FOCUS

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 ξεφεύγουν από τα εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι παραλλαγές Ο4 και Ο5 ξεφεύγουν από τα εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση
Την ώρα που οι επιστήμονες εργάζονται για τη βελτίωση των εμβολίων ώστε να περιλαμβάνονται και οι νέες παραλλαγές AP Photo/Kin Cheung

Οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται πως «διαφεύγουν» από τα αντισώματα που αναπτύσσονται τόσο σε αυτούς που είχαν και στο παρελθόν μολυνθεί από τον ιό όσο και στους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από ερευνητές του  Beth Israel Deaconess Medical Center, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 εξακολουθεί να αναμένεται ότι παρέχει ουσιαστική προστασία από σοβαρές ασθένειες και οι κατασκευαστές εμβολίων εργάζονται πάνω σε ενημερωμένα εμβόλια που ενδέχεται να προκαλέσουν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση έναντι των παραλλαγών.

Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προκαλεί μια προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμοί είναι αρκετές φορές χαμηλότερα έναντι των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine την Τετάρτη.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα ευρήματα απηχούν ξεχωριστή έρευνα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Οι επιστήμονες εκείνοι ανακάλυψαν ότι οι ιοί BA.4 και BA.5 ήταν πιο πιθανό να διαφύγουν από αντισώματα στο αίμα πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων σε σύγκριση με άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Οι συγγραφείς αυτής της ξεχωριστής μελέτης λένε ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν υψηλότερο κίνδυνο για επαναμόλυνση, ακόμη και σε άτομα που έχουν κάποια προηγούμενη ανοσία έναντι του ιού.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 94,7% του πληθυσμού των ΗΠΑ ηλικίας 16 ετών και άνω έχει αντισώματα κατά του κορωνοϊού που προκαλεί τον Covid-19 μέσω εμβολιασμού, μόλυνσης ή και των δύο.

Με τις υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.4 και ΒΑ.5 να «επελαύνουν» κυρίως στη νησιωτική αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, σχεδιάζουν την ενίσχυση του εμβολιαστικού μετώπου.

Μιλώντας στο CNN Greece o καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προειδοποίησε για πρώιμο θερινό «κύμα» προ των πυλών και το οποίο θα μας ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αυξομειώσεις, παρά τη γενική ανοσία που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

«Ο κορωνοϊός διαρκώς μεταλλάσσεται και ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα κύματα θα ακολουθήσουν. Συνεπώς, έτσι θα είναι η ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Όπως έχουμε κάθε χρόνο τη γρίπη, θα έχουμε και τον κορωνοϊό. Προς το παρόν, οι νέες παραλλαγές που επικρατούν ναι μεν είναι περισσότερο μεταδοτικές, ωστόσο παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα. Βέβαια, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Δεν γνωρίζουμε εάν αργότερα έρθει μία πιο παθογόνος μεταλλαγή του ιού», προσθέτει ο ίδιος.

Συνεδριάζει η επιτροπή εμβολιασμών

Το θέμα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης βρίσκεται μεταξύ άλλων στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού με τη δεύτερη αναμνηστική δόση έναντι του κορωνοϊού για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, με υποκείμενα νοσήματα.

Την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 10.528 νέα κρούσματα, αριθμό που κατά τους ειδικούς δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα καθώς δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση και έλεγχος όπως το προηγούμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ