ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Παρέμβαση για την ενίσχυση των εναέριων μέσων

Φωτιά στην Εύβοια: Παρέμβαση για την ενίσχυση των εναέριων μέσων
H πρώην γ.γ. αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής ΝΔ Ευβοίας, Σοφία Νικολάου ζήτησε να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην Εύβοια INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ((Φωτογραφία αρχείου)

Την ενίσχυση με εναέρια μέσα των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην μεγάλη φωτιά στον Κρεμαστό Ευβοίας, ζήτησε η πρώην γενική γραμματέας αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής ΝΔ Ευβοίας, Σοφία Νικολάου.

Καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει εκκενωθεί ήδη προληπτικά το χωριό, η κ. Νικολάου σύμφωνα με πληροφορίες από τη τοπική ιστοσελίδα evima.gr, αρχικά επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Κώστα Δημά, και στη συνέχεια με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου ζητώντας την άμεση ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με εναέρια Μέσα.

Αντιδήμαρχος Κύμης Αλιβερίου: Σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά

Στην πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, το ένα μέτωπο (δυτικό) έχει οριοθετηθεί. Το χωριό δεν απειλείται. Οι κύριες δυνάμεις έχουν πέσει στο ανατολικό μέτωπο, όπου υπάρχουν ενεργές εστίες.

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι' αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό».

Ήδη αυτήν την ώρα η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί. «Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δηλώνει ο κ. Δήμας τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός». Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πεζοπόρα τμήματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Εκκενώθηκε προληπτικά το χωριό Κρεμαστός

Ήδη το χωριό έχει εκκενωθεί καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα, ενώ στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Κρεμαστού Ευβοίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Τραχήλι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε:

«Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Η φωτιά καίει σε μικτή περιοχή με καλλιέργειες, ελαιόδενδρα και δασική έκταση ενώ ήδη έχει συγκεντρωθεί ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής που επιχειρεί από εδάφους και από αέρα.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 70 πυροσβέστες 9 αεροσκάφη (2 CL 215, 2 CL 415, 2+3 Air Tractors) και 4 ελικόπτερα (2 ERICKSON, ένα Bell 214, 1 BK117 για συντονισμό), 21 πυροσβεστικά οχήματα, αντίστοιχοι πυροσβέστες, μία ΕΜΟΔΕ και τρία πεζοπόρα τμήματα κι ένα AB 214 με ΕΜΟΔΕ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς το δύσβατο σημείο όπου μαίνεται και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων. Ωστόσο, όπως τονίζει η Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται οικισμοί. Ακόμη, για να αντιμετωπιστεί δραστικότερα η φωτιά, τα εναέρια μέσα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με άλλα δύο αεροσκάφη.

Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας ο Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η φωτιά βρίσκεται «σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Κρεμαστός και από κοινού με τον διοικητή της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και τον αντιδήμαρχο εξετάζουμε σχέδιο εκκένωσης του χωριού καθώς η φωτιά κινείται προς τα πρώτα σπίτια και οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί».

Την ίδια στιγμή, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο ΔΑΕΕ μεταβαίνει στην για τη διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ