεμοι έχουν δυναμώσει ξανά, όπως αναφέρουν πολίτες που συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα εναέρια αποχώρησαν λίγο πριν από τις 21:30, όταν έπεσε το σκοτάδι. Οι κυρίες επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στο ανατολικό μέτωπο, νοτιοανατολικά από τον Κρεμαστό. Εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Τραυματισμός πυροσβέστη

Οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το ανατολικό μέτωπο, ενισχύονται από πυροσβεστικά της Στερεάς Ελλάδας.

Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς σύμφωνα με πληροφορίες από το evima.gr, τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε σε δύσβατο σημείο με αποτέλεσμα να πάθει διάστρεμμα.

Εντολή προληπτικής εκκένωσης - Ενεργοποιήθηκε το 112

Στις 19:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Κρεμαστού Ευβοίας προκειμένου να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους το χωριό και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Τραχήλι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Αντιδήμαρχος Κύμης Αλιβερίου: Τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου, το ένα μέτωπο (δυτικό) είχε οριοθετηθεί και το χωριό δεν κινδύνευε. Οι κύριες δυνάμεις επιχειρούσαν στο ανατολικό μέτωπο, όπου υπήρχαν ενεργές εστίες.

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι' αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό».

Ήδη αυτήν την ώρα η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί. «Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δηλώνει ο κ. Δήμας τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός». Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πεζοπόρα τμήματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Παρέμβαση της Σοφίας Νικολάου για ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων

Η πρώην γενική γραμματέας αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής ΝΔ Ευβοίας, Σοφία Νικολάου, αφού ήρθε σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο Κώστα Δημά, επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου ζητώντας την άμεση ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με εναέρια Μέσα.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας ο Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η φωτιά βρίσκεται «σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Κρεμαστός και από κοινού με τον διοικητή της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και τον αντιδήμαρχο εξετάζουμε σχέδιο εκκένωσης του χωριού καθώς η φωτιά κινείται προς τα πρώτα σπίτια και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί».

Την ίδια στιγμή, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο ΔΑΕΕ μεταβαίνει στην για τη διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του δήμου Κύμης - Αλιβερίου, Κώστα Δήμα, ο οποίος μίλησε στο evima.gr «η φωτιά καίει πεύκα στο χωριό Κρεμαστός». «H φωτιά έφτασε στην είσοδο του χωριού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ